Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Extra frequentieruimte voor mobiel breedband

door Jeanet Woldring

Minister Van der Hoeven  wil extra frequentieruimte in het 800 MHz-spectrum beschikbaar maken voor mobiel breedband. Zij wil zo inspelen op de sterke groei in het gebruik van mobiel breedband door onder andere smartphones en mobiel laptopgebruik.

Ruimte door omschakeling naar digitaal
Door de omschakeling van analoge naar digitale televisie-uitzendingen in 2006, ontstond ruimte in de ether. Een deel van deze vrijkomende frequentieruimte is toen al beschikbaar gekomen voor het verzorgen van digitale televisie-uitzendingen. 

Vanaf 2012 komt de rest van het  zogeheten 'digitaal dividend' beschikbaar, omdat dan ook in de Nederland omringende landen de omschakeling van analoog naar digitaal wordt afgerond. Van der Hoeven wil in dat verband de 800 MHz-frequentieruimte beschikbaar maken voor mobiel breedbandgebruik.

Storing op kabeltelevisie 
Belangrijk aandachtspunt is dat gebruik van de 800 Mhz band voor mobiele communicatie niet leidt tot overlast voor de consument in de vorm van storing op kabeltelevisie.

Agentschap Telecom heeft dit in samenwerking met de Universiteit Twente onderzocht. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat de kans op storing van kabeltelevisie erg klein is, namelijk 0,056%. Volgens het ministerie zijn eventuele knelpunten daarmee te overzien en bovendien oplosbaar door eenvoudige ingrepen. 

Ook wordt binnen Europa gewerkt aan verdere vermindering van de storingsgevoeligheid van apparatuur. In september 2010 wordt meer duidelijk over de planning van de uitgifte van de 800 Mhz frequenties en de samenhang met de andere op termijn vrijkomende frequenties.

Vergelijk mobiel breedband voor de laptop 

Gepubliceerd: vrijdag 6 augustus 2010
Geactualiseerd: dinsdag 16 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie