Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Mobiele data via 4G doorbreekt record van 200 miljard MB

door Margot Meendering

Voor het eerst verbruikten Nederlanders meer dan 200 miljard MB aan mobiele data via 4G. Dat gebeurde in het eerste kwartaal van dit jaar, zo blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De helft van alle verbruikte data liep via het netwerk van T-Mobile. Naast mobiel dataverkeer is ook mobiel bellen toegenomen. Welke trends zien we nog meer?

Toename dataverbruik enorm

Het dataverbruik van Nederlanders steeg met 34,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is niet duidelijk welk deel van de stijging te maken heeft met het thuiswerken als gevolg van de coronacrisis, meldt de ACM.

Ook meer mobiel bellen en bellen via breedband

Ook mobiel bellen en bellen via breedband namen toe in het eerste kwartaal. De ACM noemt dat opvallend, omdat het aantal belminuten eerder juist afnam. 'Het grootste deel van stijging komt doordat er meer binnen Nederland werd gebeld, met name van een vaste lijn naar mobiel', schrijft de toezichthouder in de Telecommonitor. Bellen op de traditionele manier neemt wel verder af. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 21 procent minder gebeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal sms’jes daalde met 10 procent.

telecommonitor-2020datagebruik.png

Meer mobiele aansluitingen

Naast het dataverbruik steeg ook het aantal mobiele aansluitingen. Zo waren er eind maart 20.257.000 mobiele bundel aansluitingen, 4 procent meer dan een jaar daarvoor. Enkel het aantal prepaidkaarten van de grote providers daalde.

telecommonitor-2020m2m.png

Internet of things

Steeds meer apparaten kunnen worden aangesloten op het mobiele netwerk. De zogeheten machine to machinetoepassingen (M2M) worden steeds belangrijker. Uit de Telecommonitor blijkt dat er ten opzichte van vorig jaar 35% meer apparaten informatie uitwisselen via een internetaansluiting. Hierbij kun je denken aan auto's, rookmelders, alarmsystemen en slimme energiemeters

T-Mobile grootste marktaandeel

T-Mobile (inclusief Tele2) is de grootste provider op basis van mobiel dataverbruik. Ruim de helft van de verbruikte data kwam voor rekening van deze provider. Het marktaandeel van KPN op mobiel lag op ongeveer een kwart en dat van VodafoneZiggo op 15 à 20 procent. Bekijk de tabel voor een vergelijking van eerdere kwartalen.

telecommonitor-2020marktaandeel.png

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie