Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Column: Na 3G en 4G komt 360 graden

door Jeanet Woldring

mwc-2016.jpgAls het Mobile World Congress één ding duidelijk maakte, is het wel dat de toekomst een enorme blikverruiming met zich meebrengt. Nieuwe camera’s filmen in 360 graden en virtual reality-brillen veranderen ons wereldbeeld. Althans, dat is wat de grote fabrikanten van mobiele telefoons ons willen doen geloven. Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar ook een dikke rand ronkende hype.

 Bedrijven als Samsung, LG en HTC riepen in Spanje om het hardst over hun ‘revoluties’. De verzamelde pers en bloggers verdrongen zich om vooraan te staan bij de nieuwe kraaltjes en spiegeltjes. Om als eerste specificaties en foto’s de wereld in te twitteren. Pas na het optrekken van de rook kwam de nuance. Soms. De 360 graden-camera’s en virtual reality-brillen kosten namelijk vele honderden euro’s. En je hebt een vendor lock-in. Samsung-spullen werken alleen met Samsung-spullen en de HTC-bril enkel met HTC-telefoons.

Dat laat ook de kwetsbaarheid en stiekem ook het strategisch belang zien van nieuwe apparatuur voor deze fabrikanten. Bij HTC zou de VR-bril zelfs het apparaat zijn dat de toekomst van de Taiwanezen maakt of breekt. Bij Samsung hangt er ook een zwaar financieel belang aan het slagen van de nieuwe S7. Een telefoon moet dus een telefoon+ worden, iets extra’s bieden. Daarom de geavanceerde nieuwsoortige hardware als verkoopargument #vreemde-eendindebijt . 

Als je de technologie loskoppelt van de makers, mag je best aannemen dat VR en 360 graden-fotografie en film de toekomst hebben. De toekomst is altijd aan rijker, beter en geanimeerder beeld. Maar ik denk dat de echte vernieuwing van GoPro-achtige startups komt en niet van gevestigde concerns. Te groot, te log en te duur. 

Het Mobile World Congress liet ook zien dat de toekomst van de grote telefoonmakers aan zijden draadjes hangt. Als de topmodellen geen succes worden, straalt dat af op de hele productlijn, het bedrijf en de beurskoers. Daarom zijn de Samsung S7, LG G5, Xiaomi Mi 5 en Huawei Mate 8 zo belangrijk. 

VR cinema.jpg

Interessant is om naar de marktaandelen van de grote spelers te kijken. Samsung en Lenovo verliezen marktaandeel. Apple en Xiaomi zijn stabiel. Deze vier hebben samen ongeveer vijftig procent van de telefoonmarkt. De andere helft is in handen van veel andere, kleinere smartphonemakers. Denk bijvoorbeeld aan Oneplus; prachtige hardwarespecificaties en concurrerende prijzen. Zo’n combinatie zet de marges aan de bovenkant van de markt onder druk. En dat leidt weer tot vernieuwing. Dat is geen virtual reality maar real-life in 360 graden.

Wil je trouwens eens 360 graden virtual reality ervaren? Ga dan eens naar de VR Cinema van &samhoud media in Amsterdam. Leuke ervaring die je een blik op de toekomst geeft. Kost een paar euro, geen paar honderd euro. Denk de geur, wind en aanrakingen er zelf even bij en VR wordt toch wel heel spannend. 

*) Auteur Erwin Boogert is journalist voor Emerce en werkt ook freelance. Hij koopt bij voorkeur Nexus-toestellen, geen hippe custom ROMs, vanwege de stock Android.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie