Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bijna alle Europese operators brave broeders

De meeste Europese mobiele-telefonieaanbieders hebben de verplichte EU-regels voor roaming-tarieven keurig opgevolgd. Sommige bedrijven bieden zelfs iets lagere tarieven, zoals Transatel in Nederland. De Britse provider 3 heeft het allerlaagste tarief voor Europa.

Vorige week werd bekend gemaakt dat de Europese Commissie een 'name and shame' lijst zou publiceren van de roaming-tarieven die alle providers nu bieden. Zo zou iedereen kunnen zien welke bedrijven eventueel aan de schandpaal genageld worden. Dat geldt vooralsnog voor enkele bedrijven, zo blijkt uit de eerste versie van het overzicht. Inmiddels is de lijst herzien en de laatste update dateert van 8 augustus. Er zijn nu nog slechts vier operators die niet gereageerd hebben: One (Oostenrijk), Areeba (Cyprus), Emt (Esland) en Wind (Griekenland). 

Allemaal vragen ze het Eurotarief van maximaal 24 cent per minuut (exclusief BTW) voor gebeld worden en 49 cent voor bellen in het buitenland. Sommige aanbieders gaan zelfs onder het EU-plafond zitten. In Nederland is dat de virtuele netwerkbeheerder (MVNO) Transatel met 22 en 46 cent. Transatel is specialist in het aanbieden van internationale mobiele telefonie. Het laagste tarief (12,6 en 31,6 cent) staat op naam van de Britse provider 3. Wat enkele telecomspecialisten voorspelden, is gelukkig niet uitgekomen: wel onder het maximumtarief, maar tegelijkertijd een hoog starttarief.

Veel operators bieden het Eurotarief daadwerkelijk al aan sinds begin juli, terwijl anderen wachten tot de deadline van 30 augustus. In Nederland zijn het KPN, T-Mobile en Vodafone die het tarief eerder activeren. T-Mobile loopt met zijn activeringsdatum van 12 augustus voorop.

Voor klanten die niet reageren, gelden de lagere bedragen automatisch vanaf eind september. Tenzij providers de tarieven eerder al voor al hun klanten laten gelden. Vodafone doet dat in Nederland bijvoorbeeld vanaf 29 augustus.

TIEN TIPS

Zie voor meer informatie: Vakantiebellen.com

 

Om u te laten weten hoe u zo snel mogelijk van de lagere roamingkosten kunt genieten, geeft de Europese Commissie 10 tips in 22 talen. Hoe u moet switchen naar het Eurotarief is ook te bekijken via een videoclip.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie