Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Beste mobiele provider uit de test

Consumentenbond - providertest wat is de beste mobiele providerAls je een nieuw abonnement wilt afsluiten voor mobiele telefonie wil je graag weten waar je aan toe bent. Wat zijn de ervaringen van andere klanten? Is de dekking en het bereik wel voldoende voor jouw eisen en is de klantenservice in orde?  Op Bellen.com vind je veel klantervaringen over de mobiele providers. De Consumentenbond vraagt ieder kwartaal een ledenpanel naar hun ervaringen. In dit artikel lees je welke provider bij dit panel als beste uit de bus komt.

Hoe worden de providers getest?

De Consumentenbond doet deze beoordeling op basis van zo'n 10.000 panelleden. Over elke provider geven tenminste 50 panelleden een oordeel. Zij beoordelen de providers op een aantal aspecten, zoals:

  • Ontvangst binnen of buiten
  • Bellen of internetten onderweg
  • Providerwaardering
  • Administratieve problemen
  • Aantal problemen met internet en bellen
  • Snelheid van het internet

Testresultaten per mobiele provider

In  2023 heeft de Consumentenbond haar onderzoek vernieuwd.  Voorheen werden de panelleden maandelijks ondervraagd, nu is dat eens per kwartaal geworden. En alle storingen tellen mee, ook die korter dan 15 minuten. 

In het tweede kwartaal van 2023 is de score van veel providers iets lager dan in het eerste kwartaal. Net als in het derde en vierde kwartaal  van 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 bekleedt Simyo de koppositie. De klanten van Simyo zijn zeer tevreden over de kwaliteit van mobiel bellen en internet. Er worden weinig storingen gemeld. De kwaliteit van de klantenservice wordt hoog gewaardeerd en klanten hebben weinig last van traag internet. Toch krijgt Simyo 'maar' 8.4 punten, vorig kwartaal was dat nog 8.6. 

Simyo deelt de eerste plaats met Ben. Ook de klanten van Ben zijn tevreden met hun internetverbinding. Wel geven ze aan iets vaker last te hebben van storingen dan de klanten van Simyo. Van alle providers hebben de klanten van Ben het minste last van administratieve problemen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een simkaart die niet werkt, problemen met inloggen of een onterecht afgeschreven bedrag van de bankrekening.

Onderaan zijn verschuivingen te melden, T-Mobile is nu de hekkensluiter met een 7,5.  Veel klanten melden een of meer problemen met hun internetverbinding. Ook hebben ze vaak last van traag internet. Dat geldt ook voor Vodafone/Ziggo. Beide providers duiken onder de 8. Net als hollandsnieuwe. Het aantal meldingen over problemen met mobiel internet en mobiel bellen is wat toegenomen.

Beste mobiele provider

Provider Algemeen testoordeel
Q1 2023
Algemeen testoordeel
Q2 2023
Simyo 8,6 8,4
Ben 8,3 8,4
KPN 8,1 8,1
Simpel 8,2 8,0
Tele2 8,0 8,0
Youfone 8,2 8,0 
hollandsnieuwe 7,9 7,9
Vodafone/Ziggo 7,7 7,6
 T-Mobile 7,9 7,5

Bron: De Consumentenbond

Conclusie

De resultaten liggen ongeveer even ver uit elkaar als in het afgelopen kwartaal. Het verschil tussen de nummer één en de laatste provider is opnieuw 0,9. Alle  partijen scoren iets lager, maar de conclusie is toch dat alle providers gemiddeld een 'goed' behalen. Goed nieuws voor bestaande en nieuwe klanten. Ons advies luidt, zoals altijd, kijk of jij nog goed zit! Met de klanttevredenheid zit het bij alle providers dus wel snor, maar de prijzen verschillen wel degelijk. 

Nieuw mobiel abonnement nodig?

Je kunt op basis van jouw eigen verbruik de mogelijkheden bekijken in onze vergelijker. Een abonnement dat bij jouw verbruik past, levert altijd voordeel op!


Geactualiseerd: donderdag 20 juli 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Je kunt me ook op Poliswijzer tegenkomen. Ik ben Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.