Afrekenen in het buitenland

Geactualiseerd: 28-12-2016

Het is de tijd van het jaar: vakanties plannen, routes uitstippelen, koffers pakken, spaarpot omgooien. Tot 1 mei van dit jaar was het nog verstandig om een gedeelte van het geld uit de spaarpot te reserveren voor gebruik van de smartphone in het buitenland. Als je binnen de EU blijft, is dat niet meer nodig. Je kunt bellen uit jouw Nederlandse bundel (met eventueel een kleine toeslag) of je betaalt een laag tarief per minuut/sms of MB. Alleen voor prepaidgebruikers kan dit anders aflopen, daarover later meer.

bellencom-checklist-mobiel-bellen-internet-op-vakantie.png

Er zijn 5 smaken:

1.   Afrekenen uit de NL-bundel met een toeslag
2.   Afrekenen uit de NL-bundel zonder toeslag
3.   Afrekenen per eenheid (minuut/sms/MB)
4.   Afrekenen uit speciale buitenlandbundel
5.   Buitenlandtegoed in/bij NL-bundel

1. Afrekenen uit de NL-bundel met een toeslag

Deze manier van afrekenen is een aanloop naar de manier waarop vanaf volgend jaar zomer de roaming in de EU afgerekend gaat worden. Het verbruik gaat af van jouw NL-tegoed, opgehoogd met een toeslag. Is jouw NL-bundel op, dan betaal je een buiten de bundel tarief. Dit tarief kan hetzelfde zijn als in Nederland, maar het kan ook een speciaal EU-tarief zijn. Apart fenomeen: KPN heeft haar administratieve systeem nog niet op orde. Daarom kan KPN alleen maar de toeslag in rekening brengen (er gaat dus niet zoals de bedoeling is, tegoed uit jouw maandbundel). Dit geldt ook voor deze partijen op het KPN-netwerk: Telfort, Ortel, Youfone en Simyo.

2. Afrekenen uit de NL-bundel zonder toeslag

In 2017 vervalt ook de toeslag. Ziggo hanteert deze werkwijze nu al gedeeltelijk, alleen niet bij internetten. Daar betaal je een toeslag bovenop het bundelverbruik. Bij HEMA en Kruidvat mag je de Nederlandse internetbundel ook in de EU gebruiken. Op dit moment heeft Vodafone YOU (prepaid) een actie waarbij je 2 GB gratis krijgt, en die mag ook in de EU gebruikt worden.

3. Afrekenen per eenheid (minuut/sms/MB)

Deze manier van afrekenen vindt vooral plaats bij prepaid.

4. Afrekenen uit speciale buitenlandbundel

De vierde manier is het afrekenen uit een speciale buitenlandbundel. Die bundels zijn er in veel variaties en ze moeten maar net bij jouw wensen passen. Wel de moeite waard om de mogelijkheden voor vertrek even te bekijken. Vooral als je elke maand maar net binnen de NL-bundel blijft of je als er toch overheen gaat. Wat zijn er voor bundels beschikbaar? Bijvoorbeeld, Vodafone BloX Alles in 1 op reis – voor veel mensen niet echt handig meer, want bij weinig verbruik betaal je toch nog altijd die € 2,- per dag, ook als je maar 1 minuut belt. Bekijk een overzicht met alle buitenlandbundels voor in de EU.

5. Buitenlandverbruik in/bij NL-bundel

Bij Choozze, Robin Mobile en T-Mobile krijg je elke maand gratis ‘buitenlandtegoed’. Dat varieert van 120 minuten (T-Mobile) tot ‘onbeperkt met FUP’ bij Choozze. Dit geldt ook voor KPN en Vodafone, maar dan alleen bij de duurdere abonnementen van meer dan dan 89 euro per maand. Bij Robin Mobile gaat het EU-tegoed overigens niet ten koste van de maandbundel, je krijgt het er bij.
Ben je regelmatig kort in het buitenland, dan is zo'n abonnement interessant. Op die manier hoef je niet steeds een vakantiebundel te activeren.

Ingewikkeld?

Al die smaken lijken erg ingewikkeld. En dat is ook wel een beetje zo, omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is het makkelijk het overzicht te verliezen. Vandaar deze tips:

  • Bekijk eerst in de Buitenland Belwijzer welke prijzen jouw aanbieder hanteert en welke kortingsopties er zijn.
  • Gebruik je je smartphone veel, dan kan het lonen een EU-vakantiebundel af te nemen waardoor de kosten per eenheid (minuten/sms of MB) naar beneden gaan. Een vakantiebundel is een tijdelijke bundel en geen vast onderdeel van jouw aansluiting.
  • Bel je tijdens de vakantie alleen in geval van nood en gebruik je wifi, dan hoef je niets te doen. Laat je niet gek maken. Voor de meeste mensen kan het namelijk niet uit om vanwege de zomervakantie over te stappen naar een andere telecomprovider of om een speciale bundel te kopen. Voorbeeld: je belt 5 minuten vanuit Frankrijk naar Nederland, dan betaal je maximaal € 1,50 en bij de meeste providers slechts € 0,30 (5 minuten x € 0,06).

Op Bellen.com hebben wij overzichten van de tarieven per land en per aanbieder. Kijken we naar een populair vakantieland als Frankrijk dan zien we meteen een aantal zaken:

  • Gebeld worden is bij een aantal partijen gratis: Ben, Choozze, KPN Prepaid, Robin Mobile en Tele2 (abonnement en prepaid).
  • Bij de overige providers kost gebeld worden € 0,01 per minuut
  • Choozze, Robin Mobile en T-Mobile  geven elke maand datategoed voor de EU. Een aantal MB’s is dus in ieder geval gratis. Deze abonnementen kunnen interessant zijn als je regelmatig even de grens overwipt.
  • Bij een aantal providers kun je zonder (buitenland)bundel niet internetten, bijvoorbeeld bij Telfort en T-Mobile prepaid.
  • Een aantal providers hanteert de prijs per losse MB die ook in Nederland geldt, meestal € 0,25.
  • Bij sommige partijen kun je vermoedelijk helemaal niet  internetten over de grens, bij Lycamobile en Toggle ontbreken dit soort tarieven en/of de informatie hierover.
  • De prijs per sms is laag. Ben je kort van stof, dan kun je beter sms'en dan bellen. Ook handig als je op een locatie bent met beperkt bereik: een sms'je kan vrijwel altijd verzonden worden.

Er is licht aan het einde van de tunnel, in de loop van volgend jaar moet al het verbruik in de EU afgerekend worden zoals jouw verbruik binnen Nederland. In Spanje doen ze dit al, dus als je thuis in Salamanca gewend bent om de hele dag online te zijn, dan kun je dit op vakantie in Goes ook gewoon doen. Nog even jaloers naar andere EU-inwoners kijken, maar dan geldt dit ook voor ons, ideaal! Buiten de EU-grenzen gelden nog steeds andere prijzen, controleer dit zeker voor vertrek op onze vergelijker Bellen vanuit het buitenland. En lees voor vertrek ook onze speciale vakantie checklist pagina nog even!

Nu deze zaken gunstig geregeld zijn, is het tijd om het vizier op een nieuw heet hangijzer te richten: bellen naar het buitenland. Dit val buiten de EU-tarifering en is sowieso nogal een wild west aangelegenheid. Voor je het weet, betaal je de hoofdprijs. En dat kan al gelden voor landen waarvan je het niet verwacht! Met T-Mobile Basis kost bellen naar de VS bijvoorbeeld meer dan een euro per minuut. Bekijk het tariefoverzicht Bellen naar het buitenland.

Uitzondering prepaid

De tarieven binnen de EU waren de afgelopen jaren al behoorlijk gezakt, voor veel prepaidbellers gold daardoor vreemd genoeg dat zij goedkoper in het buitenland konden bellen (of sms'en) dan in Nederland. Bijvoorbeeld bij KPN, daar is het prepaid minuuttarief 0,25. De EU-roamingprijs was 23 cent. Aan dit 'voordeel'  is nu een einde gekomen. Je betaalt hetzelfde per minuut/sms of MB als in Nederland. Al dan niet met een toeslag. En je bent nu dus duurder uit.