Mobiel bellen in het buitenland

Geactualiseerd: 12-07-2016

Wat is roaming?

roaming-tips.jpg

Roaming is je mobiele telefoon op een ander netwerk dan je eigen netwerk gebruiken. En dan hebben we het al snel over gebruik en verbruik in het buitenland, want in Nederland kun je alleen je eigen netwerk gebruiken. Wie buitenlandse reizen maakt en de mobiele telefoon gebruikt, kan vaak rekenen op een hoge telecomfactuur. De internationale operators sluiten contracten met elkaar af voor het doorsturen van gesprekken en data over hun eigen netwerken, waarbij de kosten worden doorberekend aan de klant. 

Gelukkig is er de afgelopen jaren veel verbeterd, want de schrikbarend hoge tarieven zijn inmiddels verleden tijd. Europese wetgeving heeft ervoor gezorgd dat je binnen de EU-landen voor een redelijk tarief kunt internetten en bovendien bieden providers steeds vaker (internet)bundels voor het buitenland aan.

Wil je ervaringen over roaming uitwisselen of vragen stellen aan andere bezoekers? Kijk dan op ons forum bellen vanuit het buitenland.

Wat zijn de kosten voor mobiel bellen in het buitenland?

Je betaalt het tarief van de lokale telecomprovider waar je op dat moment gebruik van maakt. In hetWat is roaming buitenland zoekt je mobiele telefoon automatisch naar beschikbare netwerken, en kiest bij voorkeur voor de partij waar jouw Nederlandse telecomprovider een overeenkomst mee heeft.
De belkosten zijn afhankelijk van de tarieven van de buitenlandse telecomprovider.

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer dat zich in hetzelfde buitenland bevindt, dan betaal jij het tarief voor bellen naar Nederland. Degene die gebeld wordt betaalt voor het ontvangen van het gesprek. Tip: Je kunt vaak beter sms'en (of whatsappen) dan bellen naar Nederlandse mobiele telefoons in het buitenland. Dit is aanmerkelijk goedkoper en de ontvanger betaalt helemaal niets voor het ontvangen van een sms!

Wat zijn de kosten voor gebeld worden in het buitenland?

Je betaalt in principe vanaf de Nederlandse grens tot je toestel in het buitenland. Diegene die je vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland. Op deze manier wordt de beller tegen ongewenst hoge belkosten beschermd. Immers, hij hoeft niet te weten of je in Tiel of Timboektoe bent! Wat de tarieven exact zijn om te bellen en/of gebeld te worden, is afhankelijk van het abonnement en het land. Je kunt hier zien wat het bellen met je mobiel in het buitenland kost.

Roamingkosten binnen de EU

Jarenlang heeft de Europese Commissie geprobeerd de prijzen van mobiel bellen omlaag te krijgen. In juli 2006 is voorgesteld maximumtarieven voor bellen en sms'en in te voeren in de Europese Unie. De Roamingverordening is in 2007 in werking getreden, waardoor consumenten in de EU profiteren van lagere tarieven. Elk jaar op 1 juli worden nieuwe (lagere) prijzen afgedwongen, totdat de roamingtarieven in de pas lopen met de nationale tarieven. Ook zijn er afspraken gemaakt over het geven van informatie over de tarieven die in het buitenland gelden. Die informatie ontvang je bijvoorbeeld via een sms'je.In de zomer van 2012 zijn er voor het eerst maximumtarieven voor mobiel internet vastgesteld. Per 1 juli 2015 betaal je in de EU nog maar 24 eurocent per MB. Zelf bellen binnen de EU kost 23 eurocent per minuut en gebeld worden kost 6 eurocent. Voor een sms-bericht betaal je 7 eurocent. De bedoeling was dat in 2015 de 'thuistarieven' en de roamingtarieven gelijk getrokken zouden gaan worden, je betaalt dan in Nederland hetzelfde als in het buitenland. Dit is door de Europese lidstaten uitgesteld tot 15 juni 2017. Per 30 april 2016 mogen de providers het thuistarief rekenen dat hoort bij je abonnement plus een maximale toeslag.

Maximumtarieven roamingtarieven per 30 april 2016

Vanaf 30 april 2016 gelden er nieuwe tarieven voor roaming. Deze komen bovenop de gebruikelijke kosten voor mobiel internet, telefonie en sms plus de roamingkosten. De maximumtarieven voor deze roamingtoeslagen zijn:

EU-Roamingtarieven2016.jpg

Zelf roamingprovider kiezen

Je mag vanaf 1 juli 2014 zelf kiezen via welke provider je in het buitenland wilt roamen. Door deze alternatieve roaming kun je nog goedkoper uit zijn tijdens je verblijf in de EU, want je profiteert van lokale tarieven of kiest voor een alternatieve Nederlandse provider met gunstiger tarieven. Roaming binnen de EU via een andere provider kan op 2 manieren: Je sluit een roamingabonnement af bij een andere provider in Nederland of je koopt ter plekke een databundel van een provider in jouw vakantieland binnen de EU voor gebruik van mobiel internet in dat land Voor zover bekend zijn deze mogelijkheden in 2016 nog steeds niet beschikbaar.

Datalimiet bij het gebruik van internet op je mobiel

Voor het gebruik van internet op je mobiel in het buitenland geldt wereldwijd een datalimiet van ongeveer 50 euro exclusief btw per maand. De datalimiet houdt in dat als je verbruik rond de 80% van dat bedrag zit, je een waarschuwingsbericht krijgt van je aanbieder. Bijvoorbeeld via sms. Zodra je 100% van de datalimiet hebt bereikt wordt de dienst stop gezet. Je kunt dan geen gebruik meer maken van internet op je mobiel. Wil je toch gebruik maken van de dienst, dan kun je een bericht sturen naar je aanbieder en vragen om wel weer gebruik te kunnen maken van mobiel internet. Let op: Gebruik maken van een beschikbaar wifi-netwerk kan altijd. Ook als de dienst door je aanbieder is stopgezet. Je kunt de limiet zonder kosten binnen één dag uitzetten. Of een hogere of lagere datalimiet met je aanbieder afspreken. Let wel op dat je na de periode waarin je de limiet hebt uitgezet, deze weer aanzet. Zo voorkom je verrassingen tijdens een andere vakantie.

Pas op: Zwitserland en Turkije zijn geen EU-landen

IJsland, Monaco, Noorwegen, Turkije en Zwitserland zijn geen EU-lidstaat en vallen dus buiten de roamingafspraken. Een aantal telecompartijen rekent uit gemak (en service voor haar klanten) deze landen wel bij de zone waarvoor de EU-tarieven worden gerekend. Het verschilt echter per aanbieder. Check daarom voor vertrek ons tarievenoverzicht Bellen vanuit het buitenland. Vooral als je naar Turkije gaat, is het opletten geblazen. Vijf minuutjes bellen kost je zomaar 5 euro of meer! In de Roamingverordening staat dat de nieuwe roamingtarieven per 30 april 2016 gelden voor de 28 landen van de Europese Unie + Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. En Zwitserland, Monaco en Turkije vallen hier officieel buiten.

Goedkoper in en vanuit het buitenland bellen met eigen mobiel

Via wifi contact leggen is de goedkoopste en makkelijkste optie. Om te kunnen bellen moet er wel redelijk snel internet beschikbaar zijn. Skype of Viber-gebruikers kunnen via speciale apps zoeken waar in het vakantieland de dichtstbijzijnde Wifi-hotspot zit, bijvoorbeeld met Free Wi-Fi Finder. Vooraf wat geld storten om SkypeOut te mogen gebruiken en je belt voor een paar cent per minuut. En als dat nog te duur is, biedt Voipbuster.com onder bepaalde omstandigheden zelfs gratis bellen. Bijvoorbeeld vanuit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje naar Nederlandse vaste lijnen. Geen laptop bij de hand, maar wel een gewone mobiele telefoon met internettoegang? Meld je, bijvoorbeeld bij Onesuite.com of VOIP Connections, aan en stort een (prepaid-)tegoed. Dit tegoed wordt gebruikt om via het internet te bellen.

Andere opties zijn in het vakantieland zélf een prepaidkaart te kopen van een lokale mobiele aanbieder, of een belkaart aan te schaffen. Zoek in ieder geval op wat je betaalt met je Nederlandse mobiel vanuit het buitenland.

Er zijn enkele -veelal Europese-aanbieders die het mogelijk maken goedkoper te bellen in en vanuit het buitenland. Maar misschien heeft je eigen provider ook wel interessante buitenlandbundels. Zo heeft bijvoorbeeld Vodafone Alles-in-1 op Reis, Telfort Buitenlandbundels, KPN en T-Mobile hebben alleen een EU bundel voor prepaid. Vodafone en T-Mobile hebben abonnementen waarbij EU verkeer (gedeeltelijk) inbegrepen is. Zie Alternatieven hieronder.

Klik op het logo van de provider om te zien welke bundels er worden aangeboden. En je kunt uiteraard kun je zelf gemakkelijk je vakantieland invullen. Als je op de naam van het pakket klikt zie je informatie verschijnen over de (on)mogelijkheden in het buitenland.


Alternatieven

Internationale simkaart
Met een product zoals de internationale simkaart van bijvoorbeeld WorldMobile.nl ben je in het buitenland voordeliger uit. Je krijgt een simkaart met in het geval van WorldMobile een mobiel nummer uit Estland, diegene die jou belt betaalt het tarief voor bellen naar een mobiel nummer in Estland. Je kunt overigens je eigen mobiele nummer wel meenemen, dan speelt dit niet. De tarieven om te bellen in en naar het buitenland zijn relatief laag. Gebeld worden is gratis in meer dan 140 landen. 

TrendCall
- De sim only abonnementen van TrendCall zijn interessant voor particulieren en bedrijven bij wie een aanzienlijk deel van de telefoonrekening bestaat uit bellen naar en in het buitenland. TrendCall werkt met standaard Nederlandse simkaarten. 

Vodafone Black - Dit abonnement heeft een relatief hoog maandbedrag (€ 89 per maand zonder toestel), maar je krijgt 25 GB data waarvan je 2 GB ook over de grens kunt gebruiken. En je kunt onbeperkt bellen en sms'en in Nederland en buitenland (de 43 voordeellanden), plus 100 belminuten om naar het buitenland te bellen.

T-Mobile Stel Samen - Bij dit abonnement krijg je standaard 120 minuten om te bellen in de EU. Voor € 25 kun je onbeperkt bellen in de EU.