Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Checklist mobiel bellen en internet op vakantie

Gebruik je in het buitenland je mobiele telefoon door te bellen, sms’en of te internetten? Dan ben je aan het roamen. Binnen de Europese Unie (EU) betaal je geen extra kosten naast je gebruikelijke bel-, sms- en internetkosten. Je betaalt dus hetzelfde als in Nederland. Dit wordt ook wel ‘Roam Like at Home’ genoemd. Voor het ontvangen van telefoontjes in de EU betaal je niets, net als thuis. Bellen/sms'en in het buitenland naar een EU-nummer in datzelfde land valt ook onder de regeling. Let op: Zwitserland, Turkije en Monaco zijn bijvoorbeeld geen EU-landen. Voor 'de rest van de wereld' geldt die 'Roam Like at Home' regeling niet en moet je goed in de gaten houden dat je niet de hoofdprijs betaalt. In onze vergelijker van Sim only abonnementen geven we per provider aan welke voorwaarden er gelden in het buitenland.

Ga snel naar:

Mobiel bellen en internetten in het buitenland

1. Niet altijd en onbeperkt gratis roamen binnen de EU

Maak je in het buitenland gebruik van je mobiele telefoon om te bellen, sms'en of internetten? Dan ben je aan het roamen. In de Europese Unie (EU) betaal je voor roaming hetzelfde als in Nederland. Ook voor het ontvangen van telefoontjes betaal je niets, net als thuis. Maar er zijn 3 situaties waarin je provider een toeslag mag vragen. Deze toeslag is maximaal € 2  excl. btw per GB (tot juli 2023, daarna wordt het € 1,80 per GB) todat het in 2027 nog € 1 per GB is (exclusief BTW). De aanbieder mag ook de hoeveelheid GB’s beperken in plaats van een toeslag te vragen.

a. Je bent langer dan 4 maanden in een ander EU-land

Europese landen hebben het onderling zo geregeld dat je ook op vakantie in het buitenland je eigen bundels kunt blijven gebruiken. Het is niet de bedoeling dat je jouw abonnement vaker in andere Europese landen gebruikt dan in Nederland. Onredelijk gebruik heet dat. Ben je de laatste 4 maanden meer in het buitenland dan thuis? En gebruik je je telefoon in het buitenland meer dan thuis? Dan krijg je een waarschuwing van je provider. Blijf je daarna gebruik maken van je telefoon in het buitenland, dan mag hij jou een toeslag vragen. De toeslag is tot en met 2024 maximaal (excl. btw):

 • voor bellen € 0,022 per minuut
 • voor sms’en € 0,004 per sms
 • voor internet € 1,80 per GB (per 1 juli 2023, tot 1 juli 2023 betaal je € 2,00))

Je provider kijkt altijd naar het aantal roamingdagen in de laatste 4 maanden. Een dag telt als een roamingdag als je mobiele telefoon die dag alleen contact maakt met buitenlandse netwerken. Woon je in een grensgebied en maakt je telefoon minimaal 1 keer contact met je thuisnetwerk? Of doe je op één dag een buitenlandse stedentrip, bijvoorbeeld een dagje Brussel? Dan telt die dag niet als een roamingdag.

b. Je betaalt minder dan € 1 excl. btw per GB voor je internet in Nederland

Betaal je minder dan € 1 excl. btw per GB,  dan is er een limiet aan het aantal GB’s dat je onder je Nederlandse voorwaarden kunt gebruiken. Deze limiet is lager dan je bundel in Nederland. Ga je over deze limiet heen? Dan mag je aanbieder een toeslag vragen. Hij moet je daarover wel vooraf informeren. En hij moet je waarschuwen als je deze limiet bereikt. 

c. Je hebt een abonnement voor onbeperkt internet

Ook als je onbeperkt internet hebt, kun je zonder extra kosten in een ander EU-land internetten. Maar niet meer onbeperkt. Er is een limiet aan het aantal GB’s dat je onder je Nederlandse voorwaarden kunt gebruiken. Verbruik je meer dan deze limiet dan mag je provider een toeslag vragen. Zo doen onderstaande providers dat bij hun onbeperkte databundels (peildatum februari 2024):

Provider   Onbeperkt internet abonnement Limiet per maand in EU
budget mobiel.gif Onbeperkt 17 GB
t-mobile.gif Unlimited Start 35 GB 
Unlimited Basis 40 GB
Unlimited Plus 50 GB
Unlimited Premium 50 GB
kpn.gif Unlimited50 50 GB*
Unlimited300 50 GB*
SuperUnlimited 75 GB*
vodafone.gif Unlimited 40 GB

* na de bundel een snelheidsverlaging
Goedkoop bellen en internetten vanuit het buitenland? Kies een internationale bestemming voor een vergelijking van alle bel-, sms- en datatarieven.

Hoe zit het met roaming in Groot-Brittannië?

Sinds 31 januari 2020 is Groot-Brittannië geen lid meer van de Europese Unie. KPN, Odido en Vodafone geven aan dat je ook in de landen van het Verenigd Koninkrijk je Nederlandse internetbundels 'voorlopig' kunt blijven gebruiken. Niet alleen in Engeland, maar ook in Wales, Schotland, Noord-Ierland en plekken als Jersey, Guernsey en Gibraltar.

2. Check of je datalimiet aan staat

Voor internetten geldt wereldwijd een datalimiet van € 60,50. Vind je dat te veel geld? Dan kun je een lagere limiet met je aanbieder afspreken. Wil je meer internetten dan moet je de limiet zelf uitschakelen. Daarna volgen er geen waarschuwingen meer. Installeer een datateller op je smartphone, daarmee hou je zicht op je datagebruik en de kosten.

3. Check mobiele tarieven en alternatieven

Vergelijk voor vertrek de tarieven Bellen vanuit het buitenland. Buiten de EU bestaan vaak grote verschillen! Check of er goedkope alternatieven zijn om te bellen in je vakantieland. Mogelijk kun je ook een buitenlandbundel afsluiten bij je provider.  Voor wie wat langer in het buitenland verblijft, is het vaak voordeliger om ter plekke prepaidkaart te kopen. Bekijk voor vertrek in ieder geval even of jouw provider mogelijkheden biedt om goedkoper te bellen/sms'en of te internetten en of er een optie is om het Nederlandse nummer te 'parkeren'. Dit kan soms geregeld worden voor studenten.

Het kan handig zijn om een (internationale) eSim aan te schaffen. Dit kan online geregeld worden, er hoeft geen fysieke simkaart meer opgestuurd worden. Lang niet alle toestellen ondersteunen dit, bekijk de toestellen die wel eSim ondersteunen.

4. Bereid telefoonnummers voor

 1. Voeg de landcode +31 toe aan de nummers in je telefoonboek (eerstvolgende 0 weglaten). Bekijk het overzicht van alle landcodes
 2. Noteer/programmeer belangrijke telefoonnummers. Zoals de klantenservice van jouw telecomprovider, verzekeraar en het telefoonnummer voor het blokkeren van je bankpas/creditcard bij diefstal of vermissing. Heel goed voorbereid ben je als je het alarmnummer opzoekt dat in jouw bestemmingsland gebruikt wordt en dat ook in de telefoonlijst zet.
 3. Stel dat jou wat overkomt. Wie moet er dan gebeld worden? Zet voor vertrek een In Case of Emergency-nummer in de telefoon. Hoe je dit doet verschilt bij iOS en Android. We hebben het duidelijk beschreven 'in geval van nood'.

5. Ik ga op reis en neem mee…

 1. PUK-code om het toestel te deblokkeren na het intoetsen van 3 x een foutieve PIN-code. Deblokkeren: toets **05*PUK-code*nieuwe 4-cijferige PIN-code*nogmaals nieuwe PIN-code #(hekje) of volg de aanwijzingen van het toestel.
 2. Beltegoedkaarten voor prepaidbellers; deze zijn in het buitenland niet te koop. Je kunt voor de meeste prepaid pakketten het tegoed ook online aanschaffen.
 3. Handsfreeset voor automobilisten; in veel landen is bellen in de auto verboden en de boetes liegen er niet om!
 4. Telefoonoplader. Voor je opladers heb je in sommige landen een reisstekker nodig.
 5. De inlog voor je 'mijn eigen omgeving' bij je telecomprovider. Of toegang tot de app. Vaak kun je de PUK-code daar (ook) terugvinden, beltegoed aanschaffen en het verbruik controleren.
 6. Maak een back-up van alle informatie op je telefoon, inclusief de telefoonnummers. En sla dit online op, zodat je er overal bij kunt.

6. Sms'en i.p.v. bellen buiten de EU

Een sms'je versturen is veel goedkoper dan bellen vanuit het buitenland. Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland is gratis. Pas echter op voor 'spim', reclame-sms'jes die ongevraagd worden verstuurd; reageer niet op sms'jes van onduidelijke afkomst. Je loopt het risico een abonnement af te sluiten waarvoor je veel moet betalen. Een welkomst-sms'je van de provider openen kan geen kwaad. Je ontvangt gratis een sms-bericht van je provider als je een grens passeert. In dit bericht staan de tarieven voor bellen, gebeld worden, sms en mobiel internet. 

7. Zet voicemail uit buiten de EU

Voicemail is een handige dienst, maar kan in het buitenland voor onverwachte kosten zorgen. Reis je buiten de EU? Zet dan je voicemail voor vertrek uit! Hoe dit moet, kun je op de site van jouw provider lezen. Waarom dit advies? Het ontvangen van een voicemailbericht is gratis, je moet echter betalen om je voice-mailberichten te beluisteren! Een sms'je ontvangen is altijd gratis. Moet je toch dringend bereikbaar zijn en ga je je voicemail afluisteren in het buitenland, dan worden de gesprekskosten vanuit het betreffende land naar Nederland in rekening gebracht. Je hebt voor het beluisteren (meestal) een toegangscode nodig. Zorg dus dat je deze in Nederland al ingesteld hebt.

8. Maak gebruik van wifi

Versturen van foto's via wifi is goedkoper dan het versturen via mobiel internet. Of plaats je foto's op bijvoorbeeld Facebook, dan is iedereen meteen op de hoogte en hoef je niet per persoon een aantal foto's te versturen. Wees erg voorzichtig met het bekijken en versturen van video's. Houd er rekening mee dat het online streamen van audio en video erg veel data verbruikt. Het is af te raden dit via mobiel internet te doen. 

Let op! Wifi-netwerken zijn niet altijd veilig. Gebruik ze daarom niet om te internetbankieren. Log niet in op je persoonlijke accounts en vul nergens je persoonlijke gegevens in.

9. Zet automatisch updaten en synchroniseren uit

Zet automatisch updaten en synchroniseren van je apps op de achtergrond uit. Stel je e-mail zo in dat berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald.  Vaak kun je per dienst/app aangeven of de updates automatisch uitgevoerd moeten worden - zet dit uit. Als het nodig is kun je updates handmatig ophalen tijdens je vakantie. Installeer/update alvast benodigde apps voordat je weggaat (bijv. reisgidsen, navigatie- en kaartenapps).

10. Schakel dataroaming alleen in als...

Schakel dataroaming alleen in als je wilt internetten op vakantie binnen Europa. Dit doe je via de instellingen van je toestel. Hierdoor kun je internetten in het buitenland, terwijl je je Nederlandse bundel gewoon kunt gebruiken. Let op: buiten de EU kun je jouw Nederlandse bundels niet gebruiken! Om hoge kosten te voorkomen kun je dataroaming dan beter uitschakelen. Wil je buiten de EU toch kunnen roamen, dan vallen de kosten dus buiten je bundel en betaal je een buitenlandtarief per MB, minuut of sms. Ook bieden sommige providers zoals KPN, Vodafone en Odido buitenlandbundels. Op die manier kun je in een ver land toch internetten met een vast tarief dat lager is dan wanneer je per losse MB betaalt. De zogeheten Travel & Surf-internetpassen van Odido kun je pas kopen als je in het buitenland bent. 


Geactualiseerd: dinsdag 6 februari 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.