Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

VoIP en WhatsApp via Mobiel Internet

Geactualiseerd: 26-01-2016

Sinds de komst van de iPhone en andere smartphones is het gebruik van mobiel internet op de mobiele telefoon flink toegenomen. Mobiel internet wordt onder anderen gebruikt voor het bekijken van websites, voor e-mail, YouTube of streaming radio. Veel mensen hebben dan ook een databundel, om tegen een voordelig tarief data via het mobiele netwerk te kunnen versturen. Maar wifi biedt uiteraard ook internettoegang en is meestal gratis.

bellencom-voip-sms-internet.jpg

Alternatieven voor sms

Doordat steeds meer mensen (mobiel) internettoegang hebben met hun mobiele telefoon zijn de alternatieven voor een sms'je ook steeds interessanter geworden. Want die alternatieven zijn stukken voordeliger dan het versturen van een sms. Alhoewel, de telecompartijen zijn dit voordeel snel aan het tegenwerken, onbeperkt sms'en binnen een abonnement is steeds gebruikelijker. Wij hebben de alternatieven toch op een rijtje gezet. E-mail, eenvoudig te lezen op de mobiel, met name sinds BlackBerry het eenvoudig maakte om push-mail te ontvangen op de telefoon (waarbij mail direct naar de mobiel gestuurd wordt en niet eerst opgehaald hoeft te worden). Ook is het natuurlijk mogelijk om via de browser op de smartphone een bericht te sturen via sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Een nadeel van deze alternatieven ten opzichte van sms is echter dat ze niet rechtstreeks naar een telefoonnummer gestuurd kunnen worden en niet iedereen er dus even vlot op reageert.

WhatsApp

Voor iOS, Android en Windows Phone toestellen bestaan er inmiddels veel apps die zich niet beperken tot een enkel besturingssysteem, maar zich op meerdere platformen richten. Een bekend voorbeeld daarvan is WhatsApp, ontwikkeld door een bedrijf in Californië. Het handige van WhatsApp is dat het in je adresboek weergeeft welke contacten het programma ook gebruiken, je kan daardoor direct zien wie je een gratis WhatsApp bericht kunt versturen. Hoe meer mensen WhatsApp gebruiken, des te nuttiger is het als alternatief voor de sms. 

WhatsApp werkt niet op de iPod touch en iPad, omdat je WhatsApp-account gekoppeld is aan je mobiele nummer. Je hebt dus een smartphone met telefoonfunctie nodig.

In februari 2014 neemt Facebook WhatsApp over voor 19 miljard dollar. Voor de gebruikers verandert er niets. WhatsApp blijft zelfstanding naast Facebook’s eigen Messenger-applicatie bestaan en behoudt ook dezelfde naam. Op het moment van de overname telt WhatsApp meer dan 450 miljoen gebruikers, waarvan 70 procent dagelijks actief is. In dezelfde maand wordt bekend dat WhatsApp in Duitsland een mobiele telecomaanbieder op het netwerk van E-Plus wordt. Begin 2016 zit de chatapp op 990 miljoen gebruikers en nadert dus een miljard. In Nederland zou WhatsApp op bijna tien miljoen smartphones staan. WhatsApp werkte oorspronkelijk met betaalde abonnementen na het eerste jaar, al hebben veel gebruikers vermoedelijk nog nooit betaald. Per 18 januari 2016 wordt de dienst gratis voor alle gebruikers.

Facebook Messenger, iMessage, ChatOn, Google Hangouts, WeChat

Facebook bracht in 2011 een app uit die vergelijkbaar is met WhatsApp. Met Facebook Messenger kun je niet alleen berichten versturen naar Facebookcontacten, maar ook naar mensen uit je contactlijst. Apple kwam in het najaar van 2011 met een vergelijkbare dienst: iMessage. Deze berichtendienst staat vanaf firmware iOS 5 standaard geïnstalleerd op de iPhone, iPad en iPod touch. 

Samsung heeft sinds 2011 eveneens een eigen berichtendienst: ChatOn. Deze wordt vooraf geïnstalleerd op alle Samsungtoestellen. De app is te downloaden voor Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone. Twee jaar na de introductie heeft ChatOn ruim 100 miljoen gebruikers en is daarmee een concurrent van WhatsApp die in oktober 2013 zo'n 300 miljoen actieve gebruikers heeft.

Google heeft sinds mei 2013 een eigen Whatsapp-concurrent met Google Hangouts. In deze app komen diverse diensten van Google samen en kunnen gebruikers chatten en afbeeldingen en video's naar elkaar sturen. Ook is het mogelijk videochats op te starten. Een ander groot voordeel is dat Hangouts ook als plugin voor browser Chrome beschikbaar is waardoor de dienst gebruikt kan worden op een laptop of desktop. Hangouts werkt op Android-telefoons en -tablets, iPhone, iPad en iPod Touch.


WeChat vindt een groot deel van zijn gebruikers in China, maar doet het in Nederland en België ook niet onaardig. Toevoegingen ten opzichte van WhatsApp zijn onder andere een functie om je favoriete berichten op te slaan en later te versturen, gratis bellen met andere gebruikers, videobellen, een soepele walkie-talkie functie en de mogelijkheid om te chatten met onbekenden in de buurt. De instant messaging-applicatie met meer dan 300 miljoen gebruikers heeft na een update in december 2013 de limiet voor groepen verhoogd naar 100 mensen. Dat is het dubbele van WhatsApp Messenger.

Telegram Messenger

Telegram is eveneens een vervanger van de klassieke sms. Je kunt net als met WhatsApp foto’s, videos, berichten en documenten versturen naar iedereen in je contactlijst. Een groepsgesprek kan maximaal 200 personen zijn. Tevens heeft Telegram een functie waarmee je gecodeerde berichten kunt versturen waardoor niemand anders dan de ontvanger het kan lezen. Je kunt ook berichten versturen die na één keer lezen verwijderd worden, vergelijkbaar met de foto’s via Snapchat. Telegram Messenger werd in augustus 2013 uitgebracht door Pavel Durov, mede-oprichter van het Russische Facebook-alternatief VKontakte. De nadruk van de app ligt zwaar op bescherming van je privégegevens. Telegram is niet gekoppeld aan telefoons.

Talk360

Sinds 2013 is het mogelijk om de app van RingCredible te gebruiken op verschillende typen smartphones, in 2015 werd de naam aangepast naar Talk360. Met Talk360 is het mogelijk om tegoed te kopen waarmee tegen voordelige tarieven naar ieder telefoonnummer gebeld kan worden, maar dan via VoIP. Dit gaat ten koste van de bundel voor mobiel internet, maar bij bellen via de wifi-verbinding is dat uiteraard geen probleem. Net als bij andere apps die gebruikmaken van VoIP kan de verbindingskwaliteit verschillen met die van een gewone verbinding. Dit soort apps is met name handig als je weinig minuten in de bundel hebt, je kunt dan makkelijk besparen op de gesprekskosten, of bij bellen in het buitenland via een wifi-verbinding.

Mobile VoIP

Op dezelfde manier is het ook mogelijk om te bellen via het mobiele internet. Dit wordt ook wel Mobile VoIP of MVoIP genoemd, oftewel mobiel bellen via het internet. Het programma Skype wordt al enkele jaren op de telefoon aangeboden, inmiddels zijn daar vele alternatieven aan toegevoegd, zoals Fring, Viber en Scydo. Een aantal van deze apps nestelen zich ook in het adresboek, waardoor je direct ziet wie je op die manier kunt bellen. 

In tegenstelling tot het versturen van berichtjes via mobiel internet moet je er wel rekening mee houden dat mobiel voipen erg veel data kan verbruiken, het is dus belangrijk om de grootte van je databundel goed in de gaten te houden. Ook heb je een goede netwerkdekking nodig, omdat vooral de uploadsnelheid van belang is voor de gesprekskwaliteit. Op het moment dat je gebruik kunt maken van wifi zal de uploadsnelheid meestal ruim voldoende zijn, je kunt dan eenvoudig gratis bellen via het mobiele internet.

De verwachting is dat steeds meer mensen gebruik gaan maken van het versturen van berichtjes via het mobiele internet en ook meer op die manier gaan bellen. De snelheden zijn al stukken hoger dan enkele jaren geleden, met technieken als 4G en 4G+ zal dit alleen maar toenemen. In april 2011 gaf KPN een winstwaarschuwing af, omdat het toen al signaleerde dat steeds meer klanten gebruik maken van deze technieken en vooral minder gingen sms'en.

Pingen

Dit is een van de eerste vormen van berichtjes versturen via (mobiel) internet en het is een volwaardig - en gratis - alternatief voor sms. Opnieuw liep BlackBerry hierin voorop. Pingen is een vorm van mobiele communicatie via mobiele telefoons, oorspronkelijk alleen van het merk BlackBerry, via Blackberry Messenger. Anders dan bij sms gaat adressering niet met het gewone telefoonnummer, maar met een speciaal nummer, de BlackBerry PIN. Door dit nummer selectief aan anderen te verstrekken kun je (net als bij het telefoonnummer en het e-mailadres, maar onafhankelijk daarvan) bepalen van wie je berichten via dit systeem wil ontvangen. Berichten worden kosteloos verzonden via mobiel internet. Het verzonden bericht verschijnt direct op het scherm van het ontvangende toestel, dat als waarschuwingstoon een kenmerkend ‘PING’-geluid voortbrengt. Met het grotendeels verdwijnen van de BlackBerry telefoons en de opkomst van WhatsApp is dit fenomeen naar de achtergrond geschoven.

Navigatie