Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Ik weet het nummer niet! Het nut van nummerinformatie

Je wilt bellen, maar je weet het nummer niet. Dan kun je het zelf gaan opzoeken, maar je kunt ook hulp inroepen. Tegen betaling. Via de nummerinformatie diensten kun je zelfs doorverbonden worden. Handig als je aan het rijden bent. Dit soort dienstverlening gaat schuil achter 18XY telefoonnummers. Hoe dat werkt leggen we hier uit.

Nummerinformatiediensten

Bellen naar 18xy: waar je zoal op moet letten

  • Opvraagbare nummers: het aantal nummers dat je in één gesprek kunt opvragen
  • Operator: je kunt doorvragen als het nummer niet direct gevonden wordt
  • Sms: als je vanaf een mobiel belt, ontvang je het nummer per sms
  • Tarief: Je betaalt dit bedrag per minuut plus de kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon
  • Let op! Als je gebruik maakt van de mogelijkheid om doorverbonden te worden: je betaalt dan ook nog steeds het minuuttarief van de nummerinformatiedienst!
  • Vanaf 16 december 2022 mag een gesprek dat doorverbonden wordt via een 18ZY nummer nog maximaal € 10 kosten
Nummer Bedrijfsnaam Opvraagbare nummers Operator SMS Tarief
1819 Youvia 1 Telefonist Ja € 1,00 p/min
1850 1850 BV 1 Telefonist Ja € 1,00 p/min
1888 1850 BV (was KPN) 1 Telefonist Ja € 1,00 p/min
1889 TKCS 1 Telefonist Ja € 1,00 p/min

Informatie over de nummerinformatie dienst

Via 18xy nummers kun je telefoonnummers opvragen. Voordeel is dat je meteen doorverbonden kunt worden, vooral handig als je aan het rijden bent. Zakelijke bellers die verkorte kiesnummers gebruiken, moeten trouwens een extra 0 kiezen.

Dit soort diensten is grotendeels overbodig geworden door de snelle groei van informatieverstrekking via internettoepassingen en de opkomst van alternatieve communicatiemethoden zoals e-mail en WhatsApp. Ook het feit dat veel mensen hun (mobiele) telefoonnummers niet langer kenbaar willen maken, heeft geleid tot een snel afnemend belang van de nummerinformatiediensten. Ditzelfde geldt voor de papieren telefoongids (daarom wordt die vanaf 2018 niet meer uitgegeven). Maar, vreemd genoeg begeven zich toch nieuwe partijen op deze markt. In 2017 VraagAlex  (inmiddels weer verdwenen) en in 2018 DTG (dit is de partij achter de telefoongids). DTG had altijd al het nummer 1819 in gebruik maar daar werd amper aandacht aan geschonken, met het verdwijnen van de papieren gids wordt/werd dit nummer ineens belangrijker. In 2020 is de naam DTG verdwenen, dit is Youvia geworden (de uitgever van De Telefoongids & Gouden Gids.)

Nieuwe regelgeving in de strijd tegen misleiding

Er werd misbruik gemaakt van het betaalde doorschakelen. Daarom scherpt de Autoriteit Consument en Markt de regelgeving aan. De aanpassingen worden op 16 december 2022 ingevoerd. Hierdoor moet bijna onmogelijk worden mensen onbewust dit soort diensten te laten gebruiken. De ACM gaat dit actief controleren.

Opvragen nummers buitenland

Je kunt ook nummers in het buitenland opvragen en doorverbonden worden als je dat wilt. Dit kan zowel via 1850 als via 1888 (beide eigendom van 1850 BV). Je betaalt het bellen met 1850 of 1888 en het bellen naar het buitenlandse nummer (tegen Nederlands tarief). Je krijgt het nummer ook via sms als je mobiel belt, vervolgens zelf bellen is goedkoper.

Niet opvraagbaar

Wil je niet dat jouw nummer wordt doorgegeven of op te vragen is? Je kunt jouw nummer afschermen. Dat kan via de speciale website Mijn Nummervermelding. Hier kun je zelf aangeven wie jouw nummer te zien krijgt en mag vrijgeven. Deze site is gemaakt in opdracht van COIN, dat is de officiële vereniging van telecompartijen in Nederland. Je vult het 06-nummer in, je krijgt een code toegezonden via sms. Als je een vast nummer invult dan wordt je meteen op dat nummer gebeld. De benodigde code wordt voorgelezen. Als je die code invoert op de website zie je hoe jouw nummer geregistreerd staat. Je kunt heel gemakkelijk aangeven wat je niet en wat je wel wilt laten zien. Vinkjes zetten, bevestigen en klaar.

Historie nummerinformatiediensten

Wie voor 1 april 2007 een telefoonnummer zocht, kon terecht bij het nummer 118. Deze dienst is stopgezet als gevolg van een beslissing van het Ministerie van Economische Zaken om de concurrentie te bevorderen. Ter vervanging van 118 zijn informatienummers toegekend die allemaal beginnen met 18 (18xy). Van de 99 beschikbare nummers zijn er begin 2015 nog maar een paar in gebruik. Naast deze viercijferige nummers, zijn er ook informatiediensten die gebruik maken van achtcijferige 0900-nummers.

Een gedeelte van de 18xy nummers werd gebruikt als servicenummer voor eigen abonnees (UPC had dit bijvoorbeeld), voor zover bekend is er geen van dit soort nummers nog in gebruik.

De nummerinformatiemarkt is in 2017 verdeeld over 2 grote spelers, te weten 1850 en 1888. 1850 Nummerinformatie is de grootste onafhankelijke nummerinformatiedienst van Nederland. 1888 is de nummerinformatiedienst van KPN. 0900-8008 was de dienst van KPN waar per gesprek afgerekend werd. Deze dienst is in januari 2014 geruisloos gestopt.

KPN wil af van de verplichting om zowel de papieren telefoongids als de nummerinformatiedienst 1888 in de lucht te houden. Dit soort diensten wordt snel minder populair, zegt KPN. In 2010 werd er nog 11 miljoen keer gebeld om een telefoonnummer op te vragen. In 2013 nog 5 miljoen keer. Minister Kamp van Economische Zaken heeft laten onderzoeken of er voldoende alternatieven zijn voor de nummerinformatiediensten. En die zijn er, op 7 november 2014 schrijft hij dat hij de Telecommunicatiewet gaat wijzigen. Per 21 februari 2015 hoeft KPN niet langer én de papieren telefoongids en een telefonische informatiedienst aan te bieden. 

18xy nummers waren primair gericht op het geven van nummerinformatie, dit was wettelijk zo geregeld. 1850 heeft verzocht om die voorwaarde aan te passen. Het woordje primair zat hun danig in de weg, de 18xy diensten zouden namelijk veel meer informatie kunnen geven (bijvoorbeeld openingstijden, aanvangstijden en informatie over locaties etc.) en dat mag nu niet. Voorstel (begin 2015) van het Ministerie van Economische Zaken was om het woordje primair te verwijderen.
Op 15 juli 2015 werd in de Staatscourant aangekondigd dat de wijziging uitgevoerd is, tot eind augustus kon hiertegen nog gereageerd worden. Er zijn geen (openbare) reacties geweest. De wet is aangepast op 3-10-2015. Door deze wijziging wordt het uitbaten van een 18xy nummer wellicht ook weer interessant voor andere partijen. KPN verhoogt in november 2015 het tarief van € 0,90 p/min naar € 1 p/min, het starttarief van € 0,045 is komen te vervallen. En eind 2016/begin 2017 wordt de focus van 1850 meer gericht op het (helpen bij) plannen van een reis.

KPN bood tot 1 januari 2015 de mogelijkheid om via het servicenummer 1889 telefoonnummers in het buitenland op te vragen en eventueel te worden doorverbonden. 1850 start op 16 januari 2018 met deze dienst (via haar eigen 1850 nummer), wegens het stoppen van het papieren telefoonboek en het feit dat buitenlandse nummers vaak lastig te vinden zijn ziet dit bedrijf dit als een nuttige aanvulling van haar dienstverlening. Je kunt worden doorverbonden. Je betaalt dan het bellen met 1850 en het bellen naar het buitenlandse nummer (tegen Nederlands tarief). Je krijgt het nummer ook via sms, zelf bellen is goedkoper.
Het telefoonnummer 1889 is sinds 2020 eigendom van TKCS, deze partij gebruikt het om door te schakelen naar Nederlandse telefoonnummers ( 100 cent per minuut).

In juli 2017 maakte VraagAlex bekend het nummer 1812 in gebruik te gaan nemen. Maar eind 2019 is dit gestaakt. 1850 startte op 16-01-2018 met de mogelijkheid internationale nummers op te vragen. En DTG heeft 1819, sinds begin 2018 wordt het bestaan van dit nummer naar voren gebracht. Begin 2020 werd duidelijk dat DTG als organisatie gestopt is, de diensten gaan verder onder de naam Youvia.

Telinfo maakt gebruik van 1878, in januari 2019 werd deze partij op de vingers getikt wegens misbruik. Inmiddels is dit bedrijf gestopt met de dienstverlening.
In januari 2021 wordt bekend dat KPN 1888 overgedaan heeft aan 1850 BV.  


Geactualiseerd: woensdag 23 november 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.