Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Mobiel bellen in het buitenland

Binnen de EU betaal je hetzelfde als 'thuis'. Maak je buiten de EU gebruik van je mobiele telefoon? Dan betaal je niet alleen voor de kosten van je Nederlandse provider. Je betaalt ook de kosten die de buitenlandse provider rekent voor het gebruik van zijn netwerk. Dit zijn de roamingkosten. Jouw Nederlandse aanbieder zet ze op jouw mobiele telefoonrekening. 

Bellen, sms’en en internetten in de EU voor thuistarief

Sinds 15 juni 2017 is het bellen, sms’en en internetten met de mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper geworden. Je betaalt namelijk hetzelfde tarief als in Nederland.

Roam like at home tot in ieder geval 1 juli 2032

Goed nieuws voor de reiziger, op 9 december 2021 is een nieuw besluit van de EU gepubliceerd. De Roam like at home-afspraken worden met in ieder geval 10 jaar verlengd. Van 1 juli 2022 tot 1 juli 2032. En er zijn uitbreidingen:

  • Als je 'thuis' 5G (of 4G) gebruikt en dat is in het buitenland ook beschikbaar dan mag je verwachten dat je het kunt gebruiken.
  • Als jouw telefoon verbinding maakt met een duurder netwerk (sateliet op een boot of in het vliegtuig) dan geldt een limiet van € 60,50.
  • En je moet overal in de EU het alarmnummer 112 kunnen gebruiken (dat is nu nog niet overal gratis en/of mogelijk).

Vanaf je vakantieadres in de EU kun je dus gewoon naar Nederland of andere EU-landen bellen tegen dezelfde kosten als je in Nederland gewend bent. Dat geldt ook voor sms’en en mobiel internetten met je telefoon. Tegen dezelfde kosten, maar bijvoorbeeld ook met dezelfde snelheid. Kortom: ‘Roam Like at Home’. De regel geldt zowel voor mobiele abonnementen als voor prepaidkaarten.

Mobiele kosten in het buitenland - buiten de EU

Je betaalt het tarief van de lokale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. In het buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar beschikbare netwerken en kiest bij voorkeur voor de partij waar jouw Nederlandse telecomprovider een overeenkomst mee heeft. De (bel)kosten zijn afhankelijk van de tarieven van de buitenlandse telecomprovider. Omdat de buitenlandse provider de kosten doorgeeft aan jouw Nederlandse provider kan het voorkomen dat deze pas later zichtbaar zijn.

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Tip: Je kunt vaak beter sms'en (of via wifi WhatsAppen) dan bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland. Dit is aanmerkelijk goedkoper en de ontvanger betaalt helemaal niets voor het ontvangen van een sms!

De kosten voor gebeld worden in het buitenland - buiten de EU

Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Immers, hij hoeft niet te weten of je in Tiel of Timboektoe bent! Wat de tarieven exact zijn om te bellen en/of gebeld te worden, is afhankelijk van het abonnement en het land. In onze buitenlandvergelijking kun je precies zien wat het bellen met je mobiel in het buitenland kost.

Datalimiet bij het gebruik van internet op je mobiel

Voor het gebruik van internet op je mobiel in het buitenland geldt wereldwijd een datalimiet van € 60,50 per maand. De datalimiet houdt in dat als je verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, je een waarschuwingsbericht krijgt van je aanbieder, bijvoorbeeld via sms. Zodra je 100% van de datalimiet hebt bereikt wordt de dienst stop gezet. Je kunt dan geen gebruik meer maken van mobiel internet. Wil je dat toch? Reageer op het sms'je van jouw aanbieder of zoek contact met de klantenservice. Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten of een hogere of lagere datalimiet met je aanbieder afspreken. Let wel op dat je na de periode waarin je de limiet hebt uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkom je verrassingen tijdens een andere vakantie. Gebruik maken van een beschikbaar wifi-netwerk kan altijd. Ook als mobiel internet door jouw aanbieder is stopgezet.

Pas op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen

Bijvoorbeeld Monaco, Turkije en Zwitserland zijn geen EU-lidstaat en vallen dus buiten de roamingafspraken. Een aantal telecompartijen rekent uit gemak (en service voor haar klanten) dit soort Europese landen wel bij de zoneroamingapplicatiebellencom.PNG waarvoor de EU-tarieven gerekend worden. Dit verschilt echter per aanbieder. Check daarom voor vertrek ons tarievenoverzicht Bellen vanuit het buitenland. Vooral als je naar Turkije gaat, is het opletten geblazen. Vijf minuutjes bellen kost je zomaar € 5 of meer! 

In de Roamingverordening staat dat Roam Like at Home geldt voor de 27 landen van de Europese Unie aangevuld met Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. De overige Europese landen vallen hier officieel buiten, het gaat dan om Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Belarus (Wit Rusland), Georgië, Moldavië, Monaco, Oekraïne, Rusland, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland.

Hoe zit het met roaming in het Verenigd Koninkrijk?

Je hoeft voorlopig geen extra kosten te betalen als je gaat roamen in het Verenigd Koninkrijk (peildatum 16-8-2021). KPN, Vodafone en T-Mobile geven aan dat 'Roam Like at Home' voorlopig blijft gelden, ondanks de Brexit. Omgekeerd zijn de roamingtarieven wel aan het terugkeren voor Britten die naar Nederland of andere EU-landen reizen.

In onze Buitenlandvergelijker kun je per aanbieder zien wat het kost per aanbieder per land. Voor zowel zelf bellen, gebeld worden, mobiel internetten en sms'en. Je vult het land in en drukt op [enter], onze vergelijker doet de rest.

Geschiedenis roamingkosten binnen de EU

In juli 2006 is voorgesteld maximumtarieven voor bellen en sms'en in te voeren in de Europese Unie. De Roamingverordening is in 2007 in werking getreden, waardoor consumenten in de EU profiteren van lagere tarieven. Elk jaar op 1 juli werden nieuwe (lagere) prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas lopen met de nationale tarieven. Op onze vakantietarieven pagina hielden we dit bij met een staatje:

In de zomer van 2012 zijn er voor het eerst maximumtarieven voor mobiel internet vastgesteld. Per 1 juli 2015 betaalde je in de EU nog maar € 0,24 per MB. Zelf bellen binnen de EU kost € 0,23 per minuut en gebeld worden kostte € 0,06. Voor een sms-bericht betaalde je € 0,07. De bedoeling was dat in 2015 de 'thuistarieven' en de roamingtarieven gelijk getrokken zouden gaan worden, je betaalt dan in Nederland hetzelfde als in het buitenland. Dit is door de Europese lidstaten uitgesteld tot 15 juni 2017. Per 30 april 2016 mogen de providers het thuistarief rekenen dat hoort bij je abonnement plus een maximale toeslag. Vanaf 30 april 2016 gelden er nieuwe tarieven voor roaming. Deze komen bovenop de gebruikelijke kosten voor mobiel internet, telefonie en sms plus de roamingkosten. De maximumtarieven voor deze roamingtoeslagen zijn:

EU-Roamingtarieven2016.jpg

En sinds 15 juni 2017 is Roam Like at Home dan eindelijk volledig doorgevoerd, geen toeslagen meer in de EU, maar gewoon uit de bundel.


Geactualiseerd: donderdag 9 december 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie