Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Limiet mobiel internet buitenland

door Jeanet Woldring

Mobiel internet over de grens kan nog steeds in de papieren lopen en voor onaangename verrassingen zorgen. Een probleem met dataverkeer is dat het vaak lastig in de hand te houden is, omdat het overzicht over het verbruik ontbreekt. 

Voor klanten van KPN, Hi en Vodafone is het vanaf 1 maart mogelijk een maandlimiet van € 59,50 (incl. btw) in te stellen voor dataverkeer met een notebook of mobiele telefoon in het buitenland. Voor T-Mobile abonnees zal de maandelijkse limiet vanaf 3 mei automatisch gelden voor de EU-landen.

Mobiel dataverkeer in het buitenland wordt begrensd
Operators voeren de limiet in naar aanleiding van nieuwe Europese regelgeving die per 1 juli actief wordt. Zij hadden tot maart 2010 de tijd om deze transparantiemaatregelen in de praktijk te brengen. 

De limiet moet vanaf 1 juli automatisch gelden voor alle buitenlandse reizigers, tenzij ze zelf actief aangeven daar geen behoefte aan te hebben of een hoger bedrag als limiet kiezen.  Afhankelijk van het tarief per megabyte is de limiet van € 59,50 ongeveer voldoende voor zo'n 20 tot 30 MB aan data.

Limiet activeren bij KPN, Vodafone en T-Mobile
Klanten van KPN en Hi kunnen de limiet activeren door een sms-bericht te sturen naar 1330. Als u de limiet nadert wordt u per sms op de hoogte gebracht. Als de limiet is bereikt wordt u automatisch afgesloten van het gebruik van internet of e-mail in andere Europese landen (zowel uploaden als downloaden), tot het begin van de volgende kalendermaand.

Bij Vodafone kunt u de limiet activeren door een sms-bericht met de tekst 'Datalimiet aan' te sturen naar 5000. De operator waarschuwt zodra u 80% van de limiet heeft verbruikt. Net als bij de andere operators zal de limiet vanaf 1 juli voor iedereen gelden. Dat wil zeggen voor abonnees en prepaid in 29 Europese landen.

T-Mobile abonnees waren al zo'n anderhalf jaar beschermd tegen onverwacht hoge kosten bij het gebruik van mobiel internet in het buitenland. Afhankelijk van abonnement geldt een daglimiet van 5 of 15 euro in de EU-landen en 50 euro buiten de EU.  Om te voldoen aan de regelgeving past T-Mobile vanaf 3 mei de dagelijkse limiet aan naar een maandelijkse limiet voor mobiel internetgebruik in de EU-landen (zone 1). Voor landen buiten de EU (zone 2 & 3) verandert er niets. Voor de EU-landen (zone 1) zal de maandelijkse limiet vanaf 3 mei automatisch gelden voor abonnees. Voor prepaidklanten wordt internet in het buitenland vanaf 17 mei helemaal uitgezet. Zij kunnen dit wel aanzetten door een sms met de tekst 'Internet aan' te sturen naar 1302, waarna er overigens geen maximumbedrag zal gelden.

Maximumprijs 
De wet zorgt er ook voor dat de maximumprijs voor dataroamen die de providers elkaar onderling kunnen rekenen wordt verlaagd tot 80 cent per megabyte in 2010 en tot 50 cent per megabyte in 2011.
 

Gepubliceerd: donderdag 4 maart 2010
Geactualiseerd: vrijdag 19 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie