Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Strengere regels voor 5G-apparatuur

door Margot Meendering

Strengere regels zijn nodig om te bepalen welke bedrijven hardware mogen leveren voor 5G netwerken. Dat schrijft Minister Grapperhaus in een kamerbrief. Deze regels zijn nodig om mogelijke sabotage en spionage te bestrijden en te voorkomen. 

Ruggengraat van de samenleving

5G wordt gezien als hét netwerk van de toekomst. De Europese commissie noemt 5G zelfs de ruggengraat voor de werking van essentiële diensten als bijvoorbeeld energie, infrastructuur en de gezondheidszorg. 

Het 5G netwerk biedt mogelijkheden voor technologische ontwikkelingen. Het bezorgen van pakketjes met drones, slimme straatverlichting en zelfrijdende voertuigen komen dichterbij met de komst van 5G. Verwacht wordt dat de samenleving steeds afhankelijker wordt van 5G. 

Aanvullende beveiligingsmaatregelen

Een speciale werkgroep, de Taskforce Economische Veiligheid, heeft de zwakke punten in Nederlandse telecomnetwerken van VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat providers al maatregelen nemen om de kans op spionage en hacks te verkleinen. 

Desondanks wil het kabinet providers verplichten aanvullende maatregelen door te voeren. In het najaar van 2019 wordt het plan met de nieuwe maatregelen gepresenteerd. De maatregelen zijn nodig vanwege de constante technologische ontwikkelingen in de telecomsector en veranderingen in het dreigingsbeeld. Ook de essentiële rol die 5G zal gaan spelen is belangrijk bij het ontwikkelen van de nieuwe regels

Huawei apparatuur in de ban? 

De regels zullen niet alleen gericht zijn op de digitale beveiliging. Ze zullen ook bepalen welke partijen apparatuur voor de 5G-netwerken mogen leveren. De AIVD raadde in april de Nederlandse overheid af om Russische en Chinese apparatuur toe te staan in telecomnetwerken. 

Het Chinese bedrijf Huawei is hier een voorbeeld van. Het bedrijf verkoopt telecomapparatuur aan diverse providers maar critici denken dat deze apparatuur wordt misbruikt door de Chinese overheid om te spioneren. In de Verenigde Staten mag het bedrijf geen apparatuur leveren voor de 5G netwerken. Wel is daar de laatste dagen onduidelijkheid over door uitlatingen van president Trump. Of Huawei ook in Nederland in de ban gaat is nog niet bekend. 

Lees meer over 5G

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Navigatie