Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

'De beperkingen van onbeperkt internet'

door Jeanet Woldring

'Bij mobiel internet moet het uit de lengte of de breefte komen. Of je snelheid is laag of je mag maar een beperkt aantal MB’s downloaden.' Dat zegt Ben Woldring van Bellen.com zaterdag in het NRC. De krant heeft een artikel gewijd aan de beperkingen van onbeperkt mobiel internet.

De prijzen en limieten van mobiel internet zijn ontleend aan gegevens van Bellen.com en Internetten.nl. Opgemerkt moet worden dat de tabel niet het volledige aanbod voor de laptop betreft. Zo heeft Vodafone alleen al 16 smaken voor mobiel internet op de tablet pc en laptop.

Het gaat hier voornamelijk om de tablet/iPad abonnementen, die bij sommigen nagenoeg gelijk zijn aan de laptopabonnementen, maar bij anderen totaal verschillen. Niet eenvoudig om het aanbod van een aanbieder goed te vergelijken, laat staan dat van providers onderling. Bovendien kennen de abonnementen ook nog héél veel varianten. Zo zijn er 1 en 2-jarige abonnementen, maand- week- en dagcontracten, (micro) sim only's en prepaid, al of niet met een dongel.  Zie daarvoor Mobiel internet op de laptop, waar u 47 contractsvormen van 7 providers kunt vergelijken en bestellen.Marc Hijink van NRC: Even je telefoon aanzetten om een film te downloaden, of een paar uur Youtube kijken in de trein: de voordelen van onbeperkt mobiel internetten gaan verder dan af en toen een mailtje sturen. Maar de Nederlandse mobiele providers willen nu echt gaan verdienen aan klanten met een smartphone. En voorkomen dat hun netwerken platgelegd worden door heavy users, de enthousiaste grootverbruikers.

1 gigabyte is de norm
De netwerkperikelen bij T-Mobile gelden als een wijze les voor de hele sector. Er gelden nu strikte regels voor bellers die altijd en overal online willen zijn. KPN en Vodafone hanteren, nu ook zij de iPhone verkopen, datalimieten van 1 gigabyte data per maand. Vanaf komende week gaat T-mobile (met 11 terabyte per dag goed voor de helft van al het dataverkeer in Nederland) de snelheid afknijpen als je boven de limiet van 1 GB uitkomt. De reden: “De explosieve groei van dataverkeer in goede banen leiden en voldoende omzet genereren om de kwaliteit van het netwerk te garanderen.”  Ben Woldring van vergelijkingssite Bellen.com: “Bij mobiel internet moet het uit de lengte of de breefte komen. Of je snelheid is laag of je mag maar een beperkt aantal MB’s downloaden.”

Tegen billshock
Tegenover strengere regels voor het de Nederlandse markt worden ook de buitenlandse roamingtarieven aangepast. Bijvoorbeeld door Vodafone, dat klanten die veel in het buitenland zitten vanaf deze maand laat internetten voor Nederlandse prijzen in 16 Europese landen. Om je zo beschermen tegen ‘billshock’  moet je wel 2 euro per dag of 5 euro per maand bijbetalen.'

Gepubliceerd: zondag 5 december 2010
Geactualiseerd: woensdag 3 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie