Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Afrekenen in het buitenland

Geactualiseerd: 28-09-2020

Altijd leuk: vakantie plannen, route uitstippelen, koffers pakken, spaarpot omgooien. Tot 15 juni van 2017 was het nog verstandig om een gedeelte van het geld uit de spaarpot te reserveren voor gebruik van de smartphone in het buitenland. Als je binnen de EU blijft, is dat niet meer nodig. Het verbruik komt uit jouw Nederlandse bundel (bij Onbeperkt kunnen hier beperkingen voor gelden) of je betaalt hetzelfde tarief per minuut/sms of MB dat je in Nederland ook betaalt.

Afrekenen in het buitenland, mobieltje op het strand

Er zijn 3 smaken:

1.   Afrekenen uit de NL-bundel
2.   Afrekenen per eenheid (minuut/sms/MB)
3.   Afrekenen uit speciale buitenlandbundel

1. Afrekenen uit de NL-bundel

Dit geldt voor een verblijf in de EU-landen. Het verbruik gaat af van jouw NL-tegoed. Is jouw NL-bundel op, dan betaal je het buiten de bundel tarief dat bij jouw pakket hoort. Als je bundels hebt waarbij het verbruik onbeperkt is, dan mag jouw aanbieder beperkingen opleggen. Ook dit is geregeld door de EU, je moet in het buitenland wel comfortabel de diensten kunnen blijven gebruiken.

2. Afrekenen per eenheid (minuut/sms/MB)

Deze manier van afrekenen vindt vooral plaats bij prepaid. Als je binnen de EU blijft, betaal je hetzelfde als in Nederland. Daarbuiten gelden andere tarieven, en die kunnen behoorlijk hoog zijn.

3. Afrekenen uit speciale buitenlandbundel

De derde manier is het afrekenen uit een speciale buitenlandbundel. Het aanbod is beperkt maar wel gevarieerd en de bundels moeten maar net bij jouw verbruik passen. Soms loont het zich daarom ter plekke een prepaidkaartje te kopen. Toch is het wel de moeite waard de mogelijkheden voor vertrek even te bekijken. Vooral als je buiten de EU reist of elke maand maar net binnen de NL-bundel blijft, of als je weet dat je er toch overheen gaat. In de buitenlandvergelijking vermelden we deze opties per pakket.

Ingewikkeld?

Lijkt dit erg ingewikkeld? Gelukkig valt het mee. Voor de zekerheid deze tips:

  • Bekijk eerst in de Buitenland Belwijzer of jouw vakantiebestemming binnen de EU-landen valt bij jouw aanbieder, welke prijzen jouw aanbieder daarbuiten hanteert en welke kortingsopties er zijn.
  • Gebruik je je smartphone veel, dan kan het lonen een aparte vakantiebundel af te nemen waardoor de kosten per eenheid (minuten/sms of MB) naar beneden gaan. Een vakantiebundel is een tijdelijke bundel en geen vast onderdeel van jouw aansluiting. 
  • Bel je tijdens de vakantie alleen in geval van nood en gebruik je wifi, dan hoef je niets te doen. Laat je niet gek maken. Voor de meeste mensen kan het namelijk niet uit om vanwege de zomervakantie over te stappen naar een andere telecomprovider of om een speciale bundel te kopen.
  • Bellen naar het buitenland vanuit Nederland is een hele andere tak van sport, daar gelden aparte tarieven voor.

Op Bellen.com hebben wij overzichten van de tarieven per land en per aanbieder. Kijken we naar een populair vakantieland als Frankrijk dan zien we meteen een aantal zaken:

  • Gebeld worden in de EU is bij de meeste partijen gratis, het kan maximaal € 0,01 per minuut kosten
  • Bij een aantal providers kun je zonder bundel niet internetten, bijvoorbeeld bij Youfone en T-Mobile prepaid.
  • De prijs per sms is laag. Ben je kort van stof, dan kun je beter sms'en dan bellen. Ook handig als je op een locatie bent met beperkt bereik: een sms'je kan vrijwel altijd verzonden worden.
  • Buiten de EU-grenzen gelden nog steeds andere prijzen, controleer dit zeker voor vertrek op onze vergelijker Bellen vanuit het buitenland. En lees voor vertrek ook onze speciale vakantie checklist pagina nog even!

Nu deze zaken gunstig geregeld zijn, is het tijd om het vizier op een nieuw heet hangijzer te richten: bellen naar het buitenland. Dit val buiten de EU-tarifering en is sowieso nogal een wild-west aangelegenheid. Voor je het weet, betaal je de hoofdprijs. En dat kan al gelden voor landen waarvan je het niet verwacht! Met T-Mobile Basis kost bellen naar de VS bijvoorbeeld meer dan een euro per minuut. Bekijk het tariefoverzicht Bellen naar het buitenland.

Uitzondering prepaid

De tarieven binnen de EU waren de afgelopen jaren al behoorlijk gezakt, voor veel prepaidbellers gold daardoor vreemd genoeg dat zij goedkoper in het buitenland konden bellen (of sms'en) dan in Nederland. Bijvoorbeeld bij KPN, daar is het prepaid minuuttarief € 0,25. De EU-roamingprijs was € 0,23. Aan dit 'voordeel'  is nu een einde gekomen. Je betaalt hetzelfde per minuut/sms of MB als in Nederland en je bent vanaf 15 juni 2017 dus duurder uit.


Gepubliceerd: dinsdag 7 juni 2016
Geactualiseerd: maandag 28 september 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie