Checklist mobiel bellen en internet op vakantie

Geactualiseerd: 14-07-2016

Lees voor je op vakantie naar het buitenland gaat deze checklist voor mobiel bellen en internet. Met deze tips blijft je belbudget in het buitenland binnen de perken! Wil je ervaringen over roaming uitwisselen of vragen stellen aan andere bezoekers? Kijk dan op ons forum mobiel bellen op vakantie.

 

1. Bekijk de EU opties van jouw aanbieder

Als je binnen de EU blijft dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden voor vertrek even te bekijken. Wat zijn er voor bundels beschikbaar? Bijvoorbeeld, Vodafone BloX Alles in 1 op reis – voor veel mensen niet echt handig meer, want bij weinig verbruik betaal je toch nog altijd die € 2,- per dag, ook als je maar 1 minuut belt. Of de Kruidvat maandbundel van 1 GB voor  12,50, voor als je toch veel gaat internetten. Bekijk hier het overzicht met alle buitenlandbundels voor in de EU.

3. Zet Voicemail uit in het buitenland

Voicemail is een handige dienst, maar kan in het buitenland voor veel kosten zorgen. Zet daarom je voicemail voor vertrek uit! Hoe dit moet, kun je op de site van je provider lezen. Het ontvangen van een voicemailbericht is gratis, je moet echter betalen om je voice-mailberichten te beluisteren! Moet je toch dringend bereikbaar zijn en ga je je voicemail afluisteren in het buitenland, dan worden de gesprekskosten vanuit het betreffende land naar Nederland in rekening gebracht. Je hebt voor het beluisteren (meestal) een toegangscode nodig. Zorg dus dat je deze in Nederland al ingesteld hebt.

3. Check mobiele tarieven en alternatieven

Vergelijk voor vertrek de tarieven Bellen vanuit het buitenland. Vanaf 30 april 2016 gelden er nieuwe tarieven voor roaming in de EU. Deze komen bovenop de gebruikelijke kosten voor mobiel internet, telefonie en sms plus de roamingkosten. Buiten de EU bestaan vaak grote verschillen! Check of er goedkope alternatieven zijn om te bellen in je vakantieland. Mogelijk kun je ook een buitenlandbundel afsluiten bij je provider. Binnen Europa bieden alle grote providers bundels aan, sommigen ook voor bijvoorbeeld de VS waar de roamingkosten vele malen hoger zijn. Het gebruik van dergelijke bundels valt echter wel altijd buiten het abonnement en zal dus niet van je normale belminuten en sms'jes afgaan. Alleen T-Mobile en Vodafone hebben een abonnement waarbij roaming in de EU (gedeeltelijk) binnen de bundel valt (T-Mobile Stel Samen en Vodafone Red Plus). Sluit eventueel een bundel af bij een alternatieve roamingprovider, zodra dat mogelijk is.

Voor wie wat langer in het buitenland verblijft is het vaak voordeliger ter plekke een toestel en/of prepaidkaart te kopen. Bekijk ook voor vertrek of je provider mogelijkheden biedt om goedkoper te bellen/sms'en of te internetten.

4. Check je toestel qua type netwerk

Er is wereldwijd een aantal soorten netwerk beschikbaar. Niet alle toestellen zijn geschikt voor elk type netwerk. Met een quad band toestel kun je vrijwel overal bellen. Controleer voor vertrek of dit opgaat voor jouw toestel en het land van bestemming. Vooral in Zuid Oost Azië en Latijns Amerika zijn andere netwerken in gebruik.

5. Bereid telefoonnummers voor

  1. Voeg de landcode +31 toe aan de nummers in je telefoonboek (eerstvolgende 0 weglaten). Bekijk het overzicht van alle landcodes
  2. Noteer/programmeer belangrijke telefoonnummers, zoals klantenservice, alarmcentrale 112 en het telefoonnummer voor het blokkeren van je bankpas/creditcard bij diefstal of vermissing.
  3. Maak een back-up van alle informatie op de telefoon incluis de telefoonnummers.

6. Ik ga op reis en neem mee…

  1. PUK-code om het toestel te deblokkeren na het intoetsen van 3 x een foutieve PIN-code. Deblokkeren: toets **05*PUK-code*nieuwe 4-cijferige PIN-code*nogmaals nieuwe PIN-code #(hekje) of volg de aanwijzingen van het toestel.
  2. Beltegoedkaarten voor prepaidbellers; deze zijn in het buitenland (meestal) niet te koop.
  3. Adressen internetcafé’s van je vakantieland op cybercafe.com
  4. Handsfreeset voor automobilisten; in veel landen is bellen in de auto verboden en de boetes liegen er niet om!
  5. Telefoonoplader!
  6. De inlog voor mijn eigen omgeving bij mijn telecomaanbieder. Vaak kun je de pukcode daar (ook) terug vinden, beltegoed aanschaffen en het verbruik controleren.

7. Sms'en i.p.v. bellen

Een sms'je versturen is veel goedkoper dan bellen vanuit het buitenland. Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland is gratis. Pas echter op voor 'spim', reclame-sms'jes die ongevraagd worden verstuurd; reageer niet op sms'jes van onduidelijke afkomst. Je loopt het risico een abonnement af te sluiten waarvoor je veel moet betalen. Een welkomst-sms'je van de provider openen kan geen kwaad. Je ontvangt gratis een sms-bericht van je provider als je de grens met een EU-land passeert. In dit bericht staan de tarieven voor bellen, gebeld worden, sms en mobiel internet.

8. Gebeld worden i.p.v. bellen

Als je je laat bellen in het buitenland is dat voordeliger dan wanneer je zelf belt. Scheelt tot 50% in de kosten.

9. Verstuur foto's via WiFi

Dit is goedkoper dan het versturen via mobiel internet. Of plaats ze op bijvoorbeeld Facebook, dan is iedereen meteen op de hoogte en hoef je niet per persoon een aantal foto's te versturen. Houd er rekening mee dat het online streamen van audio en video veel data verbruikt,  het is af te raden dit via mobiel internet te doen.

10. Controleer of je toestel automatisch synchroniseert met internet

Denk aan je e-mail, updates van sociale netwerken en geïnstalleerde applicaties. Maar ook aan software update van de telefoon zelf en van processen op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld van de Playstore. Bij de instellingen van de mobiele telefoon kun je dataroaming uitzetten. En bij vaak kun je per dienst/app aangeven of de updates automatisch uitgevoerd moeten worden - zet dit uit. Als het nodig is kun je updates handmatig ophalen tijdens je vakantie. Installeer/update alvast benodigde apps voordat je weggaat (bijv. reisgidsen, navigatie- en kaartenapps).

11. Schakel mobiel internet via roaming uit

Zet je dataverbinding in het buitenland uit. Dit doe je via de instellingen van je toestel. De tarieven voor internetten in het buitenland liggen namelijk véél hoger dan in Nederland, vooral buiten de Europese Unie. Kies eerder voor een internetcafe of maak gebruik van hotspots, dat is goedkoper. Via de appstore op de smartphone kun je een hotspot vinder installeren, bijvoorbeeld die van JiWire.

- Vanaf 1 juli 2010 geldt in een EU-land een datalimiet van 60 euro per maand, tenzij je een hoger of lager limiet hebt gekozen. 
- Vanaf 1 juli 2012 geldt dat wereldwijd. Je krijgt een waarschuwing zodra je 80% van je limiet hebt bereikt. Zodra je limiet helemaal is bereikt, wordt je internetverbinding verbroken, tenzij je hebt aangegeven dat je die maand wilt blijven dataroamen. 
- Vanaf 1 juli 2015 ben je in een EU-land 24 cent per MB kwijt in plaats van 54 cent. 
- Let op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU landen. De nieuwe EU-roamingtarieven per 30-4-2016 gelden voor de 28 EU-landen + Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.