Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Hulp bij het kiezen van een nieuw mobiel abonnement

Zoek je een nieuwe mobiele telefoon + abonnement of een sim only? Bellen.com kan jou daar goed bij helpen, we hebben bijvoorbeeld een eigen rekenmodule. En je kunt jouw facturen laten analyseren. In de vergelijker zelf kun heel makkelijk aangeven wat jouw wensen zijn. Zo krijg jij heel snel een advies op maat.

Mobiele telefoon en abonnementen vergelijken
Vul in onze Belwijzer je persoonlijke voorkeuren in en krijg direct online advies op maat. Bellen.com gebruikt het door jou ingevulde verbruik om een berekening te maken van de te verwachten kosten. Wij hebben daar zelf een rekenmodule voor gemaakt. We houden rekening met alle aspecten die van invloed zijn op de kosten aan het einde van de maand. Zoals het buitenbundeltarief en het afrekenen per minuut of per seconde. Door de berekening kunnen we een reëel beeld geven van de werkelijke maandelijkse kosten.

Compleet, onafhankelijk en actueelSimkaarten met providerlogo

We vergelijken abonnementen, sim only’s (abonnementen zonder toestel) en prepaids van zo'n 20 providers. Dat is vrijwel 100% van de markt. De tarieven worden dagelijks ververst, toestelprijzen zelfs vaker. Je kunt dus met de actuele (webwinkel)prijzen vergelijken. Er ontbreken een paar prepaid aanbieders. Om goed te kunnen vergelijken hebben we bij die partij iemand nodig die vragen kan beantwoorden over de producten en diensten, dat is bij de ontbrekende partijen niet gelukt.

Hoge mobiele telefoonrekening voorkomen

Heb jij regelmatig een hoge mobiele telefoonrekening? Dan is de kans groot dat je een mobiel abonnement hebt dat niet (meer) past bij jouw bel- sms- en internetgedrag. Upload je telefoonrekening in onze RekeningScan en zie hoe je geld kunt besparen door je abonnement aan te passen aan je werkelijke gebruik. In ons advies nemen we extra bundels mee, om op die manier zo dicht mogelijk bij het ideale pakket te komen.

Welk mobiel abonnement is goed als je weinig belt?

Als je weinig belt, en niet internet, heb je een mobiele aansluiting nodig met weinig 'eenheden'. De mobiele abonnementen met het laagste aantal eenheden beginnen op 50 minuten (daar zit dan wel internettegoed bij...).  Kijk in de Vergelijker welk mobiel abonnement met toestel op dit moment het voordeligst is, of bekijk de sim-only's (vul voor het juiste resultaat het gewenste aantal minuten in en 0 sms en 0 MB).

Wanneer is prepaid interessanter?

Als je vooral gebeld wilt worden en je de telefoon niet dagelijks gebruikt om te bellen, kun je het beste prepaid nemen. Met een prepaid-tegoed kun je bellen, sms'en en internetten zonder maandelijkse rekening. Bij prepaid betaal je vooraf. Als je belt, sms't of internet, gaat dit van je tegoed af. Bij prepaid bellen zijn de tarieven per minuut en per sms hoger dan bij abonnementen, maar als je weinig belt, kun je toch goedkoper uit zijn. Je kunt een prepaidpakket kopen (telefoon + simkaart) of een losse prepaidkaart als je al een toestel hebt. Voordeel van prepaid is ook dat je extra bundels kunt kopen als het jou uitkomt, bijvoorbeeld een MB bundel voor die week op de camping.

Prepaid bellen is interessanter dan een abonnement als je meestal minder dan 30 minuten per maand belt. En als je onverwachte kosten wilt voorkomen, want met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden. Vergelijk de verschillende mogelijkheden in onze Prepaid vergelijking.

Welk mobiel telefoonabonnement voor alleen bellen?

Wil je een abonnement om alleen mee te bellen, niet te internetten? Er is een aantal pakketten met minuten beschikbaar, je krijgt er wel in alle gevallen sms'jes bij. Maar dus geen MB's. Een abonnement met alleen minuten bestaat momenteel niet. Als je de sms'jes niet gebruikt is dat natuurlijk geen probleem, maakt ook niet uit voor de prijs. Let op deze eigenaardigheid: het is vaak goedkoper een abonnement te nemen waarbij ook sms'jes en/of MB's in de bundel zitten. Vandaar dat we die pakketten ook tonen, zelfs als je alles op 0 hebt gezet in de vergelijker. Want gelukkig hoef je dit tegoed niet te gebruiken.

Welk mobiel abonnement voor bellen, sms'en en internet?

Wil je niet alleen bellen, maar ook sms'en of internetten? Kijk dan of dat binnen de bundel van het mobiele abonnement valt. Is dat niet zo en maak je er wel regelmatig gebruik van, dan kunnen de kosten snel hoog oplopen. De buitenbundeltarieven zijn meestal vele malen hoger dan de tarieven binnen het mobiele abonnement. Uitzondering hierop zijn de pakketten van Hollandsnieuwe.

Vrijwel alle providers bieden de optie om het basisabonnement uit te breiden met extra bundels. Hierdoor kun je een combinatie maken die goed bij je past. Denk aan een basis abonnment met bijvoorbeeld 150 minuten en 1 GB. Je kunt een extra bundel aanschaffen zodat je onbeperkt kunt bellen voor bijvoorbeeld € 1,50 extra. Wij nemen dit soort constructies mee in in de vergelijking.

Wat is een abonnement met telefoon?

Bij een abonnement met telefoon ‘krijg’ je van de provider een telefoon. Deze betaal je tijdens de abonnementsperiode af. Met zo’n abonnement heb je logischer wijze hogere maandlasten dan bij een sim only abonnement. Het maandbedrag voor het toestel vervalt automatisch na de overeengekomen termijn (één of twee jaar). 

Wat is een sim only abonnement?

Bij een sim only abonnement krijg je van de provider 'alleen' een simkaart. Je kunt jouw eigen telefoon gebruiken. Of een nieuwe telefoon 'los' kopen, dus zonder abonnement met afbetaling. Je krijgt van de provider een drie-in-één simkaart, zodat het altijd past. 

Verschil sim only en mobiel abonnement met toestel?

Mobiele telefoons vergelijkenEen combinatie met een nieuwe telefoon hoeft niet het enige verschil te zijn tussen sim only abonnementen en abonnementen met toestel.  Het komt nog maar zelden voor, maar de voorwaarden kunnen verschillen. Wij zullen dit dan duidelijk vermelden (of in ieder geval meenemen in de berekeningen). En er kunnen verschillende acties lopen.  En er zijn sim-only aanbieders. Deze partijen kunnen goedkoper zijn dan de partijen met abonnementen met toestellen. Zij hoeven geen telefoons op voorraad te hebben etc. Hierdoor is er meer keuze uit aanbieders met sim only pakketten dan uit providers met abonnementen met een toestel.

Waar op letten bij uitzoeken mobiel abonnement?

  • Het belangrijkste waar je op moet letten bij een mobiele telefoonabonnement zijn de tarieven en voorwaarden.
  • Kijk op je rekeningen naar wat je daadwerkelijk verbruikt hebt de afgelopen maanden.  Snelste klap is dit te bekijken in de app of in jouw eigen omgeving op de website van je provider. 
  • Schat jouw verbruik voor de komende tijd niet te krap in. Het is voordeliger iets over te houden aan het einde van de maand dan buiten de bundel te bellen, sms'en of internetten. Buiten de bundel bellen of sms'en kost meestal 2 tot 3 keer zo veel als binnen de bundel.
  • Past het huidige mobiele abonnement nog, of is er iets veranderd aan je gebruik en wensen? Misschien bel of sms je wel veel minder omdat je gebruik maakt van Skype of WhatsApp.
  • Ben je van plan om meer of minder mobiel te internetten? Kijk dan welke databundel je nodig hebt. 
  • Ga niet zomaar akkoord met een telefonisch aanbod van je provider, want dat kan behoorlijk tegenvallen. Vaak ga je ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden zoals afronden op minuten in plaats van op seconden of een datalimiet aan je internet.
  • Kosten voor bellen en browsen in het buitenland kunnen enorm oplopen. Dit is een wereld op zich. Kijk voor alle ins en outs op bellen vanuit het buitenland.

Geactualiseerd: vrijdag 18 februari 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie