Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Hoera, de vakantie begint - column Erwin Boogert

De vakantieperiode begint goed. Per 1 juli 2010 kunnen we eindelijk op vakantie mobiel internetten zonder ons zorgen te maken over spookrekeningen van honderden euro's. Maar er is nog een lange weg te gaan voordat we massaal foto's mailen, Hyven en surfen in het buitenland.

Alleen gewapend met een koffertje, oplader en smartphone trok ik er pas geleden op uit om vakantie te vieren. Ik was van plan om mijn telefoon als gids te gebruiken om boeiende plekjes te vinden voor bezoekjes overdag en mijn gezelschap 's avonds naar leuke eet- en drinkgelegenheden te leiden. Maar hoe anders pakte dat uit.

Eenmaal aangekomen op de vakantiebestemming bleek er noch WiFi noch UMTS in de lucht aanwezig. Daar zit je dan met je goede voornemens. Een slechter begin van de vakantie kon ik me niet wensen. Hoe moet ik zelfs ook maar een supermarkt of PIN-automaat vinden in dit heuvelachtige Vlaamse landschap? Gelukkig lag er een goede stapel folders klaar en waren de lokale ondernemers meer dan bereidwillig ons op weg te helpen.

Mobiel internet is leuk als het er is. Sterker nog, je richt je leven er onbewust mee in. De weg zoeken? Google Maps aanzetten. Vrienden lokaliseren? Foursquare zet ze op de kaart. Bank, parkeerplek, museum of winkel vinden? Gewoon Places Directory aanzwengelen en GPS op het kompas van de telefoon wijzen de weg. Althans, zo werkt het in de ideale situatie. We blijken verwend in Nederland, want ook in Londen, Barcelona en andere grote steden heb je als bezoeker regelmatig te kampen met 'Geen Bereik'.

Gelukkig had ik mobiel internet uiteindelijk toch niet echt nódig en bleek er in de omringende steden wel goed bereik. Mijn grootste pech bestaat er nu alleen uit dat er volgende maand een factuur in de bus rolt. Die zal niet kinderachtig zijn. Je betaalt er vermoedelijk een gezellig avondje uit van met een paar man. Dat zal in de toekomst niet meer voorkomen!

Wie dit verhaal leest en nog naar het buitenland met vakantie gaat, zit goed. Hij weet zeker dat er geen enorme spookrekening van zijn mobiele aanbieder klaarligt bij thuiskomst.

Met dank aan consumentenorganisaties en Europese bestuurders moeten alle Europese mobiele aanbieders een prijsplafond instellen. Een Nederlander zal nooit meer dan 50 à 60 euro per maand betalen (incl. BTW) voor mobiel internetten op vakantie. Dat is omgerekend goed voor ruwweg 10 tot 25 megabyte dataverkeer. Wie bijna over die grens gaat, krijgt een waarschuwings-sms. Er zijn dan twee keuzes: of het plafond deactiveren of stoppen met surfen en mailen. Het is niet mogelijk een nieuw plafond in te stellen.

Dat de spookrekeningen verleden tijd zijn, klinkt als goed nieuws. Eigenlijk is het een wassen neus.

Mobiel internetten in het buitenland ís nog ronduit duur. Volgens sommige EU-ambtenaren hoeft de kostprijs voor een Mb niet hoger te liggen dan 1 euro. Kortom, de consumentenprijzen kunnen zeker door de helft. Operators staan er echter niet om te trappelen om deze melkkoe op te geven.

Gelukkig staat eurocommissaris Neelie Kroes aan de kant van de consument. Zij pleit ervoor dat overal eenzelfde tarief moet gelden. Nu maar hopen dat de telecomnetwerken de vraagexplosie, want die is er, aankunnen. We hoeven alleen maar te kijken naar T-Mobiles bereikbaarheidsproblemen vorige maand. Het zal niet de laatste keer zijn dat we zo'n verhaal horen.

Dat soort problemen wordt vast en zeker gebruikt om het concept 'ongelimiteerd internetten voor een vaste prijs', flat fee, om zeep te helpen. In het buitenland gebeurt het al. In Nederland is KPN nog voor 2011 de eerste, maar vast niet de laatste.

Hoe dat uitpakt, zien we volgende zomervakantie wel weer. Goede reis gewenst voor nu. U heeft in ieder geval één potentiële geldzorg minder.

Gepubliceerd: vrijdag 2 juli 2010
Geactualiseerd: woensdag 6 mei 2020

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie