Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

ACM doet onderzoek naar gebruik 06-nummers

door Anniek Kruijer Leestijd: 2 minuten

simonly-kaarten_fw.jpgDe 60 miljoen mobiele 06-nummers zijn bijna op. Op dit moment is ruim 90 procent van alle beschikbare 06-nummers uitgegeven. Om tijdig maatregelen te kunnen nemen tegen mogelijke tekorten, gaat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoek doen naar het gebruik van 06-nummers. 

Brief naar houders van 06-nummers 

Op de website is te lezen dat de ACM een brief gestuurd heeft naar alle houders van 06-nummers. Ze moeten uiterlijk 7 februari opgave doen hoeveel actieve en inactieve nummers ze hebben, hoeveel nummers er in afkoeling zijn, en hoeveel nummers ze hebben overgedragen aan een andere nummerhouder.

Nummerreeksen

Achter de 06 zitten zes reeksen: 06-1 tot en met 06-5 en 06-8 met per reeks in theorie 10 miljoen nummers. Volgens Telecompaper heeft ACM alleen in de reeks 06-8 nog genoeg onuitgegeven nummers, de rest is in handen van operators. Elke provider heeft actieve nummers en nummers ‘in afkoeling’. Bijvoorbeeld van klanten die hebben opgezegd zonder hun nummer mee te nemen. Die nummers kunnen in principe weer aan een nieuwe simkaart worden gekoppeld. Sinds we nummerbehoud kennen, zijn miljoenen mensen overgestapt naar een andere aanbieder. Ook daardoor zijn nummerblokken versnipperd geraakt, stelt het nieuwsbureau.

097 nummers voor apparatuur

Daarnaast is er mogelijk nog een deel van de nummers in gebruik voor 'machine-to-machine' diensten, hoewel dat niet mag. De ACM heeft afgelopen zomer met providers afgesproken dat apparaten die niet gebruikt worden om te bellen een twaalfcijferig 097-nummer moeten hebben. Denk hierbij aan tablets, alarminstallaties en slimme energiemeters. Toch geven telecomaanbieders nog te vaak een 06-nummer aan apparatuur. Volgens de toezichthouder komt dat vooral door technische problemen. Aanbieders moeten hun daarvoor systemen aanpassen, omdat de nieuwe nummers 12 in plaats van 10 cijfers hebben. Lees ook Internet of Things. 

Wat gebeurt er als alle nummers op zijn?

Dan zullen bestaande nummers omgezet moeten worden. Een dure klus, de vorige omzetting in 1995 heeft de PTT in totaal 200 miljoen gulden gekost.

Geactualiseerd: donderdag 30 april 2020

Anniek Kruijer
Anniek Kruijer Content marketeer

Ik ben Anniek, tot januari 2019 medewerker van de Bencom Group. Met de artikelen op Bellen.com wil ik jullie onafhankelijk informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.