Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

4G, is het wat?

door Jeanet Woldring

Met het nieuwe 4G-netwerk  kun je supersnel internetten. Wordt gezegd. Is dat zo, wat kost het, wie biedt het aan en is het interessant? Moeten we straks allemaal nieuwe toestellen kopen, leasen of op afbetaling aanschaffen voor een stabieler, beter en sneller bereik?

Direct naar: 
4G dekkingskaart 
4G abonnementen vergelijken  
4G sim only vergelijken
4G onbeperkt abonnement vergelijken
4G telefoons vergelijken

Wat is 4G en wie biedt het aan?

4G is de vierde generatie van het mobiele netwerk en de opvolger van 3G. Het zorgt ervoor dat je vele malen sneller mobiel kunt internetten en is gebaseerd op een nieuwe technologie Long Term Evolution (LTE). Je kunt het zien als een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken, die overigens gewoon blijven bestaan. KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 zijn de providers die de mogelijkheid bieden om voor een 4G netwerk te kiezen.

Wanneer is 4G beschikbaar?

4G zal gefaseerd uitgerold worden. KPN is begin februari als eerste gestart in Amsterdam en omstreken. Zie het kaartje voor de verdere uitrol.

Midden 2013 beginnen T-Mobile en Vodafone. Grotere steden zijn het eerst aan de beurt en uiteindelijk wordt het 4G netwerk uitgerold over heel Nederland. Naar verwachting is het rond de zomer van 2014 overal beschikbaar. 

Tele2 heeft nog niet bekend gemaakt wanneer ze overal in Nederland 4G gaat aanbieden.

Hoe snel is 4G?

Met de komst van het 4G netwerk loopt de snelheid op tot wel 100 Mbps. Tele2 vergelijkt de huidige 3G standaard en 4G met een zandweg en de nieuwe 6-baans A2. 'Verkeer kan er veel sneller overheen rijden waardoor zij sneller op de plaats van bestemming aankomen.'Volgens KPN biedt 4G een downloadsnelheid van maximaal 50 Mbps (megabit per seconde) en een uploadsnelheid tot 25 Mbps.De gemiddelde down- en uploadsnelheid zal op ongeveer 20 en 10 Mbps komen te liggen. De daadwerkelijk behaalde snelheid is onder andere afhankelijk van het toestel, de drukte op het internet en het aantal gebruikers in de buurt van een zendmast.

Wat kan ik met 4G?

Met 4G kun je tot tien keer sneller data streamen, razendsnel browsen en facebooken,  foto's  uploaden, video’s streamen en muziek beluisteren zonder hapering. Verder laden webpagina's veel sneller en kun je ongehinderd mobiel videobellen, zelfs in HD-kwaliteit. Ook online 3D games spelen is mogelijk. Dankzij 4G heb je een betere ontvangst binnenshuis, overal beter bereik, een sterk verruimde capaciteit en is er geen verschil meer tussen wifi en mobiel internet onderweg.

Wat heb ik ervoor nodig?

Je hebt in ieder geval een nieuwe smartphone, tablet, dongel of router nodig die met 4G overweg kan. Begin 2013 zijn zijn er in Nederland nog maar heel weinig geschikte toestellen en apparaten. Voorbeelden zijn de iPhone 5, Samsung Galaxy S3 4G, Nokia Lumia 820 en Lumia 920, Huawei Ascend P1 LTE, Sony Xperia Z 4G en de iPad mini. 

Daarnaast moet je provider 4G ondersteunen met de juiste frequentie. De iPhone 5 werkt bijvoorbeeld alleen op de 1800 MHz frequentie. KPN gaat 4G (voorlopig?) niet op 1800MHz aanbieden, Vodafone, T-Mobile en Tele2 daarentegen wel. Net zoals de meeste grote mobiele providers in Europa heeft KPN gekozen voor 800 Mhz. Apple ondersteunt deze frequentie (nog) niet.

Wat kost het?

KPN is de enige provider die prijzen bekend gemaakt heeft.Vanaf 60 euro per maand kun je een tweejarig 4G abonnement + leasetoestel afsluiten. Je krijgt daarvoor een 2,5 GB internetbundel met een snelheid van 25 Mbps, 100 belminuten/smsjes en de Nokia Lumia 820. Nu als tijdelijke actie de eerste 8 maanden aangeboden voor 40 euro.

Bij Hi kun je iets goedkoper uit zijn. Hier kost het XL 4G-abonnement met een 4 GB internetbundel 32,50 euro per maand . Kies je er de kleinste  (75) minutenbundel bij en dezelfde Lumia 820, dan betaal je maandelijks 58 euro voor een tweejarig abonnement, de eerste 9 maanden 45,25 euro.

Conclusie

Het 4G-netwerk zal de komende jaren de wereld van mobiel internet compleet veranderen. Wil je nu al gebruik maken van supersnel mobiel internet, dan zul je diep in de buidel moeten tasten. Ben je iets voorzichtiger van aard, dan wacht je de eerste ervaringen met 4G af en stapt pas over als Vodafone, T-Mobile en Tele2 hun abonnementen bekendmaken. We adviseren in ieder geval de 4G abonnementen en specificaties eerst goed te vergelijken op Bellen.com.

Gepubliceerd: zaterdag 16 februari 2013
Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie