Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Sim only razend populair

door Jeanet Woldring Leestijd: 4 minuten

Sim only abonnementen, oftewel losse abonnementen zonder toestel, zijn ongekend populair. Steeds meer mobiele bellers kiezen voor zo'n abonnement, die ze online kopen. Het voordeel van sim only is een lager maandbedrag. Bovendien is het aanbod vaak zo uitgebreid dat je er vrijwel altijd in slaagt een combinatie van data, sms en een belbundel te vinden die bij je past. Wat maakt een sim only nog meer razend populair?

Langere levensduur

De opkomst van sim only is mede te verklaren doordat veel mensen hun toestel langer gebruiken dan de contractduur van één of twee jaar. Smartphones raken ook minder snel verouderd. Een Samsung Galaxy S3 van drie jaar geleden voldoet voor sommige gebruikers nog prima. Ook verschuift het accent van toptoestellen naar de betere middenklassers. Tegenwoordig zijn er aantrekkelijke smartphones in alle prijsklassen te vinden. Daardoor is een goed en goedkoop sim only abonnement een stuk aantrekkelijker.

'Gratis' toestel wordt lening

Een andere reden is dat de consument geleidelijk is gaan inzien dat een telefoon van nul euro niet echt gratis is, maar via het abonnement wordt terugbetaald. De behoefte ontstond om de kosten van het toestel inzichtelijker te maken. Het recente besluit van Minister Dijsselbloem waarbij abonnementen met toestellen van meer dan 250 euro onder de Wet financieel toezicht vallen, zal de verkoop van sim only ongetwijfeld nog verder doen toenemen. Het betekent dat providers die abonnementen met een 'gratis' toestel verkopen, dit bij een bedrag van boven 250 euro moeten aangeven als lening.

Sim only altijd goedkoopste?

Vorige maand onderzochten we welk abonnement het goedkoopste uit de bus kwam voor  de gemiddelde beller. Dit bleek een sim only abonnement voor iemand die 135 minuten, 20 sms’jes en 520 MB  per maand gebruikt. Maar het is niet per definitie goedkoper een sim only te nemen en het toestel er los bij te kopen. Soms pakt de klassieke manier van een mobiel abonnement inclusief telefoon voordeliger uit.

Mark Wierenga van Bellen.com: „De vuistregel is abonnement en toestel goed op elkaar te laten aansluiten. In het algemeen geldt dat bij een ’laag’ abonnement met weinig belminuten en een kleine databundel een goedkoop toestel past. Andersom hoort bij een ’hoog’ abonnement een duur toestel. Dat wil zeggen: een smartphone uit de hogere of middenklasse. Wie veel belt en data nodig heeft, maar niet per se een hoogwaardig toestel wenst, is beter af met een los toestel en sim only. Hetzelfde geldt als je veel thuis zit en wifi gebruikt, maar toch een luxe smartphone wilt. Het gaat om een goede match.”

Aantrekkingskracht sim only

Overigens zijn de operators zich zeer bewust van de aantrekkingskracht van sim only. Volgens Mark zijn slechts weinig abonnementen in combinatie met een (gratis) toestel echt ongunstig. De markt doet wat dat betreft zijn werk. De aanbiedingen van abonnementen bevinden zich momenteel in rustig vaarwater, maar op de sim only-markt wordt flink gestunt. Dit geldt met name voor prijsvechters als Youfone, Simpel (alleen 2 jaar), Ben en hollandsnieuwe.

Maandelijks gratis aanpassen

Door de uitrol van 4G zien we abonnementen met grotere databundels, sneller internet en lagere prijzen voorbij komen. Bij een ‘gewoon’ abonnement zit je meestal twee jaar vast aan het contract. Presenteert je provider halverwege de looptijd dan opeens een veel beter aanbod voor een lagere prijs, dan zit jij nog vast aan je huidige abonnement. Bij veel sim only providers kun je echter terecht voor een maandelijks opzegbaar abonnement. Dat kost soms een paar euro meer per maand dan een abonnement van 24 maanden, maar je bent wel veel flexibeler. Een mooi voorbeeld is Simyo, waarbij je je bundels iedere maand gratis kunt aanpassen, óók naar beneden.

4G

Misschien betaal je nu nog de hoofdprijs voor een databundel van 4 GB, terwijl dat over een jaar opeens stukken goedkoper is. Bovendien kun je met een flexibel sim only abonnement snel overstappen op een andere provider als die beter op je wensen aansluit.

Sim only abonnementen vergelijken in de Belwijzer

Geactualiseerd: woensdag 21 juni 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.