Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Checklist mobiel bellen en internet op vakantie

Geactualiseerd: 07-12-2017

Gebruik je in het buitenland je mobiele telefoon door te bellen, sms’en of te internetten? Dan ben je aan het roamen. Vanaf 15 juni 2017 betaal je voor roaming binnen de Europese Unie (EU) geen extra kosten meer naast je gebruikelijke bel-, sms- en internetkosten. Je betaalt dus hetzelfde als in Nederland. Dit wordt ook wel ‘Roam Like at Home’ genoemd. Ook voor het ontvangen van telefoontjes in het buitenland betaal je niets, net als thuis. Bellen/sms'en in het buitenland naar een EU-nummer in datzelfde land valt ook onder de regeling. Let op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen. Zie punt 1 op de onderstaande lijst, er is een uitzondering op internetgebied! Voor 'de rest van de wereld' geldt dit niet en moet je goed in de gaten houden dat je niet (per ongeluk) de hoofdprijs betaalt.

Lees voor je op vakantie naar het buitenland gaat deze checklist voor mobiel bellen en internet. Met deze tips blijft je belbudget in het buitenland binnen de perken! Wil je ervaringen over roaming uitwisselen of vragen stellen aan andere bezoekers? Kijk dan op ons forum mobiel bellen op vakantie.

1. Niet altijd en onbeperkt gratis roamen binnen de EU

Er is een aantal uitzonderingen om telecomproviders te beschermen tegen misbruik. Heb je een heel goedkoop abonnement? Of heb je een onbeperkte databundel? Dan betaal je soms nog een toeslag of je mag een beperkte hoeveelheid data in het buitenland gebruiken. Jouw aanbieder informeert jou hierover. Bekijk hier het overzicht met alle buitenlandbundels voor in de EU (tot 15 juni 2017). Verblijf je voor langere tijd in een ander EU-land? De Roam Like at Home regulering is bedoeld voor consumenten die af en toe de grens overgaan. Ben je langer dan 4 maanden onafgebroken actief op een buitenlands netwerk dan moet je er rekening mee houden dat jouw aanbieder kan ingrijpen.

2. Zet voicemail uit in het buitenland (buiten de EU)

Voicemail is een handige dienst, maar kan in het buitenland voor veel kosten zorgen. Zet daarom je voicemail voor vertrek uit! Hoe dit moet, kun je op de site van je provider lezen. Het ontvangen van een voicemailbericht is gratis, je moet echter betalen om je voice-mailberichten te beluisteren! Moet je toch dringend bereikbaar zijn en ga je je voicemail afluisteren in het buitenland, dan worden de gesprekskosten vanuit het betreffende land naar Nederland in rekening gebracht. Je hebt voor het beluisteren (meestal) een toegangscode nodig. Zorg dus dat je deze in Nederland al ingesteld hebt.

3. Check mobiele tarieven en alternatieven

Vergelijk voor vertrek de tarieven Bellen vanuit het buitenland. Buiten de EU bestaan vaak grote verschillen! Check of er goedkope alternatieven zijn om te bellen in je vakantieland. Mogelijk kun je ook een buitenlandbundel afsluiten bij je provider. Sluit eventueel een bundel af bij een alternatieve roamingprovider, zodra dat mogelijk is (in juli 2017 nog niet het geval).

Voor wie wat langer in het buitenland verblijft is het vaak voordeliger om ter plekke een toestel en/of prepaidkaart te kopen. Bekijk voor vertrek in ieder geval even of jouw provider mogelijkheden biedt om goedkoper te bellen/sms'en of te internetten en of er een optie is om het Nederlandse nummer te 'parkeren'. Dit kan soms geregeld worden voor studenten.

4. Check je toestel qua type netwerk

Er is wereldwijd een aantal soorten netwerk beschikbaar. Niet alle toestellen zijn geschikt voor elk type netwerk. Met een quad band toestel kun je vrijwel overal bellen. Controleer voor vertrek of dit opgaat voor jouw toestel en het land van bestemming. Vooral in Zuidoost-Azië en Latijns Amerika zijn andere netwerken in gebruik.

5. Bereid telefoonnummers voor

 1. Voeg de landcode +31 toe aan de nummers in je telefoonboek (eerstvolgende 0 weglaten). Bekijk het overzicht van alle landcodes
 2. Noteer/programmeer belangrijke telefoonnummers, zoals klantenservice, alarmcentrale 112 en het telefoonnummer voor het blokkeren van je bankpas/creditcard bij diefstal of vermissing.
 3. Maak een back-up van alle informatie op de telefoon inclusief de telefoonnummers.

6. Ik ga op reis en neem mee…

 1. PUK-code om het toestel te deblokkeren na het intoetsen van 3 x een foutieve PIN-code. Deblokkeren: toets **05*PUK-code*nieuwe 4-cijferige PIN-code*nogmaals nieuwe PIN-code #(hekje) of volg de aanwijzingen van het toestel.
 2. Beltegoedkaarten voor prepaidbellers; deze zijn in het buitenland (meestal) niet te koop.
 3. Adressen internetcafé’s van je vakantieland op cybercafe.com
 4. Handsfreeset voor automobilisten; in veel landen is bellen in de auto verboden en de boetes liegen er niet om!
 5. Telefoonoplader!
 6. De inlog voor je 'mijn eigen omgeving' bij je telecomaanbieder. Vaak kun je de PUK-code daar (ook) terug vinden, beltegoed aanschaffen en het verbruik controleren.

7. Sms'en i.p.v. bellen buiten de EU

Een sms'je versturen is veel goedkoper dan bellen vanuit het buitenland. Het ontvangen van sms-berichten in het buitenland is gratis. Pas echter op voor 'spim', reclame-sms'jes die ongevraagd worden verstuurd; reageer niet op sms'jes van onduidelijke afkomst. Je loopt het risico een abonnement af te sluiten waarvoor je veel moet betalen. Een welkomst-sms'je van de provider openen kan geen kwaad. Je ontvangt gratis een sms-bericht van je provider als je de grens met een EU-land passeert. In dit bericht staan de tarieven voor bellen, gebeld worden, sms en mobiel internet. Vanaf 15 juni 2017 geldt bovenstaande niet meer voor de EU.

8. Gebeld worden i.p.v. bellen

Als je je laat bellen in het buitenland is dat voordeliger dan wanneer je zelf belt. Dit scheelt tot 50% in de kosten. 

9. Verstuur foto's via WiFi

Versturen van foto's via WifI is goedkoper dan het versturen via mobiel internet. Daarnaast is het versturen van foto's die je gemaakt hebt met WhatsApp goedkoper dan het versturen via e-mail. WhatsApp verkleint het formaat van de foto's zodat ze minder MB's nodig hebben. Of plaats je foto's op bijvoorbeeld Facebook, dan is iedereen meteen op de hoogte en hoef je niet per persoon een aantal foto's te versturen. Houd er rekening mee dat het online streamen van audio en video veel data verbruikt, het is af te raden dit via mobiel internet te doen.

10. Controleer of je toestel automatisch synchroniseert met internet

Denk aan je e-mail, updates van sociale netwerken en geïnstalleerde applicaties, maar ook aan softwareupdates van de telefoon zelf en van processen op de achtergrond, zoals bijvoorbeeld van de Playstore. Bij de instellingen van je mobiele telefoon kun je dataroaming uitzetten. Vaak kun je per dienst/app aangeven of de updates automatisch uitgevoerd moeten worden - zet dit uit. Als het nodig is kun je updates handmatig ophalen tijdens je vakantie. Installeer/update alvast benodigde apps voordat je weggaat (bijv. reisgidsen, navigatie- en kaartenapps).

11. Schakel mobiel internet via roaming uit

Zet je dataverbinding in het buitenland uit. Dit doe je via de instellingen van je toestel. De tarieven voor internetten in het buitenland liggen namelijk véél hoger dan in Nederland, het kan oplopen tot € 20 per MB. Kies eerder voor een internetcafe of maak gebruik van hotspots, dat is goedkoper. Via de appstore op de smartphone kun je een hotspotvinder installeren, bijvoorbeeld die van JiWire.

Korte geschiedenis kosten

 • Vanaf 1 juli 2010 geldt in een EU-land een datalimiet van € 60 per maand, tenzij je een hoger of lager limiet hebt gekozen. 
 • Vanaf 1 juli 2012 geldt dat wereldwijd. Je krijgt een waarschuwing zodra je 80% van je limiet hebt bereikt. Zodra je limiet helemaal is bereikt, wordt je internetverbinding verbroken, tenzij je hebt aangegeven dat je die maand wilt blijven dataroamen. 
 • Vanaf 1 juli 2015 ben je in een EU-land € 0,24 per MB kwijt in plaats van € 0,54. 
 • De nieuwe EU-roamingtarieven per 30-4-2016 gelden voor de 28 EU-landen + Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Let op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen. 
 • Vanaf 15 juni 2017 betaal je voor roaming binnen de Europese Unie (EU) geen extra kosten meer naast je gebruikelijke (bel)kosten.

Navigatie