Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Misbruik betaalnummers aangepakt

De overheid gaat misbruik van betaalde telefonische informatienummers beter aanpakken.
Het Ministerie van Economische Zaken en het Openbaar Ministerie gaan hierin samenwerken met toezichthouder OPTA, de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost- Nederland (BR NON), de Stichting Informatiedienstencode (Stic), de Nederlandse Vereniging van Informatiedienstaanbieders (NVI) en ICT Telecom, als vertegenwoordiger van de telecommunicatiesector.

Misbruik met informatienummers zoals 0906 nummers uit zich in diverse vormen, met name in het  met opzet vaak en langdurig naar een informatienummer laten bellen.  Dit levert de malafide eigenaar van dit nummer veel inkomsten op. Ook kunnen de aanbieders van telecommunicatie in deze worden getroffen, volgens EZ. Soms voert de eigenaar op illegale wijze namelijk zelf gesprekken naar zijn informatienummer, genereert hierdoor inkomsten maar betaalt vervolgens niet voor de gemaakte gesprekskosten.

De samenwerking moet leiden tot het terugdringen van dit misbruik. Geadviseerd is, waar nodig consumenten voor te lichten, regelgeving aan te scherpen, het misbruik van informatienummers beter te signaleren en geconstateerd misbruik strafrechtelijk te vervolgen. De betrokken partijen stemmen daarbij zoveel mogelijk hun informatie op elkaar af waardoor malafide eigenaren sneller en adequater aangepakt kunnen worden.

De samenwerking is een aanvulling op een in 2002, door partijen uit de telecommunicatiesector getekend convenant tot het tegengaan van oneigenlijk gebruik van informatienummers.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie