Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel bellen en internetten in het buitenland

Maak je in het buitenland gebruik van je mobiel om te bellen, sms'en of internetten? Dan ben je aan het roamen. Binnen de EU betaal je voor roaming hetzelfde als 'thuis'. Maak je buiten de EU gebruik van je mobiele telefoon? Dan gelden andere regels. Roaming buiten de EU is meestal erg duur, vooral dataroaming.

Mobiel bellen en internetten in het buitenland

Bellen, sms’en en internetten in de EU voor thuistarief

Sinds 15 juni 2017 is het bellen, sms’en en internetten met de mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper geworden. Je betaalt namelijk hetzelfde tarief als in Nederland. Maar soms mag je aanbieder een toeslag vragen. 

Wanneer mag mijn provider een toeslag vragen in een ander EU-land? 

In deze situaties mag je aanbieder een toeslag vragen:
1. Je bent langer dan 4 maanden in een ander EU-land.
2. Je betaalt minder dan 1 euro excl btw per GB voor je internet in Nederland.
3. Je hebt een abonnement voor onbeperkt internet.

Roam Like at Home verlengd tot 1 juli 2032

Goed nieuws voor de reiziger! Vanaf 1 juli 2022 is er een nieuwe roamingverordening. De Roam Like at Home-afspraken worden met 10 jaar verlengd tot 1 juli 2032. Net als sinds juni 2017 zorgt de nieuwe roamingverordening ervoor dat we zonder extra kosten kunnen blijven bellen, sms’en mobiel internetten wanneer we door de EU reizen. En er zijn uitbreidingen:

 • Gebruik je 'thuis' 5G (of 4G) en is in het buitenland ook beschikbaar, dan heb je daar in een ander land ook recht op.
 • Maakt jouw telefoon verbinding met een duur netwerk dat gebruik maakt van een satelliet, dan moet je provider  je daarover informeren. Daarnaast geldt een limiet van € 60,50 of ander lager bedrag.
 • Bel je vanuit het buitenland naar bijvoorbeeld een klantenservice of helpdesk, dan moet je provider je informeren over de kosten.
 • Je moet overal in de EU het alarmnummer 112 kunnen gebruiken. Tegen juni 2023 moeten providers klanten daarover automatisch berichten.

Vanaf je vakantieadres in de EU kun je dus gewoon naar Nederland of andere EU-landen bellen tegen dezelfde kosten als je in Nederland gewend bent. Dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten met je telefoon. Tegen dezelfde kosten, maar bijvoorbeeld ook met dezelfde snelheid. Kortom: ‘Roam Like at Home’. De regel geldt zowel voor mobiele abonnementen als voor prepaidkaarten.

Mobiele kosten in het buitenland - buiten de EU

Je betaalt het tarief van de lokale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. In het buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar beschikbare netwerken en kiest bij voorkeur voor de partij waar jouw Nederlandse telecomprovider een overeenkomst mee heeft. De (bel)kosten zijn afhankelijk van de tarieven van de buitenlandse telecomprovider. Omdat de buitenlandse provider de kosten doorgeeft aan jouw Nederlandse provider kan het voorkomen dat deze pas later zichtbaar zijn.

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Tip: Je kunt vaak beter sms'en (of via wifi WhatsAppen) dan bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland. Dit is aanmerkelijk goedkoper en de ontvanger betaalt helemaal niets voor het ontvangen van een sms!

De kosten voor gebeld worden in het buitenland - buiten de EU

Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Immers, hij hoeft niet te weten of je in Tiel of Timboektoe bent! Wat de tarieven exact zijn om te bellen en/of gebeld te worden, is afhankelijk van het abonnement en het land. In onze buitenlandvergelijking kun je precies zien wat het bellen met je mobiel in het buitenland kost.

Datalimiet van € 60,50 bij het gebruik van internet op je mobiel

Voor het gebruik van internet op je mobiel in het buitenland geldt wereldwijd een datalimiet van € 60,50 per maand. De datalimiet houdt in dat als je verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, je een waarschuwingsbericht krijgt van je aanbieder, bijvoorbeeld via sms. Zodra je 100% van de datalimiet hebt bereikt, wordt de dienst stop gezet. Je kunt dan geen gebruik meer maken van mobiel internet. Wil je dat toch? Reageer op het sms'je van jouw aanbieder of zoek contact met de klantenservice. Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten of een hogere of lagere datalimiet met je aanbieder afspreken. Let wel op dat je na de periode waarin je de limiet hebt uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkom je verrassingen tijdens een andere vakantie. Gebruik maken van een beschikbaar wifi-netwerk kan altijd. Ook als mobiel internet door jouw aanbieder is stopgezet.

Let op! De bescherming van € 60,50 voor mobiel internetten geldt per factuurperiode. Die datum verschilt per klant. Als je factuurperiode begint op de 18e en je gaat van 10 tot 24 juli op vakantie, dan heb je met 2 factuurperioden te maken. Daarom kun je 2 keer het maximale bedrag van € 60,50  kwijt zijn.

Pas op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen

Bijvoorbeeld Turkije en Zwitserland zijn geen EU-lidstaat en vallen dus buiten de roamingafspraken. Sommige providers rekenen dit soort Europese landen wel bij de zone waarvoor de EU-tarieven gerekend worden. Dit verschilt echter per aanbieder. Check daarom voor vertrek ons tarievenoverzicht Bellen vanuit het buitenland. Vooral als je naar Turkije gaat, is het opletten geblazen. 

Hoe zit het met roaming in het Verenigd Koninkrijk?

Je hoeft voorlopig geen extra kosten te betalen als je gaat roamen in het Verenigd Koninkrijk (peildatum 13-6-2023). KPN, Vodafone en Odido geven aan dat 'Roam Like at Home' voorlopig blijft gelden, ondanks de Brexit. Omgekeerd zijn de roamingtarieven wel aan het terugkeren voor Britten die naar Nederland of andere EU-landen reizen.

In onze Buitenlandvergelijker kun je per aanbieder zien wat het kost per aanbieder per land. Voor zowel zelf bellen, gebeld worden, mobiel internetten en sms'en. Je vult het land in en drukt op [enter], onze vergelijker doet de rest.

Hoe zit het met roamen aan boord van een schip of vliegtuig?

Aan boord van een schip of per vliegtuig hoef je niet extra te betalen voor het gebruik van je mobiele telefoon, mits je rechtstreeks verbonden blijft met een antenne van het mobiele netwerk op de oever of op de grond. Maar op een cruiseschip of ferry in internationale wateren maakt je telefoon via het schip verbinding met een satelliet. Je betaalt dan de hoofdprijs, soms wel € 10 per MB. Dat is ook zo als je vaart tussen 2 landen die bij de EU horen. Vanaf 1 juli 2022 word je als consument beter beschermd. Je provider moet je informeren over onverwachte hoge kosten. 

Hoe zit het met grensgebieden?

Een telefoonnetwerk van een naburig niet-EU-land kan sterker zijn, dan die van het EU-land waar je bent. Je telefoon kan daarop overschakelen, zonder dat je het door hebt. Selecteer in grensgebieden met een niet-EU land handmatig een netwerk. Zo voorkom je onnodige kosten. Voorbeeld: je bent in Frankrijk of Duitsland op vakantie, vlak aan de grens met Zwitserland. Voorkom dan dat je telefoon overschakelt op een Zwitsers netwerk.

Werk je in het ene EU-land en woon je in het andere? Dan kun je kiezen in welk land je een abonnement neemt en met de simkaart van dat land in het andere land roamen tegen thuistarief. Het beleid inzake redelijk gebruik geldt ook dan, maar elke dag waarop je telefoon minstens eenmaal verbinding maakt met het netwerk van je eigen provider, telt als een dag waarop je thuis bent in het land waar je geabonneerd bent (zelfs als je die dag ook naar het buitenland gaat).

Woon je in Nederland dichtbij de grens van Duitsland of België? En maakt je telefoon vaak verbinding met een Duits of Belgisch netwerk?  Dit betekent gelukkig niet dat je snel aan je roaminglimiet zit. Elke dag waarop je telefoon minstens één keer verbinding maakt met je binnenlandse netwerk, wordt namelijk beschouwd als een dag waarop je thuis bent en dus niet roamt. Je provider kan je uitleggen hoe je onbedoelde roaming kunt voorkomen.

Tips: Hoe voorkom ik hoge roamingkosten buiten de EU?

 • Mobiel internet buiten de EU is schrikbarend duur. Dit kan zomaar oplopen tot € 10 per MB. Met het sturen of ontvangen van één foto via WhatsApp kun je dus zomaar een tientje kwijt zijn. En het bekijken van een filmpje van 3 MB kost in dat geval € 30. 
 • Zet dataroaming alleen aan als je wilt internetten en zet het daarna weer uit. Want ook als je zelf niet actief een website bezoekt of een app opent, gebruikt je telefoon data. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van e-mail, whatsapp en automatisch updaten van Facebook.
 • Check vóór vertrek wat de kosten zijn bij jouw provider. Bellen op de Maldiven kost bijvoorbeeld bijna 5 euro per minuut en er is een aanbieder waarbij 1 MB 18 euro kost (Lebara Prepaid).
 • Als je niet zeker weet wat de kosten zijn, zet dan in ieder geval dataroaming uit. Dan kunnen er geen onverwachte kosten gemaakt worden, doordat er een software update uitgevoerd wordt bijvoorbeeld.
 • Bekijk of jouw provider buitenland kortingbundels aanbiedt.
 • Word je gebeld in het buitenland? Dat kost jou ook geld, en bij een aantal exotische bestemmingen kan dat snel oplopen. Een sms ontvangen is altijd gratis!
 • Zet je mobiel internet in het buitenland handmatig aan omdat je even iets wilt opzoeken? Zet dataroaming dan ook altijd weer uit.
 • Gebruik  wifi-netwerken. Appen of bellen kost je dan niets. Maar let op! Wifi-netwerken zijn niet altijd veilig. Gebruik ze daarom niet om te internetbankieren. Log niet in op je persoonlijke accounts en vul nergens je persoonlijke gegevens in.
 • Koop een lokale simkaart. Daarmee kun je bellen en internetten tegen plaatselijke tarieven. Je bent dan veel goedkoper uit dan met de buitenlandtarieven die jouw Nederlandse provider rekent.

Hoe zat het ook alweer met de roamingkosten binnen de EU?

In juli 2006 is voorgesteld maximumtarieven voor bellen en sms'en in te voeren in de Europese Unie. De Roamingverordening is in 2007 in werking getreden, waardoor consumenten in de EU profiteren van lagere tarieven. Elk jaar op 1 juli werden nieuwe (lagere) prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas liepen met de nationale tarieven. Op onze vakantietarieven pagina hielden we dit bij met een staatje:


In de zomer van 2012 zijn er voor het eerst maximumtarieven voor mobiel internet vastgesteld. Op 1 juli 2015 betaalde je in de EU nog maar € 0,24 per MB. Zelf bellen binnen de EU kostte € 0,23 per minuut, gebeld worden € 0,06 en een sms-bericht € 0,07. De bedoeling was dat in 2015 de 'thuistarieven' en de roamingtarieven gelijk getrokken zouden worden. Dit is door de Europese lidstaten uitgesteld tot 15 juni 2017. In 2016 mochten providers het thuistarief rekenen van je abonnement plus een maximale toeslag.  De maximumtarieven voor deze roamingtoeslagen waren:

EU-Roamingtarieven2016.jpg

En sinds 15 juni 2017 is Roam Like at Home dan eindelijk volledig doorgevoerd, geen toeslagen meer in de EU, maar gewoon uit de bundel.  De Europese Unie (EU) heeft de EU-regels vanaf 1 juli 2022 met 10 jaar verlengd. Bekijk de veelgestelde vragen over het roamingbeleid en de nieuwe roamingverordening van de EU.


Geactualiseerd: dinsdag 20 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.