Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Gratis bellen, kan dat?

Over tien jaar belt iedereen gratis via internet. Dat beweerde KPN-topman Scheepbouwer vlak voor Kerst in het programma Nova. Concurrenten van KPN zeggen nu al dat het gratis en onbeperkt kan – althans naar vaste nummers in het binnenland. 'Maar hoe gratis is gratis?'

Dit heeft het consumentenprogramma Kassa zaterdagavond op tv laten zien. Daarvoor zijn de kosten van de diverse aanbieders met elkaar vergeleken op basis van een belprofiel van iemand die 500 minuten per maand belt. Aan de hand van de geavanceerde Belwijzer op Bellen.com is berekend dat zo iemand bij KPN aan abonnementskosten, starttarief en belminuten totaal 32,80 euro kwijt is.

Kassa: "Er zijn dus diverse bedrijven die gratis of onbeperkt bellen aanbieden. Tele 2 doet het bijvoorbeeld, maar ook Bel 1649, Bel 1601, Universal Telecom en Bel 1609. Bij die providers blijven uw gesprekken lopen via het KPN-netwerk en dus moet u ook een KPN-abonnement hebben.

Maar er komen nog meer kosten. Om onbeperkt te kunnen bellen betaal je bij Tele 2 eens per maand 7,95. Het starttarief per gesprek is 4 cent. Alle kosten samen komen dan op 30,11 (red. niet helemaal correct; 36 cent te weinig gerekend). Maar een fractie goedkoper dan KPN dus, namelijk 2,68
(2,32 dus).

Bij Bel 1649 kan het wel fors goedkoper. Dat komt omdat deze provider geen vaste kosten kent. Het totaalbedrag komt op 22,16 en dat scheelt per maand maar liefst 10,63 met KPN.


Versatel biedt een pakket aan waarbij de gesprekken gedeeltelijk via KPN en gedeeltelijk via het eigen netwerk van Versatel lopen. Ook hierbij is dus nog altijd een abonnement bij KPN nodig. Bovendien maakt ook een internetaansluiting deel uit van dit pakket. De totale kosten zijn 43.37.** Dat is 10.58 duurder dan KPN maar daar heeft u dan ook meteen een ADSL-internetaansluiting voor. Dit abonnement kan niet overal in Nederland geleverd worden.

UPC biedt telefonie via internet aan. Daarmee bent u af van de abonnementskosten aan KPN maar u moet wel een kabelabonnement bij UPC nemen. Als u belt volgens ons belprofiel bent u bij deze kabel- en internetaanbieder in totaal 34,08 euro kwijt. Dat is 1,29 duurder dan KPN maar in ruil daarvoor kunt u dus ook televisie kijken. Overigens krijgt Kassa wel geregeld klachten over bellen via UPC. En u kunt dit abonnement natuurlijk alleen in die delen van Nederland krijgen waar UPC de kabel beheert.

Wanadoo biedt sinds donderdag ook telefonie via internet aan. Deze internetaanbieder heeft daarvoor een apparaat dat Livebox heet. Het is een soort modem dat zorgt voor de internetverbinding en dat ook de mogelijkheid biedt om er een telefoontoestel op aan te sluiten. Bellen kan, zonder dat daarvoor de computer hoeft aan te staan. 500 minuten bellen per maand kost in totaal 32,17 *** en dat is 62 cent goedkoper dan KPN en net als bij Versatel krijgt u er ook hier een ADSL-internetaansluiting bij."

** Kassa is uitgegaan van de gemiddelde maandkosten gedurende het eerste jaar. De eerste drie maanden is het Versatel-abonnement namelijk 29.95 euro, daarna 34,95 euro.
*** Dit is een introductie-tarief dat een jaar geldt. Daarna is het gecombineerde ADSL/telefoon abonnement bij Wanadoo 5 euro/maand duurder.

Kassa's eindconclusie: "Bellen is dus nog nergens helemaal gratis maar bij veel aanbieders krijg je meer waar voor je geld dan bij meneer Scheepbouwer van KPN."

Wie de Belwijzer invult kan aan de hand van zijn eigen belprofiel bepalen wie de goedkoopste is. Waarschijnlijk komt er dan een heel ander resultaat uit omdat het bellen naar mobiele en internationale nummers ook meegenomen kan worden! Voor alle duidelijkheid: in de huidige Belwijzer is digitale telefonie -al of niet i.c.m. internet- nog niet meegenomen. Hier wordt hardt aangewerkt! In de tariefvergelijking staan de pakketten al wel vermeld en op Internetten.nl eveneens.

Gepubliceerd: maandag 10 januari 2005

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie