Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Roaming - alles 'like at home'

door Els Werkman

Je moet in elk EU-land je mobiele telefoon kunnen gebruiken zoals je thuis gewend bent. Tegen dezelfde kosten, maar bijvoorbeeld ook met dezelfde snelheid. Dat heet 'roam like at home'. Maar niet alle telecomproviders houden zich aan deze regels die gelden sinds juni 2017. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 

4g-roam-like-at-home.png

4G beschikbaar maar niet te gebruiken

Telecomaanbieders moeten klanten binnen de EU de diensten aanbieden onder dezelfde voorwaarden als thuis. Volgens het principe ‘roam like at home’ moeten ze bijvoorbeeld 4G bieden op plekken waar dat mogelijk is. En dat doen telecomproviders niet altijd blijkt uit onderzoek. De toezichthouder geeft telecomaanbieders 4 weken de tijd om te zorgen dat ze zich aan de regels houden. Ze moeten dit nog voor de start van de voorjaarsvakantie oplossen.

Roam je in het buitenland niet op 4G?

Henk Don, bestuurslid ACM: ‘We hebben geconstateerd dat een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aanbiedt dan in Nederland, terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is. Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in HD-kwaliteit. We willen dat aanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken.’

 Als het goed is kun je tijdens de komende voorjaarsvakantie dus weer lekker snel van alle nieuwe Netflix-films genieten! Roam je in het buitenland niet op 4G? Neem dan contact op met je telecomprovider adviseert ConsuWijzer.

Roamingtarieven vergelijken

Op Bellen.com vind je een speciale roamingtarieven vergelijker. Daar kun je per land zien wat de eventuele kosten zijn en of 4G beschikbaar is.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie