Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Nummerinformatie 118 per 17 mei uit de lucht

Donderdag 17 mei, op Hemelvaartsdag gaat het oude inlichtingennummer 118 voorgoed  uit de lucht. Wie informatie over telefoonnummers wil opvragen, heeft de keuze uit 34 nieuwe 1800-nummers. Er zijn in totaal 98 nieuwe informatienummers in het leven geroepen, waarvan er nog 64 te koop zijn. De nieuwe informatiediensten voor nummerinformatie bestaan uit vier cijfers en beginnen met 18. Elke dienst heeft z’n eigen kwaliteit en prijs. 

Tot 17 mei gold een overgangsperiode om consumenten te laten wennen aan de nieuwe nummers. Aanbieders van mobiele telefonie moesten sinds het begin van dit jaar een boodschap laten horen over het stopzetten van het nummer. Ze moesten hun klanten wijzen op de mogelijkheid nieuwe nummers te bellen voor informatie. De afgelopen periode hebben aanbieders al veel reclame gemaakt via radio en tv. Niet alleen in ons land, ook in Engeland wordt geprobeerd op een creatieve manier aandacht te trekken voor 118 118, het Britse equivalent van de Nederlandse nummers 1888 en 1850.

Tot op heden waren consumenten aangewezen op hun eigen telefoonaanbieder. Het nummer 118 was automatisch in handen gekomen van hun eigen provider. Volgens het ministerie van Economische Zaken was het informatienummer vaak onnodig duur en had de consument niet voldoende keuze. Alle bedrijven die inlichtingen willen verstrekken, kunnen een van de nieuwe nummers opkopen. De providers van mobiele telefonie, zoals KPN, Vodafone en T-Mobile hebben zich gemeld. Een meerderheid van de nieuwe nummers is echter in handen van bedrijven die geen mobiele telefonie aanbieden. 
 
Na de eerste aanvraagperiode, die liep tot 5 juli vorig jaar, heeft de telecommunicatie-autoriteit Opta enkele populaire nummers geveild. Vodafone heeft voor zijn nieuwe informatienummer ruim een half miljoen euro betaald. KPN telde ruim vijftigduizend euro neer. De Telefoongids kocht voor meer dan 45 duizend euro een informatienummer. UPC en Casema kwamen ieder voor duizend euro in het bezit van respectievelijk 1872 en 1828. Orange kreeg 1881 voor slechts 500 euro in handen en T-mobile was voor nul euro spekkoper van het nummer 1801!

Wanneer een bedrijf als enige interesse heeft voor een bepaald nummer, hoeft het alleen de administratiekosten van ongeveer vijfhonderd euro te betalen. De Opta heeft nu nog 64 nummers in de aanbieding. Geïnteresseerden moeten kunnen aantonen dat zij consumenten inlichtingen willen verstrekken en moeten het nummer binnen een jaar in gebruik nemen.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie