Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Naar het buitenland bellen doet niet mee!

door Els Werkman 4 reacties

Het zal niemand ontgaan zijn, vanaf 15 juni mag je het Nederlandse tegoed ook in de EU gebruiken. Maar wat blijkbaar niet geheel duidelijk is, het bellen naar buitenlandse telefoonnummers (binnen de EU) valt buiten deze regulering. Roaming is het gebruiken van een ander netwerk dan het eigen netwerk. Roam like at home geldt dus alleen voor het verbruik in het buitenland. En als je naar het buitenland belt is dat niet het geval.

Goedkoop bellen naar buitenland

Bellen naar het buitenland

De tarieven voor het bellen naar het buitenland vallen dus buiten de nieuwe EU-regulering. En dat is jammer want die prijzen kunnen verschillen en enorm oplopen. Het loont zeker om te kijken naar deze tarieven als je veel naar het buitenland belt. In de Belwijzer laten we de buitenland tarieven niet zien, daar is een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenland

D66 dringt er op aan dat ook deze tarieven door de EU gereguleerd gaan worden, bij voorkeur uit de eigen bundel zonder toeslagen. De Europese commissie is overigens al bezig met een herziening van de telecomwet, de tarieven voor bellen naar het buitenland binnen de EU worden ook tegen het licht gehouden. Update 3 juli: in antwoord op Kamervragen laat minister Kamp weten dat afschaffen extra belkosten naar Eu-landen onwenselijk is.

Bij een aantal abonnementen is het bellen naar het buitenland (gedeeltelijk) inbegrepen, we hebben ze even op een rijtje gezet:

Abonnementen met bellen naar EU
Provider Abonnement Wat krijg je Wat kost het
robin-mobile.gif Alle abonnementen 100 minuten naar o.a. EU vanaf € 14,95
t-mobile.gif Go Basic, Next en Up

120 minuten uit bundel

naar EU

vanaf € 22,50
vodafone.gif Red Essential 20 minuten naar EU € 36,00
Red 40 minuten naar EU € 40,00
Red Super 60 minuten naar EU € 46,00
kpn.gif Zorgeloos Onbeperkt naar EU vanaf € 40,00
t-mobile.gif

Go Unlimited NL +

10GB EU

Onbeperkt naar EU € 50,00

Go Unlimited NL +

10GB EU + USA

Onbeperkt naar o.a. EU € 75,00
vodafone.gif Black Onbeperkt naar EU € 90,00
kpn.gif Zorgeloos Premium Plus Onbeperkt naar o.a. EU € 109,00

De verschillen zijn groot

Als je belt naar bijvoorbeeld een vast nummer in België dan is er een groot verschil tussen de prijzen die de aanbieders in rekening brengen. We hebben de abonnementen waarbij dit inbegrepen zit even buiten beschouwing gelaten. Het goedkoopste product is dan Lebara One, met een starttarief van € 0,09 en vervolgens € 0,01 per minuut, het duurste is ALDI Talk, daar betaal je maar liefst € 1,16 per minuut... Bij ALDI betaal je binnen Nederland weinig, maar voor bellen naar het buitenland kun je beter op zoek naar een andere partij. Lebara One is een soort maandbundel waardoor je onder andere goedkoper naar het buitenland kunt bellen.

Niet gestegen

De tarieven voor het bellen naar het buitenland zijn bij de meeste partijen vrij pittig. En daar is de laatste tijd niets aan gewijzigd. Het is dus niet zo dat Roam like at home er voor gezorgd heeft dat deze prijzen zijn gestegen. Het valt nu alleen meer op dat je flink betaalt om te kunnen bellen naar bijvoorbeeld Spanje.

Gepubliceerd: woensdag 21 juni 2017
Geactualiseerd: dinsdag 28 april 2020

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.

Reacties (4)

Geplaatst door: Apollo ()

Voordeligste abonnement is tmobile go eu. Daarmee kan je onbeperkt bellen in en vanuit nl naar de eu en in de eu naar eu landen. Ook nog eens het beste netwerk van Nl.

Geplaatst door: Bert ()

Al jaren bel ik met mijn (mobiele) telefoon naar buitenlandse nummers via bel1649. Daar moet je wel aangemeld zijn, maar er zijn ook alternatieven te vinden, waarbij dat niet nodig is. Bellen naar vaste nummers is meestal niet duur. Naast de belminuten uit mijn bundel b.v. 1 ct naar UK en USA of 4 ct naar Duitsland. Bellen naar mobiele nummers is wel een stuk duurder.

Geplaatst door: Steve ()

Wel even een opmerking over KPN.

Naar het buitenland bellen binnen de EU (vanuit NL dus) is enkel inbegrepen in een zorgeloos abonnement indien deze NA 26 september 2016 is afgesloten.

Is het abonnement voor 26 september afgesloten, dan betaal je gewoon kosten zoals voorheen.

Geplaatst door: Benjamin ()

Mijn zoon woont in Boekarest, ik woon niet te ver van de Duitse grens. Wil ik mijn zoon bellen, rijd ik sinds kort even de grens over, roam op het duitse netwerk in en bel mijn zoon. Hoe belachelijk wil je het hebben, maar het scheelt een hoop geld.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie