Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Feiten en fabels: bellen op zomervakantie

door Margot Meendering Leestijd: 4 minuten

Juli is begonnen en voor veel mensen betekent dat zomervakantie! Na een jaar van harde, gedeeltelijke en volledige lockdowns is een vakantie meer dan welkom.  Er bestaan nog steeds veel fabels over het gebruik van je mobiele telefoon op reis. Roaming, hoe zat dat ook alweer? Alle feiten en fabels op een rij!

mobiel-op-vakantie-feiten-fabels.png

Feit of fabel

1. Bellen, sms’en en internet gebruiken op vakantie is peperduur

Feit / Fabel
Tot een paar jaar geleden was dit grotendeels een feit. Roamen en bellen op vakantie kon voor enorme rekeningen zorgen. In 2017 zijn de ‘Roam like at home’ regels ingegaan. Hierdoor kun je in de hele Europese Unie gebruikmaken van je eigen bundel. Geen torenhoge roamingkosten meer! In het buitenland kan je verbinding en internetsnelheid wel anders zijn dan je gewend bent. Niet overal heb je 3G of 4G en op sommige plekken is helemaal geen bereik. In landen buiten de EU is internetten en bellen nog altijd prijzig. Als je buiten de EU reist kan het voordelig zijn om een lokaal prepaidkaartje aan te schaffen. Je betaalt dan van tevoren en hoeft niet bang te zijn voor hoge kosten achteraf.

2. Unlimited is niet echt unlimited in het buitenland

Feit / Fabel
Op vakantie kun je niet onbeperkt gebruik maken van je unlimited abonnement. Dit heeft te maken met de Fair Use Policy die providers hanteren. De EU heeft bepaald dat je in andere landen moet kunnen bellen en internetten uit je bundel. Providers moeten duidelijk op hun site aangeven hoeveel MB je mag gebruiken in het buitenland. Is je tegoed op? Dan kun je bij je provider extra MB's kopen om weer te kunnen internetten. In tegenstelling tot in Nederland zijn deze 'MB aanvullers' in het buitenland niet gratis bij een unlimited abonnement.

3. De Europese Unie bestaat niet uit alle landen in Europa

Feit / Fabel
Let goed op! Niet alle Europese landen zijn lid van de EU. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in Zwitserland en Turkije soms wel te maken krijgt met hoge roamingkosten en dure belminuten. Bij sommige providers vallen deze landen wél onder de goedkope roamingregels, maar niet bij iedereen! Vanwege de Brexit is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de EU. De roamingovereenkomsten lopen voorlopig nog wel door. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben aangegeven dat je ook in de landen van het Verenigd Koninkrijk je Nederlandse internetbundels 'voorlopig' kunt blijven gebruiken. Check voordat je op zomervakantie gaat of jouw vakantieland tot de EU wordt gerekend of niet. 

4. Wifi is altijd een goed alternatief

Feit / Fabel

Als je MB's wilt besparen kan een Wifi netwerk uitkomst bieden. Pas hier wel mee op. Op veel plekken is een openbaar wifi netwerk beschikbaar maar deze zijn niet altijd veilig en betrouwbaar. Vooral bij onbeveiligde netwerken is het oppassen geblazen. Je weet namelijk niet wie er bij je gegevens kan. In het slechtste geval krijg je te maken met ongewenste virussen of malware. Gebruik daarom bij voorkeur wifi netwerken die beveiligd zijn met een wachtwoord. Bijvoorbeeld het gastennetwerk van de camping of het hotel waar je verblijft. Hierbij geldt vaak: hoe drukker, hoe slechter je ontvangst. Als er veel mensen gebruik maken van het netwerk kan de verbinding slecht zijn.

5. Gebeld worden op zomervakantie kost je geld

Feit / Fabel

Simpel gezegd: degene die jou belt hoeft niet te weten waar jij bent. Daarom kost het je geen geld als je wordt gebeld op vakantie (in de EU). Je hoeft dus niet bang te zijn voor een hoge rekening als je ouders bellen voor een vakantie update. Dit was vroeger wel anders. Toen was bellen en gebeld worden in het buitenland wel een dure aangelegenheid. Tegenwoordig dus niet meer (in de EU)!

Conclusie

Als je binnen de Europese Unie op vakantie gaat hoef je je geen zorgen te maken over hoge telefoonkosten. Je gebruikt gewoon je eigen bundel. Check wel van tevoren of jouw vakantieland tot de EU wordt gerekend door je provider. Lees ook onze "Checklist voor mobiel bellen op vakantie". Zo kun je met een gerust hart op vakantie. Tot slot: als je op reis gaat heb je minder vaak wifi tot je beschikking dan thuis. Je zult dus meer mobiel internet nodig hebben. Het kan verstandig zijn om je bundel te verhogen of om over te stappen naar een abonnement met meer data. Vergelijk voordat je op reis gaat de beste sim only voor jouw situatie en voorkom dat je bundel halverwege de maand op is.

Geactualiseerd: dinsdag 6 juli 2021

Margot Meendering
Margot Meendering Online content marketeer

Margot was tot juni 2022 werkzaam als Online productspecialist Telecom bij Internetten.nl. Door het verwerken van de producten en diensten in onze vergelijkingen is Margot snel telecom expert geworden. Daarnaast heeft ze ervaring opgedaan in het ondersteunen van onze klanten via de klantenservice. Ze weet hierdoor veel van vaste en mobiele telecom zaken. Vandaar dat je haar naam nog kunt tegenkomen bij telecom gerelateerde artikelen en nieuwsberichten.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie