Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Inschrijving veiling mobiel internet gesloten

door Jeanet Woldring

De inschrijving voor de 2,6 GHz veiling is op 8 januari om twee uur gesloten. Het Agentschap Telecom beoordeelt nu of de inschrijvingen geldig zijn.

Om de aanloop naar het biedingsproces niet te beïnvloeden, wordt pas kort voor de veiling bekend gemaakt hoeveel partijen zijn toegelaten. De namen blijven vertrouwelijk. Het aantal wordt naar verwachting eind maart of begin april bekendgemaakt, de veiling start vlak daarna.

Vorige veiling
De vorige grote veiling van frequenties, de zogeheten UMTS-veiling in het jaar 2000, spekte de schatkist met 5,9 miljard gulden. De overheid wil met de nieuwe veiling niet opnieuw het onderste uit de kan te halen.

,,We hebben geleerd van de UMTS-veiling,'' zegt staatssecretaris Frank Heemskerk. ,,De veiling in 2000 vond nog plaats in de tijd van de internethype. Bedrijven hebben toen zoveel geboden dat ze later in financiële nood kwamen. Dat is misschien goed voor de belastingbetaler, maar de burger als consument schiet er weinig mee op. Een hoog bod op de frequenties leidt tot een hogere kostprijs voor bedrijven en uiteindelijk betalen de gebruikers daarvoor.''

Meer concurrentie
Heemskerk wil met de veiling komen tot meer concurrentie. Nederland heeft nu drie grote aanbieders van mobiele communicatie, KPN, Vodafone en T-Mobile. De veiling wordt zodanig vormgegeven dat de grote drie in totaal niet meer dan een kleine 29 procent van de nieuw uit te geven frequenties in handen kunnen krijgen. Bij de resterende ruim zeventig procent worden de porties zo verdeeld dat een enkele onderneming niet meer in handen kan krijgen dan 22 procent.  

De veiling lijkt interessant voor kabelbedrijven als Ziggo en UPC, die hiermee hun aanbod kunnen verbreden, voor een prijsvechter als Tele 2 of voor een bedrijf als Worldmax, dat in Amsterdam al dit soort diensten aanbiedt.
 

Gepubliceerd: vrijdag 8 januari 2010
Geactualiseerd: maandag 22 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie