Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Einde aan 06-nummerschaarste?!

door Els Werkman Leestijd: 2 minuten

Al jaren rapporteert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de mobiele telefoonnummers in Nederland opraken. Tot nu, want in 2019 zijn bijna anderhalf miljoen mobiele telefoonnummers ‘teruggehaald’. Deze nummers stonden in de ijskast bij telecompartijen en werden niet meer gebruikt. Ze kunnen nu dus weer beschikbaar gesteld worden. Dat valt te lezen in de Monitor Nummeruitgifte over 2019 van de toezichthouder.

Weergave uitgegeven 06nummers

In de Monitor Nummeruitgifte valt te lezen dat er momenteel voldoende mobiele nummers beschikbaar zijn. Ondanks het feit dat het uitgiftepercentage van 06-nummers nog steeds hoog is. De ACM heeft hier afgelopen jaar een handje bij geholpen. Niet-gebruikte 06-nummers werden teruggehaald bij de telecomproviders. Die blijken namelijk genoeg vrije nummers over te houden om nieuwe klanten te bedienen. De waakhond houdt, zoals altijd, de vinger aan de pols.

60 miljoen 06-nummers: van schaarste naar normaal

ACM-logo.jpgVolgens de ACM zijn in Nederland in totaal 60 miljoen 06-nummers beschikbaar. Al vanaf 2012 wordt gewaarschuwd voor nummerschaarste. Niet zonder reden. In 2015 bleek dat 90,7% van de beschikbare 06-nummers in gebruik was (53 miljoen). In 2016 was dit opgelopen naar zo'n 55 miljoen mobiele nummers (bijna 91 procent van het aantal beschikbare 06-nummers). En in januari 2017 werd opnieuw een toename geconstateerd, maar het bleef rond de 91% hangen.

'Afkoelperiode'

In 2019 heeft de ACM de telecomproviders benaderd met een informatieverzoek over hun gebruik van 06-nummers. Naar aanleiding van de antwoorden werden 1.460.000 mobiele telefoonnummers teruggehaald. Het gaat hier over nummers die niet binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn genomen. Diverse partijen hebben tezamen 146 blokken van 10.000 ongebruikte 06-nummers teruggegeven aan de ACM. De telefoonnummers die zijn teruggegeven komen na een zogenaamde 'afkoelperiode' weer beschikbaar, zodat ze uitgegeven kunnen worden aan nieuwe klanten. Die periode voorkomt dat een nieuwe nummergebruiker gebeld wordt door mensen die de vorige nummergebruiker willen bereiken.  

Als deze nummers na een jaar afkoeling weer beschikbaar komen voor uitgifte zal het uitgiftepercentage voor het eerst sinds 2012 onder de 90% uitkomen.

Geactualiseerd: maandag 8 februari 2021

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.