Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Steeds meer mensen krijgen mobieltjes

Steeds meer Nederlanders kregen een mobieltje in 2003. De telefoons worden nog niet  niet veel gebruikt om mee te internetten. De omzet van datadiensten bestond voor het grootste deel uit sms-verkeer. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers over de markt voor mobiele telefonie van Telecom.paper.

Het aandeel van dataverkeer in de totale omzet is relatief klein, ondanks inspanningen van onder meer KPN en Vodafone om mobieltjes met internetdiensten te slijten. De omzet met datadiensten bij KPN kwam het afgelopen jaar uit op 192 miljoen euro, tegen 135 miljoen in 2002, waarvan het grootste deel bestond uit sms-berichten.

De totale markt voor mobiele telefonie was vorig jaar goed voor 5,4 miljard euro. Dat is een stijging van liefst 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Eind vorig jaar waren er 13,1 miljoen Nederlanders met een mobiele telefoon tegen 11,8 miljoen een jaar eerder. Van onze Oosterburen hebben overigens bijna 65 miljoen mensen een mobieltje. In het voorjaar van 2003 waren er 5,5 miljoen minder Duitsers met een mobiele telefoon, die volgens Telecom.paper steeds vaker voor mms-verkeer gebruikt wordt.

De grote winnaar van het afgelopen jaar in ons land was T-Mobile. Het marktaandeel van de onderneming klom van 12,2 procent in 2002 naar 15,1 procent in 2003. Daarmee groeide de voorsprong ten opzichte van Telfort en OrangeVodafone en KPN zagen klanten weglopen. Het marktaandeel van KPN was vorig jaar 38,4 procent tegen 41 procent het jaar ervoor. Vodafone heeft bijna een kwart van de klanten aan zich weten te binden.

Dat internetten met de mobiele telefoon nog niet erg populair is, wijt Telecom.paper aan het feit dat consumenten nog niet goed weten hoe ze die diensten moeten gebruiken.  In de toekomst wordt daar echter wel meer van verwacht volgens de onderderzoeker.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie