Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Onbeperkt en unlimited je mobiele telefoon gebruiken

Heb jij 'bundelangst', dat nare gevoel dat het gebruik van de mobiele telefoon jou duur kan komen te staan? Kies voor onbeperkt. Is jouw maand vaak langer dan de inhoud van de bundel? Kies voor onbeperkt. Of zoals de providers het noemen 'unlimited'.  We hebben het dan over mobiele abonnementen met onbeperkt verbruik. Dat geldt zonder meer voor bellen en sms'en. Bij mobiel internet gelden wel beperkingen. Dit heeft te maken met het tegengaan van misbruik. Je krijgt daarom een dagbundel, die je gratis kunt aanvullen.

Welke providers bieden Unlimited abonnementen?

Niet alle providers hebben abonnementen waarbij je onbeperkt kunt bellen, sms'en en internetten. Er zijn vijf providers die dit verkopen: KPN, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Budget Mobiel. Zij gebruiken de term Unlimited voor dit soort abonnementen. Budget Mobiel wijkt niet alleen af in naam, maar ook in de geboden snelheid en de grootte van de dagbundel. 

Dagbundel op? Data toevoegen zo vaak je wilt

Onbeperkt internet houdt in dat je onbeperkt toegang hebt tot mobiel internet, zonder onverwachte extra kosten achteraf. Om misbruik te voorkomen, krijg je een standaard tegoed per dag en dat is onbeperkt aan te vullen tot het begin van de volgende dag. Bij Budget Mobiel krijg je 4 GB per dag (onbeperkt aan te vullen met 1 GB per keer). Bij Vodafone en T-Mobile is dit 10 GB, aan te vullen met 2 GB per keer. En sinds 9 maart 2022 geldt dit ook voor Tele2. Alleen bij KPN heb je nog een Unlimited daglimiet van 8 GB en dit kun je met 2 GB per keer aanvullen als je dagbundel op is. Heb je meer nodig dan kun je dat regelen via de eigen omgeving, door middel van een sms en/of de app. Dat is bij alle providers hetzelfde geregeld.

Groot verschil in snelheid mobiel internet

Grote onderlinge verschillen zijn er op het gebied van de snelheid van mobiel internet. Bij Budget Mobiel is de downloadsnelheid maximaal 5 Mbps en 1 Mbps upload. Bij de andere providers ligt alleen de gemiddelde snelheid al hoger. Bij Tele2 is dit bijvoorbeeld 40 Mbps, bij KPN 20 Mbps. We hebben alles even naast elkaar gezet.

Aanbieder Contract: maand Contract: 12 maanden  Contract: 24 maanden  Dagbundel  Aanvuller EU tegoed 5G Snelheid
gemiddeld/max
Logo Budget mobiel onbeperkt en unlimited  € 20  € 20  € 20  4 GB  1 GB  14 GB Nee  5 Mbps/5 Mbps
Logo Tele2 onbeperkt en unlimited  € 27  € 26  € 25  10 GB  2 GB  20GB Ja
€ 2 p/mnd extra
 40 Mbps
Logo KPN onbeperkt en unlimited  € 35  € 33,50  € 32,50  8 GB  2 GB  25 GB Ja
Inclusief
 20 Mbps
Logo T-Mobile onbeperkt en unlimited   n.v.t.  € 36 € 35  10 GB  2 GB  26 GB Ja
Inclusief
 60 Mbps
Logo Vodafone onbeperkt en unlimited  n.v.t.  € 36  € 35  10 GB  2 GB  40 GB Ja
Inclusief
 27.5 Mbps

peildatum: 09-03-2022

Onbeperkt in Europa

Binnen de EU-landen mogen er restricties gelden. Deze zijn door de Europese Commissie vastgelegd. Dit komt omdat de providers onderling nog vrij hoge kosten moeten afrekenen, in ieder geval per MB. Daarom mag jouw Nederlandse provider onbeperkt gebruik over de grens beperken. Hier is een vrij ingewikkelde verdeelsleutel voor gemaakt. Wat dat in de praktijk betekent, zie je in de tabel hierboven. Alle providers hebben zo'n beperking bij onbeperkt internet. Bij bellen en sms'en geldt dit niet, al zou dat overigens wel kunnen. Vodafone heeft op 1 oktober 2021 het tegoed in de EU van 25 GB verhoogd naar 40 GB per maand. En T-Mobile heeft haar bundel in februari 2022 van 21 naar 26 GB verhoogd.

De komende jaren gaat dat onderlinge tarief voor het afrekenen van de MB's steeds verder naar beneden. Dit is in 2021 nog € 3 en gaat naar € 2,50 per GB op 1 januari 2022 (excl. btw). Hoe zich dat gaat verhouden tot het onbeperkte abonnement is nog niet bekend. In 2022 lopen de huidige roamingafspraken af. Er zijn inmiddels voorstellen gedaan en die zien er goed uit voor consumenten. De EU gaat hier nog besluiten over nemen.

Onbeperkt internet: data only

Er zijn behoorlijk wat mobiele apparaten in omloop waar een simkaart in geplaatst kan worden. De onbeperkte pakketten die we hier vergelijken zijn hier niet voor bedoeld. Want in een data-only apparaat moet een speciale data-only simkaart geplaatst worden. En dat soort kaartjes zijn er bijna niet voor consumenten. Je kunt data-only / mobiel internet abonnementen vergelijken en afsluiten bij een beperkt aantal providers.  Alleen T-Mobile heeft in die categorie een Unlimited variant.

Echt onbeperkt?

Bestaat het dan niet, echt onbeperkt internetten? Jawel, er zijn producten die onbeperkt internettoegang bieden:

  •  Bij prepaid van KPN en Simyo kun je onbeperkt internet aanschaffen. Maar de snelheid van deze bundels is zo laag (128 Kbps), dat alleen WhatsApp berichtjes binnenkomen. 
  • Je kunt kiezen voor abonnementen met een zogeheten 'speeddrop' oftewel snelheidsverlaging. Is je bundel op, dan kun je zonder kosten verder internetten tegen lage snelheden (64 Kbps). Bij Vodafone kun je zelf gratis 'Beperkt internet' activeren. Bij Budget Mobiel, KPN en T-Mobile zit dit standaard  bij de abonnementen. Je kunt alle mogelijkheden bekijken door de filters in de sim only vergelijker te gebruiken.

Geactualiseerd: woensdag 9 maart 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie