Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Welke route kiezen KPN en T-Mobile bij uitrol 5G?

door Jeanet Woldring

T-Mobile en KPN zijn niet van plan om de route van Vodafone Nederland te volgen bij de uitrol van 5G. Dat laten beide providers aan Telecompaper weten. Wachten KPN en T-Mobile de 5G-frequentieveiling af? 

Veiling moet nog plaatsvinden

De veiling voor 5G moet nog plaatsvinden: naar verwachting begin juni. Sommige EU-lidstaten stellen de veiling uit in verband met de coronacrisis, maar in Nederland gaat deze volgens plan door. Toch biedt Vodafone al sinds 28 april 5G aan in ruim de helft van Nederland. Vanaf eind juli moet heel ons land over 5G kunnen beschikken. De operator gebruikt daarvoor bestaande frequenties (1800 MHz), die nu voor 4G worden ingezet. 

veiling-snelle-frequenties-5g.png

t-mobile.gifT-Mobile legt lat voor 5G hoger dan 4G

T-Mobile beloofde dat ze als eerste een landelijk dekkend 5G-netwerk zou aanbieden. In februari kwam T-Mobile al met een 5G abonnement. Voor nu lijkt de provider voor volledigheid te willen gaan in plaats van snelheid. T-Mobile laat Telecompaper desgevraagd weten de lat voor het 5G-netwerk nog hoger te leggen dan bij het 4G-netwerk. En wijst erop dat hun mobiele netwerk al diverse malen als beste uit de bus kwam.

Dat betekent voor 5G ook dat men geen gebruik wil maken van mogelijkheden om nu al 4G-spectrum voor 5G in te zetten. Onder andere vanwege de verwachte groei van dataverkeer. Het netwerk moet een ongekende capaciteit hebben om het dataverkeer van miljoenen Unlimited-klanten te faciliteren. Naar eigen zeggen zal deze exponentieel blijven groeien. T-Mobile heeft de ambitie 'een landelijk dekkend 5G-netwerk van wereldklasse aan te bieden'. Het mobiele netwerk van T-Mobile Nederland kwam vorig jaar voor het derde jaar op rij als snelste uit de testen van Ookla. En in april 2019 won T-Mobile de netwerktest van P3 Communications. 

2g-3g-4g-5g-kpn-0.PNG

kpn.gifKPN kiest bewust andere route

KPN kiest bewust voor een andere route naar 5G waarbij ze gebruik willen maken van nog te veilen spectrum. De provider noemt 4G een revolutie en 5G veel meer een evolutie die zich stapsgewijs zal ontwikkelen. Het bedrijf wil zich focussen op de toegevoegde waarde van 5G.

KPN begon in 2019 met de modernisering van het mobiele netwerk. De operator wil de huidige apparatuur in heel Nederland vervangen, om de groei van 4G in goede banen te leiden en om 5G te kunnen lanceren.

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie