Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Mobiel bellen in het buitenland

Geactualiseerd: 02-02-2018

Maak je in het bWat is roaminguitenland gebruik van je mobiele telefoon? Dan betaal je niet alleen voor de kosten van je Nederlandse provider. Je betaalt ook de kosten die de buitenlandse provider rekent voor het gebruik van zijn netwerk. Deze kosten heten roamingkosten. Je aanbieder rekent deze kosten aan jou door via je mobiele telefoonrekening.

Sinds 15 juni 2017 gelden er nieuwe roamingregels binnen de EU. Wat houdt dat in?

Bellen, sms’en en internetten in Europa voor thuistarief

Sinds 15 juni 2017 wordt bellen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper. Je betaalt daar dan hetzelfde tarief als in Nederland.

Vanaf je vakantieadres kun je dus gewoon naar Nederland of andere EU-landen bellen tegen dezelfde kosten als je in Nederland gewend bent. Dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten met je telefoon. Kortom: ‘Roam Like at Home’. De nieuwe regel geldt zowel voor mobiele abonnementen als voor prepaidkaarten.

Wil je ervaringen over roaming uitwisselen of vragen stellen aan andere bezoekers? Kijk dan op ons forum bellen vanuit het buitenland.

De kosten voor mobiel bellen in het buitenland - buiten de EU

Je betaalt het tarief van de lokale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. In het buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar beschikbare netwerken en kiest bij voorkeur voor de partij waar jouw Nederlandse telecomprovider een overeenkomst mee heeft. De belkosten zijn afhankelijk van de tarieven van de buitenlandse telecomprovider.

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Tip: Je kunt vaak beter sms'en (of via wifi WhatsAppen) dan bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland. Dit is aanmerkelijk goedkoper en de ontvanger betaalt helemaal niets voor het ontvangen van een sms!roaming-tips.jpg

De kosten voor gebeld worden in het buitenland - buiten de EU

Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Immers, hij hoeft niet te weten of je in Tiel of Timboektoe bent! Wat de tarieven exact zijn om te bellen en/of gebeld te worden, is afhankelijk van het abonnement en het land. Je kunt hier zien wat het bellen met je mobiel in het buitenland kost.

Roamingkosten binnen de EU

In juli 2006 is voorgesteld maximumtarieven voor bellen en sms'en in te voeren in de Europese Unie. De Roamingverordening is in 2007 in werking getreden, waardoor consumenten in de EU profiteren van lagere tarieven. Elk jaar op 1 juli werden nieuwe (lagere) prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas lopen met de nationale tarieven. In de zomer van 2012 zijn er voor het eerst maximumtarieven voor mobiel internet vastgesteld. Per 1 juli 2015 betaalde je in de EU nog maar € 0,24 per MB. Zelf bellen binnen de EU kost € 0,23 per minuut en gebeld worden kostte € 0,06. Voor een sms-bericht betaalde je € 0,07. De bedoeling was dat in 2015 de 'thuistarieven' en de roamingtarieven gelijk getrokken zouden gaan worden, je betaalt dan in Nederland hetzelfde als in het buitenland. Dit is door de Europese lidstaten uitgesteld tot 15 juni 2017. Per 30 april 2016 mogen de providers het thuistarief rekenen dat hoort bij je abonnement plus een maximale toeslag. Vanaf 30 april 2016 gelden er nieuwe tarieven voor roaming. Deze komen bovenop de gebruikelijke kosten voor mobiel internet, telefonie en sms plus de roamingkosten. De maximumtarieven voor deze roamingtoeslagen zijn:

EU-Roamingtarieven2016.jpg

En sinds 15 juni 2017 is Roam Like at Home dan eindelijk volledig doorgevoerd, geen toeslagen meer in de EU, maar gewoon uit de bundel.

Datalimiet bij het gebruik van internet op je mobiel

Voor het gebruik van internet op je mobiel in het buitenland geldt wereldwijd een datalimiet van ongeveer € 50 exclusief btw per maand. De datalimiet houdt in dat als je verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, je een waarschuwingsbericht krijgt van je aanbieder, bijvoorbeeld via sms. Zodra je 100% van de datalimiet hebt bereikt wordt de dienst stop gezet. Je kunt dan geen gebruik meer maken van internet op je mobiel. Wil je toch gebruik maken van de dienst, dan kun je een bericht sturen naar je aanbieder en vragen om wel weer gebruik te kunnen maken van mobiel internet. Let op: Gebruik maken van een beschikbaar wifi-netwerk kan altijd. Ook als de dienst door je aanbieder is stopgezet. Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten of een hogere of lagere datalimiet met je aanbieder afspreken. Let wel op dat je na de periode waarin je de limiet hebt uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkom je verrassingen tijdens een andere vakantie.

Pas op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen

Bijvoorbeeld Monaco, Turkije en Zwitserland zijn geen EU-lidstaat en vallen dus buiten de roamingafspraken. Een aantal telecompartijen rekent uit gemak (en service voor haar klanten) dit soort Europese landen wel bij de zone waarvoor de EU-tarieven gerekend worden. Dit verschilt echter per aanbieder. Check daarom voor vertrek ons tarievenoverzicht Bellen vanuit het buitenland. Vooral als je naar Turkije gaat, is het opletten geblazen. Vijf minuutjes bellen kost je zomaar € 5 of meer! 

In de Roamingverordening staat dat Roam Like at Home geldt voor de 28 landen van de Europese Unie aangevuld met Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. De overige Europese landen vallen hier officieel buiten, het gaat dan om Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Belarus (Wit Rusland), Georgië, IJsland, Moldavië, Monaco, Oekraïne, Rusland, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland

Navigatie