Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Europees gsm-tarief naar 43 cent

2 reacties

Mobiel bellen vanuit of naar een ander EU-land kost binnenkort maximaal 49 cent per minuut. In de jaren erna daalt dat naar 46 en 43 cent per minuut. Gemiddeld kost 'vakantiebellen' nu iets meer dan 1 euro per minuut. Ook het ontvangen van gsm-gesprekken in een ander EU-land wordt goedkoper: hooguit 24 cent per minuut. Dat daalt een jaar later naar 22 cent en weer een jaar later naar 19 cent.

Nog voor de zomervakantie?
Dit compromis hebben de grote fracties in het Europees Parlement en huidig EU-voorzitter Duitsland  gesloten. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten nog instemmen. Bij goedkeuring in mei en juni kunnen de tarieven mogelijk half juli ingaan, dus nog aan het begin van de zomervakantie.

Tarieven grensoverschrijdend bellen
Bellers moeten volgens het compromis zelf aangeven bij hun gsm-aanbieder dat ze gebruik willen maken van het lage tarief. Anders worden ze pas drie maanden later automatisch ingedeeld in dit tarief. Sommigen kiezen liever voor abonnementsvormen waarbij ze nog goedkoper kunnen bellen. Het EU-akkoord regelt niets voor abonnementsprijzen per maand.

Overheidsingrijpen
''Eigenlijk ben ik tegen overheidsingrijpen in marktprijzen, maar dankzij wat aanpassingen vind ik het toch een goede zaak'', zei Europees Parlementslid Toine Manders (VVD). ''Zo wordt tevoren heel duidelijk wat consumenten maximaal gaan betalen. En afgesproken is dat de regeling over drie jaar vervalt. Dan moeten nieuwe afspraken worden gemaakt.''

PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey verwacht volgende week grote steun bij een stemming in het Europees Parlement, vooruitlopend op een besluit van ministers van Telecommunicatie op 8 juni. ''Liever hadden we de prijzen eerder en sterker verlaagd, maar dit is het compromis. Het wordt beter dan het was.''

Zuid-Europa
Bekend is dat veel Zuid-Europese landen bezwaren hadden tegen de prijsverlagingen. De staatsbedrijven in deze landen verdienen nu miljarden euro's aan de bellende vakantiegangers.

De Europese Commissie hamert al tijden op lagere tarieven voor grensoverschrijdend bellen in Europa. De gsm-bedrijven maken nu schandalig veel winst op het internationale gsm-verkeer en belemmeren zo de Europese eenwording, stelde EU-commissaris Viviane Reding recent.

Meer informatie en tarieven grensoverschrijdend bellen: www.vakantiebellen.com

Reacties (2)

Geplaatst door: Robert ()

Ehms een icoontje om naar een website te gaan? Hiervoor heb je toch al gewoon je favorieten in internet explorer?

Onzinnig ding dus

Geplaatst door: nimbuster ()

Ed, probeer anders eens via www.beltegoed.com op te waarderen. ik werd door de telecom-shop ook hierheen verwezen toen ik bij hun mijn beklaag deed over opwaarderen via de telfort site. Je kan hier opwaarderen voor meerdere providers en tot zo ver heb ik er geen problemen mee gehad, behalve dat iDeal het een keer niet deed.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie