Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Consumentenbond: refurbished iPhones leveren weinig voordeel op

door Jeanet Woldring

refurbished-tele2.PNGDe prijs van een opgeknapte iPhone is vaak niet veel lager dan de nieuwprijs. Bovendien verschilt de kwaliteit nogal tussen refurbished iPhone 6s-telefoons. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een test. Verkopers van deze apparaten zijn verbaasd over het onderzoek. Is zo'n opgelapt exemplaar dan toch wel een koopje?

Goed opletten

'Of het nou een iPhone, refurbished Samsung smartphone, iPad, tablet, Macbook of ander apparaat is, bij de aanschaf moet je goed opletten. De prijs kan aantrekkelijk lijken, maar je weet vaak niet precies wat je koopt', stelt de Consumentenbond. 

Flinke besparing bij refurbished?

De refurbished iPhone 6s-modellen waren gemiddeld 17% goedkoper dan een nieuw toestel; dat scheelt € 72. Relatief geen heel groot prijsverschil. In hun prijzenonderzoek keek de Consumentenbond naar de verschillende iPhone modellen en verschillende condities. 'De prijsverschillen zijn groot, vergelijken loont dus!'

test-refurbished-iphones-consumentenbond-2018-0.PNG

De Consumentenbond voerde een steekproef uit waarbij het in totaal 18 refurbished iPhone 6s-toestellen met 16 GB aanschafte bij 9 verschillende winkels. Deze verkeerden volgens de verkopers allemaal in de staat 'zo goed als nieuw'. De Consumentenbond meldt dat de onderlinge kwaliteit echter verschilt. De staat van de toestellen was over het algemeen goed, maar bij vier telefoons 'ondermaats', bijvoorbeeld door een los scherm of duidelijke gebruikssporen. Voor alle toestellen gold dat de kwaliteit lager was dan een nieuw toestel.

consumentenbond-test-refurbished-iphones2018.PNG

Geen nieuwe accu

Ook zouden de toestellen niet in alle gevallen een nieuwe accu hebben. De organisatie stelt dat de aanbieder bepaalt wanneer dat nodig is en dat de geteste toestellen gemiddeld op 87 procent van hun oorspronkelijke accucapaciteit zaten. De kwaliteit van het scherm en de camera zijn volgens de test 'vaak in orde' en de verschillen zijn doorgaans minimaal. 

Oneens

De bedrijven die deze gereviseerde smartphones verkopen zijn  verbaasd en boos over het onderzoek, zo laten ze weten aan de NOS. "Wij verkopen krasvrije telefoons zonder gebruikssporen, dus ik ben verbaasd over deze uitslag", zegt Coolmix-oprichter Ajmal Gholzad. 

Jan-Willem van Dijk, oprichter van Forza Refurbished, tegen NOS: "Het hele onderzoek is louter positief, op de cosmetische kwaliteit bij één toestel na, en dan krijg je ineens een 1. Mijn bedrijf wordt door het slijk gehaald. Dat voelt zwaar onrechtvaardig. Ieder toestel wordt tot in den treure schoongemaakt, onder een lamp gelegd, etcetera."

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie