Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Einde aan 06-nummerschaarste?!

door Els Werkman

Al jaren rapporteert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat de mobiele telefoonnummers in Nederland opraken. Tot nu, want in 2019 zijn bijna anderhalf miljoen mobiele telefoonnummers ‘teruggehaald’. Deze nummers stonden in de ijskast bij telecompartijen en werden niet meer gebruikt. Ze kunnen nu dus weer beschikbaar gesteld worden. Dat valt te lezen in de Monitor Nummeruitgifte over 2019 van de toezichthouder.

Weergave uitgegeven 06nummers

In de Monitor Nummeruitgifte valt te lezen dat er momenteel voldoende mobiele nummers beschikbaar zijn. Ondanks het feit dat het uitgiftepercentage van 06-nummers nog steeds hoog is. De ACM heeft hier afgelopen jaar een handje bij geholpen. Niet-gebruikte 06-nummers werden teruggehaald bij de telecomproviders. Die blijken namelijk genoeg vrije nummers over te houden om nieuwe klanten te bedienen. De waakhond houdt, zoals altijd, de vinger aan de pols.

60 miljoen 06-nummers: van schaarste naar normaal

ACM-logo.jpgVolgens de ACM zijn in Nederland in totaal 60 miljoen 06-nummers beschikbaar. Al vanaf 2012 wordt gewaarschuwd voor nummerschaarste. Niet zonder reden. In 2015 bleek dat 90,7% van de beschikbare 06-nummers in gebruik was (53 miljoen). In 2016 was dit opgelopen naar zo'n 55 miljoen mobiele nummers (bijna 91 procent van het aantal beschikbare 06-nummers). En in januari 2017 werd opnieuw een toename geconstateerd, maar het bleef rond de 91% hangen.

'Afkoelperiode'

In 2019 heeft de ACM de telecomproviders benaderd met een informatieverzoek over hun gebruik van 06-nummers. Naar aanleiding van de antwoorden werden 1.460.000 mobiele telefoonnummers teruggehaald. Het gaat hier over nummers die niet binnen een jaar na toekenning in gebruik zijn genomen. Diverse partijen hebben tezamen 146 blokken van 10.000 ongebruikte 06-nummers teruggegeven aan de ACM. De telefoonnummers die zijn teruggegeven komen na een zogenaamde 'afkoelperiode' weer beschikbaar, zodat ze uitgegeven kunnen worden aan nieuwe klanten. Die periode voorkomt dat een nieuwe nummergebruiker gebeld wordt door mensen die de vorige nummergebruiker willen bereiken.  

Als deze nummers na een jaar afkoeling weer beschikbaar komen voor uitgifte zal het uitgiftepercentage voor het eerst sinds 2012 onder de 90% uitkomen.

Els Werkman

Sitemanager Telecom
Els Werkman
Ik ben Els. Sinds 2008 werk ik voor de Bencom Group. Mijn specialisme is telecommunicatie, vandaar dat je mijn naam ziet terugkomen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken. Sinds 2018 ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorgverzekeringen zodat ik jou deskundig mag adviseren.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie