Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Thuiskopieheffing voor smartphones verlengd

door Jeanet Woldring

Tot 2016 moeten consumenten bij de aanschaf van smartphones en tablets 6,05 euro extra betalen. De regeling voor deze zogenaamde thuiskopieheffing zou eerst alleen voor 2013 gelden, maar Webwereld ontdekte dat de heffing verlengd wordt. 

Voor smartphones en telefoons met een muziekspeler moet een heffing van 6,05 euro betaald worden als de maximale capaciteit inclusief grootst mogelijke geheugenkaart 16 GB of meer bedraagt. Als de maximale capaciteit kleiner is dan 16 GB moet 3,03 euro betaald worden. 

Sinds 1 januari 2013 moeten winkeliers - naast cd's en dvd's - ook voor bijvoorbeeld laptops, tablets en smartphones een bedrag voor thuiskopieheffing afdragen. Het gaat hierbij om een heffing op apparaten waarmee consumenten een privékopie van muziek of video kunnen maken. De heffing bedraagt € 1,21 tot € 6,05 per apparaat, afhankelijk van de geheugenopslagruimte.

De thuiskopieheffing werd aanvankelijk ingevoerd op onder meer dvd's en cd's om artiesten en auteurs te compenseren voor het kopiëren van muziek en films voor privégebruik. Sinds dit jaar is de heffing ook gaan gelden op moderne apparatuur, zoals smartphones, telefoons met mp3-functie, tablets, pc's en externe harddisks. 

De overheid moet naar aanleiding van gemaakte internationale verdragen bepaalde actie tegen auteursrechtenschending ondernemen, en heeft daarbij de keuze gehad uit een downloadverbod of aanpassing van de thuiskopieheffing.

Veel webwinkels communiceren hun prijzen exclusief deze toeslag, waardoor consumenten een hoger bedrag moeten betalen dan zij verwachten. Misleiding, constateert de Consumentenbond. 

Ruim één derde van de webwinkels voor smartphones zet de kosten voor de thuiskopieheffing niet in de (aanbiedings)prijs, maar voegt deze pas later in het bestelproces toe. Consumenten moeten dan ineens een bedrag tot € 6,05 bijbetalen. De Consumentenbond vindt dat dit soort 'vaste' kosten in de aanbiedingsprijs horen te zijn inbegrepen en niet pas later moeten worden toegevoegd.

Lees alles over thuiskopieheffing

Gepubliceerd: vrijdag 1 november 2013
Geactualiseerd: woensdag 27 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie