Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Goedkoop bellen buitenland via 0900-nummers

Geactualiseerd: 31-03-2020

Er zijn in Nederland (nog steeds) telecombedrijven die werken met 0900-toegangsnummers waarmee je goedkoop naar het buitenland kunt bellen. Omdat veel mensen gratis naar het buitenland bellen via bijvoorbeeld Skype of WhatsApp is deze vorm wat naar de achtergrond verdwenen. De 0900-nummers zijn betaalde informatienummers (ook wel servicenummers genoemd), waarbij verschillende tarieven mogelijk zijn.

bellencom-0900-nummers-bellen.gif

Hoe werkt het?

Goedkoop bellen buitenlandJe belt via een 0900-toegangsnummer naar het buitenland. Elk land heeft bij iedere aanbieder een ander toegangsnummer en dit nummer hoeft niet steeds hetzelfde te zijn. Om bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten te bellen, kies je eerst het bijbehorende 0900-nummer, dan de landcode, gevolgd door het abonneenummer zonder 0 (precies hetzelfde dus als je het nummer had gebeld zonder 0900-nummer). Bijvoorbeeld: 0900-1521 - wacht op verbinding - 001-202-4561414. Deze 'toegangsnummers' vind je op de website van de 0900-aanbieder.

Is aanmelding noodzakelijk?

Nee, wanneer je telefoonaansluiting niet geblokkeerd is voor bellen naar 0900-(service)nummers, hoef je je niet eerst aan te melden. Je kunt dus meteen goedkoop bellen.

Wat kost het?

De kosten voor het gebruik van deze nummers bestaan uit twee delen, een deel van je telecomaanbieder en een deel van de 0900-provider:

  1. Je betaalt de gesprekstarieven voor bellen naar een vast nummer in Nederland. Dit zijn de tarieven die horen bij jouw telefoonabonnement. Dit staat los van de tarieven van de 0900-aanbieder. Bel je gratis naar vaste nummers, dan blijft dat gratis.
  2. Je betaalt de 0900 aanbieder voor het gebruiken van de dienst. Dit bestaat ook uit twee delen. Want de kosten van de 0900-provider bestaan uit een starttarief en gesprekskosten. Het gesprek wordt per gebelde seconde afgerekend. Je hoort, vóórdat je verbinding krijgt, een gratis tariefmelding van de aanbieder. Dit is verplicht. Mocht het tarief niet aan je verwachting voldoen dan kun je de verbinding uiteraard verbreken. Vaak worden voor het bellen naar een mobiel nummer in het buitenland andere (hogere) kosten gerekend.

Moet er ook betaald worden bij 'in gesprek'?

Ja, zodra de verbinding via het 0900-nummer tot stand gekomen is, moet er betaald worden. De teller gaat lopen na de tariefmelding. Dus ook wanneer 'de computer' je vraagt om het te bellen nummer in te toetsen, betaal je al de kosten van het 0900-nummer. Blijkt het nummer 'in gesprek' te zijn of wordt er niet opgenomen, dan heb je wel gedurende enkele minuten verbinding gehad met het 0900-nummer en betaal je dus ook de kosten voor deze verbinding.

Moeten de 0900-kosten bij de tarieven van het land opgeteld worden?

Nee, je betaalt alleen het tarief dat je hoort bij het bellen naar het aangegeven 0900-toegangsnummer. Alle verbindingskosten zijn hierin opgenomen. De minuten die je belt naar het 0900-nummer gaan wel uit de belbundel of als je die niet hebt, betaal je het bellen naar vaste nummers in Nederland.

Eigenaardigheden

Een aantal aanbieders hanteert vanaf-prijzen. Voor het bellen naar bepaalde nummers in een land kunnen en mogen andere prijzen gelden. De 0900-aanbieder is verplicht dit aan je te melden en dat gebeurt als je daadwerkelijk een 0900-nummer belt. Het hoeft niet in tariefoverzichten te staan. Je krijgt voor zowel het eerste telefoontje als voor het daadwerkelijke gesprek het starttarief in rekening gebracht. Een aantal aanbieders biedt gratis bellen via 020/036 nummers. Dit geldt alleen als je een pakket hebt met gratis bellen naar vaste nummers in Nederland. Je betaalt nog wel het starttarief van de 0900-aanbieder.

Door wie worden de kosten afgerekend?

De 0900-nummers worden afgerekend op je telefoonnota onder: 0900-service/informatie nummers. Ontvang je een gespecificeerde nota, dan kun je de gesprekskosten per 0900-gebruik zien.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze belmethode?

Voordelen Nadelen
Geen aanmeldprocedure, direct te gebruiken Niet te gebruiken bij 0900-blokkering
Je hoort vooraf het minuuttarief Tikken tellen ook bij 'in gesprek'
Betalen per seconde Je betaalt vanaf het moment dat je gevraagd wordt het nummer in te toetsen
Je betaalt via je telefoonnota, je krijgt geen factuur van het 0900-bedrijf Aanbieder vaak niet (telefonisch) bereikbaar
Voor bepaalde landen hele lage tarieven Tarieven kunnen snel en vaak wisselen
Te gebruiken als je 0900-nummers kunt bellen De toegangsnummers kunnen wisselen (en de prijs dus ook)
Te gebruiken via de 'gewone telefoon' Via internet (bijvoorbeeld Skype) kun je gratis bellen
Informatie over starttarief vaak moeilijk of niet te vinden

Op Bellen.com stond gedurende lange tijd een 0900-nummer vergelijking, die wordt vanwege het afgenomen aantal te vergelijken partijen niet meer aangeboden. Dit neemt niet weg dat er nog steeds partijen zijn die 0900-diensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld Bel0900, Hallobuitenland of Callsdiscount.

Kijk hier als je meer wilt weten over goedkoop bellen met je mobiele telefoon.


Gepubliceerd: zondag 10 november 2002
Geactualiseerd: dinsdag 31 maart 2020

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie