Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiele telefonie vergelijken

Geactualiseerd: 15-12-2017

Zoek je een nieuwe mobiele telefoon + abonnement of een sim only? Vul in onze Belwijzer je persoonlijke voorkeuren in en krijg direct online advies op maat. Ook prepaid pakketten kunnen vergeleken worden.mobiele-telefonie-vergelijken.jpg
Bij abonnementen berekenen we de gemiddelde maandelijkse kosten met behulp van de door ons zelf ontwikkelde rekenmodule. De berekening is erg complex en houdt rekening met allerlei aspecten die van invloed zijn op de kosten aan het einde van de maand, zoals het buitenbundeltarief en het afrekenen per minuut of per seconde. Een abonnement heeft (meestal) een vast bedrag, maar met de berekening kunnen we een reëel beeld geven van de werkelijke maandelijkse kosten.

Compleet, onafhankelijk en actueel

We vergelijken abonnementen, sim only’s (zonder toestel) en prepaids van ruim 30 providers. Dat is vrijwel 100% van de markt. De tarieven worden dagelijks ververst. Je kunt dus met de actuele (webwinkel)prijzen vergelijken. Er ontbreken een paar prepaid aanbieders. Om goed te kunnen vergelijken hebben we bij die partij iemand nodig die vragen kan beantwoorden over de producten en diensten, dat is bij de ontbrekende partijen niet gelukt.

Hoge mobiele telefoonrekening voorkomen

Heb jij regelmatig een hoge mobiele telefoonrekening? Dan is de kans groot dat je een mobiel abonnement hebt dat niet (meer) past bij jouw bel- sms- en internetgedrag. Upload je telefoonrekening in onze RekeningScan en zie hoe je geld kunt besparen door je abonnement aan te passen aan je werkelijke gebruik. In ons advies nemen we extra bundels mee, om op die manier zo dicht mogelijk bij het ideale pakket te komen.

Welk mobiel abonnement is goed als je weinig belt?

Als je weinig belt, heb je een mobiele aansluiting nodig met weinig 'eenheden' . De mobiele abonnementen met het laagste aantal eenheden beginnen op 100 minuten. Als je doorgaans tussen de 30 en 60 minuten per maand belt en niet te veel over die 60 minuten heen gaat, dan ben je het voordeligst uit met het mobiele abonnement met het laagste maandbedrag. Kijk in de Belwijzer welk mobiel abonnement met toestel op dit moment het voordeligst is, of bekijk de sim-only's (vul het aantal minuten in en 0 sms en 0 MB).

Wanneer is prepaid interessanter?

Als je vooral gebeld wilt worden en je de telefoon niet dagelijks gebruikt om te bellen, kun je het beste prepaid nemen. Met een prepaid-tegoed kun je bellen, sms'en en internetten zonder maandelijkse rekening. Bij prepaid betaal je vooraf. Als je belt, sms't of internet, gaat dit van je tegoed af. Bij prepaid bellen zijn de tarieven per minuut en per sms hoger dan bij abonnementen, maar als je weinig belt, kun je toch goedkoper uit zijn. Je kunt een prepaidpakket kopen (telefoon + simkaart) of een losse prepaidkaart als je al een toestel hebt.

Prepaid bellen is interessanter dan een abonnement als je meestal minder dan 30 minuten per maand belt. Dat is dus minder dan een minuut per dag. En als je onverwachte kosten wilt voorkomen, want met prepaid kun je niet meer bellen als je tegoed op is. Je kunt dan nog wel gebeld worden. Vergelijk de verschillende pakketten in onze Belwijzer.

Welk mobiel telefoonabonnement voor alleen bellen?

Wil je alleen bellen, dan zijn er mobiele abonnementen met alleen minuten bij Simpel (er waren meer partijen met zulke abonnementen maar de rest geeft inmiddels ook sms'jes bij de minutenbundel). Sms'en en internetten valt buiten deze bundel en kan daardoor duur uitvallen. Als je daar toch geen gebruik van maakt, dan is dat geen bezwaar. Vreemd genoeg is het vaak goedkoper een abonnement te nemen waarbij ook sms'jes en/of MB's in de bundel zitten. Gelukkig hoef je dit tegoed niet te gebruiken...

Welk mobiel abonnement voor bellen, sms'en en internet?

Wil je niet alleen bellen, maar ook sms'en of internetten? Kijk dan of dat binnen de bundel van het mobiele abonnement valt. Is dat niet zo en maak je er wel regelmatig gebruik van, dan kunnen de kosten snel hoog oplopen. De buitenbundeltarieven zijn meestal vele malen hoger dan de tarieven binnen het mobiele abonnement. Uitzondering hierop zijn de pakketten van Hollandsnieuwe.

Als sms'en en/of internetten ook binnen de bundel valt, heb je vaak een totaal aantal eenheden per maand. Die gebruik je als minuten, als sms'jes of als MB's. Dus hoe meer je belt, hoe minder je kunt sms'en of internetten. Kies dus een bundel die groot genoeg is voor alles bij elkaar. En het liefst met nog een beetje extra ruimte voor het geval je iets meer verbruikt dan verwacht.

Je kunt ook een eenvoudig belabonnement uitbreiden met voordeelopties voor sms of internet. Je krijgt dan een specifiek aantal eenheden voor de dienst voor een vast bedrag dat je bovenop het maandbedrag van je mobiele abonnement betaalt. Het aantal minuten, sms'jes en MB's kun je dan onafhankelijk van elkaar gebruiken. Zorg er ook hierbij voor dat de voordeelopties groot genoeg zijn voor wat je ermee wilt en kijk goed wat er met een mobiel abonnement mogelijk is: niet alle voordeelopties zijn namelijk te combineren met alle mobiele abonnementen.

Wat is een abonnement met telefoon?

Bij een abonnement met telefoon ‘krijg’ je van de provider een telefoon. Deze betaal je tijdens de abonnementsperiode af. Met zo’n abonnement heb je vaak hogere maandlasten dan bij een sim only abonnement. Een abonnement met telefoon heeft de duur van één of twee jaar. Tijdens deze abonnementsperiode kun je het aantal belminuten en MB’s vaak wel verhogen, maar niet verlagen. De overheid ziet deze abonnementsvorm tegenwoordig als lening. Je betaalt namelijk meer voor de telefoon dan de oorspronkelijke verkoopprijs.

Wat is een sim only abonnement?

Bij een sim only abonnement krijg je van de provider alleen een simkaart. Je moet zelf zorgen dat je een telefoon hebt die simlockvrij is. Dit betekent dat de telefoon een simkaart van elke provider accepteert. Met sim only kun je een telefoon gebruiken die je al hebt, maar je kunt natuurlijk ook een nieuwe bestellen in de winkel of via internet. Je betaalt je telefoon dus in één keer. Dit doe je niet tijdens de abonnementsperiode.

Verschil sim only en mobiel abonnement met toestel?

Mobiele telefoons vergelijkenEen nieuwe telefoon is niet het enige verschil tussen sim only abonnementen en abonnementen met toestel. Je kunt een sim only abonnement dus niet meer zomaar zien als een mobiel abonnement met alleen een simkaart. Het is een heel ander product. De voorwaarden kunnen verschillen. De manier van afronden en de houdbaarheid van het beltegoed kunnen anders zijn en ook de maandelijkse bundels zijn tegenwoordig verschillend. Soms kun je 150 minuten wel bij een abonnement met toestel krijgen, maar niet bij sim only. Dat heb je dan alleen met 125 of 175 minuten. De bundel die bij jou past, moet dus maar net verkrijgbaar zijn in de vorm die je wilt. Er zijn ook mobiele abonnementen die helemaal niet in de vorm van een goedkopere sim only te krijgen zijn, ook niet met andere bundels. Hier moet je altijd een toestel bij nemen.

Sim only is voordeliger dan een telefoon met abonnement

Uit onderzoek is gebleken dat een abonnement waarbij je zelf een losse telefoon koopt, doorgaans voordeliger is dan een abonnement met telefoon. Het verschil kan per jaar oplopen tot meer dan € 100. Sim only heeft, naast het feit het voordeliger is, nog een aantal voordelen.

 • Elke maand je bundels aanpassen
  Met een abonnement zonder telefoon zit je niet altijd één of twee jaar vast aan dezelfde bundels. Bij een abonnement met telefoon kun je vaak de hoogte van je bundels wél naar boven aanpassen, maar niet naar beneden.
 • Je zit nergens aan vast
  Sommige providers bieden je de mogelijkheid om een abonnement te nemen dat maandelijks opzegbaar is. Je gaat dan dus niet voor één of twee jaar een verbintenis aan met een provider.

Waar op letten bij uitzoeken mobiel abonnement?

 • Het belangrijkste waar je op moet letten bij een mobiele telefoonabonnement zijn de tarieven en voorwaarden.
 • Kijk op je rekeningen naar wat je daadwerkelijk verbruikt hebt de afgelopen maanden. Deze kun je meestal vinden als je inlogt op de website van je provider.
 • Schat jouw verbruik voor de komende tijd niet te krap in. Het is voordeliger iets over te houden aan het einde van de maand dan buiten de bundel te bellen, sms'en of internetten. Buiten de bundel bellen of sms'en kost meestal 2 tot 3 keer zo veel als binnen de bundel.
 • Past het huidige mobiele abonnement nog, of is er iets veranderd aan je gebruik en wensen? Misschien bel of sms je wel veel minder omdat je gebruik maakt van Skype of WhatsApp.
 • Ben je van plan om mobiel te internetten? Kijk dan welke databundel je nodig hebt. Bekijk de mogelijkheden van wifi, dit kan aanzienlijk schelen omdat je dan minder MB's nodig hebt.
 • Ga niet zomaar akkoord met een telefonisch aanbod van je provider, want dat kan behoorlijk tegenvallen. Vaak ga je ongemerkt akkoord met nieuwe voorwaarden zoals afronden op minuten in plaats van op seconden of een datalimiet aan je internet.
 • Kosten voor bellen en browsen in het buitenland kunnen enorm oplopen. Dit is een wereld op zich. Kijk voor alle ins en outs op bellen vanuit het buitenland.
 • Je hebt rechten en mogelijkheden, bijvoorbeeld om te veranderen van mobiel abonnement. Bekijk wat je wel en niet kunt en welke rechten je hebt.

Navigatie