Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Per minuut betalen grote ergernis mobiele bellers

door Jeanet Woldring 21 reacties

Het afronden van mobiele telefoongesprekken naar minuten is één van de grootste ergernissen onder mobiele bellers. En weinig consumenten weten wat een minuut bellen kost, laat staan dat ze weten wat de tarieven zijn als hun belbundel verbruikt is. Dit blijkt uit onderzoek door Maurice de Hond in opdracht  van de nieuwe Sim Only aanbieder Youfone onder ruim 1300 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Buitenbundel tarieven onbekend
Van alle Nederlanders weet maar 38% wat ze per minuut betalen voor een telefoongesprek. Slechts een op de vijf weet wat hij betaalt per minuut als hij belt buiten zijn belbundel.  Bovendien geeft meer dan de helft aan dat ze de tarieven voor mobiel bellen vrij hoog tot hoog vinden. Als antwoord op de vraag wat men betaalt voor het versturen van een sms, weet de helft dat niet en van de mensen die dat wel weten geeft  de meerderheid aan dat ze het versturen van een sms vrij hoog tot hoog vinden.
 
Afronden naar minuten moet stoppen 
Volgens de onderzoekers vindt bijna iedereen dat mobiele operators moeten stoppen met het afronden van gesprekken in hele minuten. Klanten betalen hierdoor gemiddeld 24 procent meer per uitgaand gesprek en 19 procent bij inkomende gesprekken, aldus Youfone*. Dat afronden per seconde direct moet gebeuren vindt  meer dan de helft. Ze willen niet dat operators wachten tot dit wettelijk wordt opgelegd door de Europese Commissie. Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mensen vinden dat de opzegtermijn van hun abonnement niet meer mag zijn dan 1 maand. 
  
Youfone: betalen per seconde, goedkoop buitenland bellen
“Het onderzoek brengt aan het licht dat Nederlanders niet bewust zijn van de kosten die ze betalen voor  een gesprek via hun mobiele telefoon. In de praktijk kan de consument vele honderden euro’s besparen door zich eerst goed te oriënteren op prijs en voorwaarden”, aldus Vincent van Zon van Youfone. De uitslag van het onderzoek vormt voor Youfone een uitdaging om mensen te informeren dat bellen wel degelijk 'eerlijk en goedkoper' kan. 

Waar andere aanbieders zoals Vodafone, Telfort, Hi Sim Only (per 1 december!) er steeds meer toe overgaan om af te rekenen per minuut, factureert Youfone per gebelde seconde. Het bedrijf onderscheidt zich verder in concurrerende internationale beltarieven die tot 40% lager liggen dan die van andere aanbieders. Daarnaast hanteert Youfone geen ingewikkelde belbundels (en dus geen hoge buitenbundeltarieven), betalen abonnees geen maandelijkse abonnementskosten en is het abonnement per maand opzegbaar. Bovendien draagt Youfone een gedeelte van de opbrengst af aan een van de goede doelen die Youfone steunt waaronder Kidsrights”. 

* De Belwijzer houdt hier rekening mee. Wanneer een gesprek, korter dan een minuut gefactureerd wordt als een gesprek van een volle minuut, krijgt de gemiddelde beller 18% meer minuten in rekening gebracht. Wanneer alle gesprekken in hele minuten afgerekend worden i.p.v. gebelde seconde, krijgt de gemiddelde beller 30% meer minuten in rekening gebracht dan hij of zij werkelijk heeft gebeld.
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.

Reacties (21)

Geplaatst door: Leon ()

Wat ik niet begrijp is dat politiek den Haag aan deze misstanden niets doet.
Deze manier van geld verdienen is misdadig en wordt door ons gekozen regering gewoon als niet belangrijk gevonden . Wat ze wel goed kunnen is om een wet in het leven te roepen als men dreigt inkomsten mis te lopen door het gratis te verstrekken van een ID kaart wat ik ook nog verplicht ben om te hebben , dit is van de ene dag op de andere dag geregel.Providers moeten zich schamen over deze toedracht en ons kabinet ook. Men heeft mij altijd geleerd dat eerlijkheid het langst duurt . Maar zie nu toch wel in dat als je veel wilt verdienen je dat nooit op een eerlijke manier moet doen. Tot slot hoop ik dat er toch nog iemand in de regering is die het nu wel eens voor ons burgers opneemt zo als ze dat steeds beloven als ze gekozen willen worden.

Geplaatst door: bentje ()

Het afronden naar hele minuten is m. i. een geval van wanprestatie. Immers: men verkoopt je een abonnement van 150 belminuten, en levert er maar bijvoorbeeld 90. Hoe korter je gesprekken, hoe meer je wordt `opgelicht`.
Wat ik niet begrijp:

1.waarom wordt hieraan op bellen.com, bij de tariefsvergelijking, geen aandacht besteed? Welke aanbieders ronden wel af, welke niet?:
- het kan zijn dat bellen.com geen overzicht heeft over wie wel of niet roinf per minuut af of heeft bellen.com afspraken met telecoms om die gegevens niet te publiceren.

2. waarom wordt hier niet harder tegen geprotesteerd door de klanten?
- er wordt dagelijks geprotesteerd, zelfs kassa heeft aandacht hier aan besteden, maar niet heeft tot nu toe de moed verzameld om naar rechter te stappen wegens wanprestatie.

3. waarom doet de Consumentenbond hier niks aan?
De telecoms zullen zich beroepen op de uitspraak van minister van economische zaken Verhagen( cda). Hij heeft een antwoord gegeven op de TK-vragen dat de telecominicatie en vrij market is en dat het dus mag/kan.

4. waarom doet de OPTA hier niks aan?
Zie antwoord 3.

Beide laatste instanties heb ik kortgeleden aangeschreven met het verzoek iets te doen; antwoord heb ik nog niet binnen, de kwestie is nog `in behandeling`.
Ik hoop dat anderen mijn voorbeeld willen volgen.

Kortom: Niemand kan hier iets aandoen. De minister van Economische zaken heeft gezegd dat de telecommarket, een vrij market is. Zij zijn dus vrij om te doen en te laten wat zij willen. De enig die het nog kan tegenhouden, is de rechter op grond van Wanprestatie. maar wie begint de eerste rechtszaak?wordt u het?

Opmerking van de redactie op 23-11-2010
Op bellen.com kunt u in de tariefvergelijking in de kolom `Startarief` zien hoe er af gerekend wordt. In de belwijzer en de RekeningScan wordt ook rekening gehouden met de wijze van afrekenen.
Geplaatst door: BMWMaX ()

Je moet minimaal een 100min bundel hebben als je 50min wilt kunnen verbellen

Geplaatst door: Peter ()

61 sec bellen. 2 min betalen. 121 sec bellen. 3 min betalen. dat is gewoon één verhoging van 60%. Dat is toch pure diefstal.

Geplaatst door: Peter ()

Ik word al een tijdje bestolen door KPN en Vodafone en heb om hulp gemaild naar "de politiek" in Den Haag . Te weten: VVD, CDA, PvdA, Christen Unie, Groen Links, SP en de PVV. Resultaat: DE PvdA kun je niet bereiken als je zin langer is dan 10 woorden, de Christen Unie reageert helemaal niet, Van de PVV, SP, en de VVD krijg je een ontvangstbevestiging maar na 10 dagen nog steeds geen reactie..Groen Links reageerde de volgende dag al met goede informatie: dit is aan de orde gesteld in de2e Kamer waarbij minister Van der Hoeven heeft gereageerd. Groen LInks is het niet eens met de reactie van Van der Hoeven die zegt dat er ook abonnementen worden aangeboden die na een minuut weer gewoon per seconde afrekenen () . Daar word je dus ook niet vrolijk van, en helemaal niet als er ook door de CDA fractie ook een reactie wordt gestuurd dat mevrouw Van der Hoeven inderdaad kamervragen heeft gehad en allerlei bedrijven zoals de KPN heeft aangesproken. KPN heeft zich daar dus helemaal niets van aangetrokken zoals bleek in het programma Kassa dat kort geleden hieraan aandacht besteedde.
Wat is verstandig ? Iedereen alle poitieke partijen laten mailen en bellen ? Een cabaratier inschakelen (Youp van `t Hek is even klaar met zijn actie) Een rechtszaak ?, maar hoe doe je dat ?DE Consiumentenbond ? Opnieuw programma`s als Kassa, Radar, Opgelicht inschakelen ? Mag je zomaar op deze manier worden bestolen ?

Geplaatst door: John ()

@Willem
Volgens mij bent U éen van de weinige mensen die de bedoelingen van de KPN in de gaten heeft. Als men dus zou willen dat er eerlijk wordt afgerekend, mag men daar meer voor gaan betalen. Meer betalen dus om niet bestolen te worden....De énige intentie van de KPN is om meer revenuen te genereren. Dat dit per definitie ten koste van de gebruiker gaat hoeft geen nader betoog. Dat in een tijd van economische recessie de KPN ook wel eens een stapje terug zou kunnen doen komt blijkbaar niet in hun hoofden op. Starttarieven, afrekenen per minuut en ga zo maar door. Is er nog niet iemand op de gedachte gekomen bij de KPN om voor het beëindigen van een gesprek een afsluittarief te heffen ? Zou ook veel geld kunnen genereren..... , waarvoor ik overigens géen ideebonus hoef. Vermeerder de bonus van de CEO van de KPN er maar mee, die heeft het harder nodig dan ik....

Geplaatst door: Willem ()

Stel, ik haal bij de slager een onsje worst, prijs 20 euro per kilo. Het is echter 101 gram en ik moet daarvoor 2 ons afrekenen. Op mijn klacht zegt de slager: u kunt van mij ook per gram afrekenen maar dan kost het wel 30 euro per kilo. Dit is dus wat de KPN voorstelt.

Geplaatst door: Willem ()

Stel, ik haal bij de slager een onsje worst, prijs 20 euro per kilo. Het is echter 101 gram en ik moet daarvoor 2 ons afrekenen. Op mijn klacht zegt de slager: u kunt van mij ook per gram afrekenen maar dan kost het wel 30 euro per kilo. Dit is dus wat de KPN voorstelt.

Geplaatst door: D Lodder ()

Het is inderdaad belachelijk, maar niet alle providers hanteren deze methode. Bij Simyo betaal je bijvoorbeeld gewoon per seconde.

Geplaatst door: BMWMaX ()

Ik wil best overstappen naar bijv. Youfone of Ecofoon gezien mijn belgedrag maar ik wil wel en beetje redelijk betaalbaar mobiel internet.

Bellen doe ik soms iets meer dan 20 min per maand maar internet gaat vrijwel iedere maand over de 40 MB. Telfort is voor mijn in dezen het meest interessant tot nu toe al twee jaar. Ik had mooi een 50 min bundel waar ik altijd ruim binnen bleef maar dat wordt straks een 100 min bundel waarvan ik nog meer ga weggooien dus.

Maar ja, 9,45 euro voor 100 min en onbeperkt mobiel internet is wel aantrekkelijk natuurlijk

Geplaatst door: hmz ()

weetje..
bijna alle telefoon providers zijn oplichters.. zit altijd wel wat achter.. heb 500 minuten van telfort, 500 minuten zijn al de eerste 10 dagen op doordat ik 1 minut belkosten heb.. k*t provider... k heb al binnen een half jaar 2duizend euro aan abo betaald..

weg met die betalen per minuut gedoe..
stelletje oplichters..

Geplaatst door: Henny ()

"De meeste providers rekenen niet af per minuut maar per seconde met de eerste minuut als starttarief. Bellen.com weigert te zeggen hoe zij tot de berekening komen dat de eerste minuut volledig betalen 18% duurder is dan een starttik.
Als je bij een aanbieder 10 cent per minuut betaalt dan is bij een aanbieder die de de eerste minuut in rekening brengt het gesprek goedkoper in vergelijking met eentje die een starttik van 7 cent in rekening brengt zodra het gesprek langer duurt dan 7/10 minuut ofwel 42 seconden. En de meeste mensen hebben een tarief dat hoger ligt dus ben je nog sneller goedkoper uit.
Het ligt dus aan je belgedrag; bel je meestal kort, dan is een starttik goedkoper; bel je gemiddeld wat langer dan ben je goedkoper uit met een starttik van de eerste minuut volledig. Standaard zeggen dat het 18% duurder is onzin en meestal foutief."
volgens mij moet je sites van deze providers eens goed lezen, bijna elke provider gebruikt deze misselijk makende methode, je zou bij dit soort actie gelijk van je abonnement afmoeten kunnen

Geplaatst door: Henny ()

[quote]De meeste providers rekenen niet af per minuut maar per seconde met de eerste minuut als starttarief. Bellen.com weigert te zeggen hoe zij tot de berekening komen dat de eerste minuut volledig betalen 18% duurder is dan een starttik.
Als je bij een aanbieder 10 cent per minuut betaalt dan is bij een aanbieder die de de eerste minuut in rekening brengt het gesprek goedkoper in vergelijking met eentje die een starttik van 7 cent in rekening brengt zodra het gesprek langer duurt dan 7/10 minuut ofwel 42 seconden. En de meeste mensen hebben een tarief dat hoger ligt dus ben je nog sneller goedkoper uit.
Het ligt dus aan je belgedrag; bel je meestal kort, dan is een starttik goedkoper; bel je gemiddeld wat langer dan ben je goedkoper uit met een starttik van de eerste minuut volledig. Standaard zeggen dat het 18% duurder is onzin en meestal foutief.[/quote]
volgens mij moet je sites van deze providers eens goed lezen, bijna elke provider gebruikt deze misselijk makende methode, je zou bij dit soort actie gelijk van je abonnement afmoeten kunnen

Geplaatst door: Monique ()

Het is zo erg dat Vodafone zelfs adverteert met "Bellen per seconde en betalen per seconde, zonder daar in de praktijk ook in het geheel aan te werken. Naar mijn idee is dit misleidend.....
BWat is nu het geval:
- je krijgt iemand niet te pakken /spreekt de mensen niet en toch betaal je vor enkele seconden tenminste 1 min voor het bereiken van een voicemail-bandje
- bovendien moet de ontvanger van de voicemail vaak ook weer tenminste 1 min afrekenen om deze af te luisteren...- in het buitenland de voicemail aan betekend dat als iemand deze bereikt je alweer tenminste 1 minuut afrekend, en in sommige gevallen probeert men het vaker :?. En ook al heb je dan Vodafone Passport, het kost 0,79ct per "gesprek"/ zeg: verbinding..........
- luiter je de voicemail af in het buitenland betaal je ook weer belachelijk veel
en ga zo maar door....
TIP: zet `m af en laat mensen sms`en

Absurde verdienmodellen, met een helemaal scheve verhouding van de kosten!

Ik begrijp dat de providers u graag verdienen aan de abonnementen, maar de kosten dienen wel in verhouding te staan met de geleverde dienst en dat is hier niet het geval!En daar heb ik de meeste moeite mee, het zijn bijvoorbeeld exhorbitante bedragen voor de voicemail...

Geplaatst door: Klant X ()

Het afronden naar hele minuten is m. i. een geval van wanprestatie. Immers: men verkoopt je een abonnement van 150 belminuten, en levert er maar bijvoorbeeld 90. Hoe korter je gesprekken, hoe meer je wordt `opgelicht`.
Wat ik niet begrijp:
1.waarom wordt hieraan op bellen.com, bij de tariefsvergelijking, geen aandacht besteed? Welke aanbieders ronden wel af, welke niet?
2. waarom wordt hier niet harder tegen geprotesteerd door de klanten?
3. waarom doet de Consumentenbond hier niks aan?
4. waarom doet de OPTA hier niks aan?
Beide laatste instanties heb ik kortgeleden aangeschreven met het verzoek iets te doen; antwoord heb ik nog niet binnen, de kwestie is nog `in behandeling`.
Ik hoop dat anderen mijn voorbeeld willen volgen.

Opmerking van de redactie op 09-04-2009
In de tariefvergelijking staat de manier van afrekenen per aanbieder aangegeven in de kolom starttarief. U zult zien dat er inmiddels behoorlijk veel wordt afgerekend in volledige minuten. Er is klein aantal providers dat ook nog een starttarief rekent naast het afrekenen per volledige minuut.
Geplaatst door: winston ()

Inmiddels ben ik aan het orienteren naar een mobiele abonnement en ik kom tot mijn verbazing achter dat de grote telecomaanbieders de eerste minuut volledig in kosten brengen. SCHANDALIG!

Met andere woorden, de consument kan eigenlijk niet onder deze voorwaarde uit. Ik vind dat de politiek hier zo snel mogelijk moet ingrijpen en telecomaanbieders dwingen om naar het oude systeem te gaan.

Weet iemand toevallig waar we deze klacht kunnen uiten? Website/klachten bureau/email adres politicus/ of wat dan ook.

Dit is gewoon oplichterij en goedkope diefstal! Aanpakken die handel!

Geplaatst door: rene ()

De meeste providers rekenen niet af per minuut maar per seconde met de eerste minuut als starttarief. Bellen.com weigert te zeggen hoe zij tot de berekening komen dat de eerste minuut volledig betalen 18% duurder is dan een starttik.
Als je bij een aanbieder 10 cent per minuut betaalt dan is bij een aanbieder die de de eerste minuut in rekening brengt het gesprek goedkoper in vergelijking met eentje die een starttik van 7 cent in rekening brengt zodra het gesprek langer duurt dan 7/10 minuut ofwel 42 seconden. En de meeste mensen hebben een tarief dat hoger ligt dus ben je nog sneller goedkoper uit.
Het ligt dus aan je belgedrag; bel je meestal kort, dan is een starttik goedkoper; bel je gemiddeld wat langer dan ben je goedkoper uit met een starttik van de eerste minuut volledig. Standaard zeggen dat het 18% duurder is onzin en meestal foutief.

Geplaatst door: Maarten ()

Voor degenen die het nog niet weten: Telfort rondt tegenwoordig ALLE gesprekken af naar de volgende hele minuut.

Dat betekent dat je voor een gesprek van 1:01 (1 minuut en 1 seconde) maar liefst 2 minuten betaalt (dus 50% te veel, binnen je bundel!)

In een berekening op mijn belgedrag (aantal gesprekken + gemiddelde duur van gesprekken) blijkt dat ik tot 35% meer verbruik volgens deze rekenmethode, die bovendien niet in Telforts algemene voorwaarden wordt

Geplaatst door: Patrick ()

Ik ben het hier volledig mee eens.
Heb zojuist mijn tmobile factuur ontvangen waarop werd aangegeven dat ik voor `30` min die ik extra heb gebeld 30euro moet betalen. Alleen maar omdat de seconden naar de minuut worden afgerond.
Dit is echt ongelofelijk en zwaar geldklopperij.
Het is dat we tegenwoordig bijna niet meer zonder mobiel kunnen anders zou ik direct mee stoppen!

Geplaatst door: Michel ()

Het is ronduit belagelijk, dat bijna alle providers de 1e minuut voluit in rekening brengen, niet zoals mijn eigen provider Vodafone.
Want als je maar 10 seconde belt, omdat je in een voicemail terecht komt, moet je wel gelijk 60 SECONDEN betalen, terwijl je maar 10 seconden aan het bellen bent geweest.
Nee, nu snap ik waar Vodafone, T-mobile, KPN en de rest rijk van wordt, van al dat extra geld dat verdient wordt door de 1e minuut in rekening te brengen, maar ook door de hoge minuuttarief buiten je bundel.
Zowel Vodafone, T-Mobile (Relax-abonnementen), KPN en Telfort brengen buiten je bundel 25 eurocent per minuut in rekening, dus bijna net zo duur als bij een prepaid van deze providers.

Ik ben een grote voorstander dat alles weer per seconde wordt berekend, VANAF DE 1e MINUUT!!!!
Dus bel je 10 seconde, dan betaal je ook maar 10 seconde.

Ook het minuuttarief voor bellen buiten de bundel, kan zeker met de helft worden verlaagd, of gelijk getrokken worden met de minuuttarief voor bellen binnen de bundel.

Alleen dan zijn de providers eerlijk naar hun klanten, en worden wij klanten niet gezien als een melkkoe.
Hopelijk komt er gauw een wet, die dit gaat stimuleren.🙁

Geplaatst door: Michel ()

Het is ronduit belagelijk, dat bijna alle providers de 1e minuut voluit in rekening brengen, niet zoals mijn eigen provider Vodafone.
Want als je maar 10 seconde belt, omdat je in een voicemail terecht komt, moet je wel gelijk 60 SECONDEN betalen, terwijl je maar 10 seconden aan het bellen bent geweest.
Nee, nu snap ik waar Vodafone, T-mobile, KPN en de rest rijk van wordt, van al dat extra geld dat verdient wordt door de 1e minuut in rekening te brengen, maar ook door de hoge minuuttarief buiten je bundel.
Zowel Vodafone, T-Mobile (Relax-abonnementen), KPN en Telfort brengen buiten je bundel 25 eurocent per minuut in rekening, dus bijna net zo duur als bij een prepaid van deze providers.

Ik ben een grote voorstander dat alles weer per seconde wordt berekend, VANAF DE 1e MINUUT!!!!
Dus bel je 10 seconde, dan betaal je ook maar 10 seconde.

Ook het minuuttarief voor bellen buiten de bundel, kan zeker met de helft worden verlaagd, of gelijk getrokken worden met de minuuttarief voor bellen binnen de bundel.

Alleen dan zijn de providers eerlijk naar hun klanten, en worden wij klanten niet gezien als een melkkoe.
Hopelijk komt er gauw een wet, die dit gaat stimuleren.

🙁

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie