Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

De alternatieven voor sms en gewoon bellen

Sinds de opkomst van smartphones is het gebruik van mobiel internet ook flink toegenomen. Veel mensen hebben een databundel, om tegen een voordelig tarief via het mobiele netwerk te kunnen internetten. Daarnaast bestaan de abonnementskosten in veel gevallen voor een groot gedeelte uit de bundel voor minuten en sms'jes. Goed beschouwd is dit een vreemde situatie. Een telefoongesprek of een sms'je via je mobiel bestaat net als data immers gewoon uit enen en nullen, er wordt alleen op een andere manier verbinding gemaakt met het netwerk.

Ga snel naar:

De alternatieven voor sms
Mobile VoIP

alternatieven-bellen-smsen.png

Een sms bestaat uit een hele kleine hoeveelheid data, terwijl hier toch makkelijk € 0,10 per bericht voor gevraagd wordt. Omgerekend naar de prijs per MB zit je dan al snel rond de € 1000! Omdat de telecompartijen ook zien dat hun klanten minder sms'en en meer 'appen' wordt de stuksprijs per sms steeds lager, of krijg je ze zelfs gratis (onbeperkt in combinatie met een minuten en/of databundel). Toch zijn er inmiddels behoorlijk wat alternatieven voor sms. Wij hebben ze op een rijtje gezet.

Alternatieven voor sms

Er zijn alternatieven die een stuk voordeliger zijn dan het versturen van sms. Zo wordt e-mail op de mobiele telefoon al veel langer gebruikt, met name sinds BlackBerry het eenvoudig maakte om push e-mail te ontvangen op de telefoon (waarbij e-mail direct naar de mobiel gestuurd wordt en niet eerst opgehaald hoeft te worden). Ook is het natuurlijk mogelijk om berichten te sturen via sociale netwerken als Facebook en Twitter. Een nadeel van deze alternatieven ten opzichte van sms is echter dat ze niet rechtstreeks naar een telefoonnummer gestuurd kunnen worden en niet iedereen er dus even vlot op reageert.

WhatsApp

Voor iOS, Android en Windows Phone toestellen bestaan er inmiddels veel apps die zich niet beperken tot een enkel besturingssysteem, maar zich op meerdere platformen richten. Het bekendste voorbeeld daarvan is WhatsApp. In eerste instantie was de dienst het eerste jaar gratis, daarna betaalde je nog geen euro per jaar. In januari 2016 is het gebruik van deze app gratis geworden. Het handige van WhatsApp is dat het in je adresboek weergeeft wie van jouw contacten het programma ook gebruikt, je kunt daardoor direct zien met wie je kunt WhatsAppen. Je WhatsApp-account is gekoppeld aan je mobiele nummer. Je hebt dus een smartphone met een simkaart nodig (daarom werkt dit niet met een iPad). Je kunt tekstchatten, maar ook filmpjes en foto's versturen. WhatsApp gebruikt bijzonder weinig data. Let alleen op als je veel met foto's en filmpjes doet, als je niet op de wifi zit. Vanaf 2015 kun je bellen met WhatsApp.

In februari 2014 nam Facebook WhatsApp over voor 19 miljard dollar. Op het moment van de overname telde WhatsApp meer dan 450 miljoen gebruikers, waarvan 70 procent dagelijks actief is. Elke dag komen er nog eens meer dan 1 miljoen gebruikers bij. In 2017 zijn er al 1.3 miljard gebruikers. In februari 2022 waren dat 2 miljard. 

Vanaf 1 januari 2023 heb je iOS 12 of hoger nodig om WhatsApp op een Apple iPhone te kunnen gebruiken. En tenminste Android 4.1 (Jelly Bean) bij Android telefoons.

Facebook Messenger

Facebook bracht in 2011 Facebook Messenger uit, vergelijkbaar met WhatsApp. Met Facebook Messenger kun je chatten, foto's versturen en gesproken berichten verzenden. Niet alleen naar Facebook-contacten, maar ook naar mensen uit je contactlijst. De berichtendienst is in een korte periode enorm in populariteit gestegen. Vanaf 2013 is het ook mogelijk om met andere Facebook Messenger-gebruikers te bellen. Videobellen is vanaf 2015 beschikbaar, dit werkt ook als er gebruik gemaakt wordt van een PC of laptop.

iMessage

Apple kwam in het najaar van 2011 met een vergelijkbare dienst: iMessage. Deze berichtendienst is vanaf iOS 5 aanwezig op de iPhone, iPad en iPod Touch. Met iMessage kun je chatberichten met vrienden uitwisselen. Je kunt ook foto’s, video’s en audio-opnames meesturen. De gebruikersaccounts worden aan je telefoonnummer en Apple-id gekoppeld. In de berichten-app kleurt de verzendenknop blauw als de ontvanger ook iMessage heeft geactiveerd. Zo weet je altijd wanneer je gratis berichten kunt versturen.

Skype

Skype werd in 2003 geïntroduceerd door de oprichters Niklas Zennström en Janus Friis van KaZaA. Internetgebruikers kunnen hiermee gratis telefoneren via internet met andere Skypegebruikers. Begin 2011 werd Skype To Go geïntroduceerd, waarmee je voordelig internationaal kunt bellen vanaf je vaste of mobiele telefoon. Ook goedkoper bellen naar vaste en mobiele nummers is mogelijk. Sinds Microsoft de (video)beldienst overnam, heeft het zijn oude chatprogramma MSN (Windows Live Messinger) geïntegreerd. Andere functies van Skype zijn onder andere (groeps)videogesprekken, videoberichten, chatten, sms'en en (scherm)delen. Groot voordeel is dat Skype een zeer grote gebruikersgroep heeft en de handigste en veelzijdigste app is om te bellen. Nadeel is dat de PC-software en de app advertenties bevatten. Volgens deskundigen is je privacy niet goed beschermd.

VoipBuster

VoipBuster werd in 2005 geïntroduceerd en lijkt op Skype. Met beide diensten kunnen gebruikers onderling gratis bellen. Het grootste verschil met Skype is dat je met VoipBuster niet alleen gratis kunt bellen naar andere gebruikers, maar ook naar vaste telefoontoestellen in een aantal (Europese) landen, waaronder Nederland en België. Daarnaast gebruikt VoipBuster het SIP-protocol, wat een open standaard is. Dit in tegenstelling tot Skype, dat daardoor niet op alle randapparatuur werkt. VoipBuster heeft (uiteraard) ook een mobiele app.

FaceTime

FaceTime is een programma van Apple waarmee je kunt video- of beeldbellen. Met FaceTime kun je beeldbellen met iedereen die een iPad, iPhone, iPod Touch of Mac computer heeft. Bij de lancering van de iPhone 4 meldde Steve Jobs dat Apple van plan was om van FaceTime een 'open standaard' te laten maken. Tot op heden is er nog geen open standaard bekendgemaakt; ook is onduidelijk hoever men hiermee is. FaceTime wordt niet ondersteund door apparaten van andere fabrikanten, er kan bijvoorbeeld geen contact gelegd worden met Windows gebruikers. Het bellen gaat niet via een telefoonnummer maar via het e-mailadres waarmee het apparaat bij Apple is geregistreerd.

Google Hangouts over naar Google Meet

Google heeft sinds mei 2013 een eigen Whatsapp-concurrent met Google Hangouts. In deze app komen diverse diensten van Google samen en kunnen gebruikers chatten en afbeeldingen en video's naar elkaar sturen. Ook is het mogelijk videochats op te starten. Een ander groot voordeel is dat Hangouts ook als plugin voor browser Chrome beschikbaar is waardoor de dienst gebruikt kan worden op een laptop of desktop. Hangouts werkt op Android-telefoons en tablets, iPhone, iPad en iPod Touch. In 2022 worden de Hangouts gebruikers overgezet naar Google Chat en Google Meet. Hangouts bestaat niet meer. Meet wordt gebruikt voor videotelefonie.

WeChat

WeChat wordt ook wel de Aziatische WhatsApp genoemd. Een groot deel van de WeChat-gebruikers bevindt zich in China, maar de app doet het in Nederland en België ook niet onaardig. Toevoegingen ten opzichte van WhatsApp zijn onder andere een functie om je favoriete berichten op te slaan en later te versturen, gratis bellen met andere gebruikers, videobellen, een walkietalkie functie en de mogelijkheid om te chatten met onbekenden in de buurt. De instant messaging-applicatie heeft meer dan een miljard gebruikers.

Telegram Messenger

Telegram is eveneens een alternatief voor de klassieke sms. Je kunt net als met WhatsApp foto’s, video's, berichten en documenten versturen naar iedereen in je contactlijst. Een groepsgesprek kan maximaal uit 200 personen bestaan. Telegram heeft een functie waarmee je gecodeerde berichten kunt versturen waardoor niemand anders dan de ontvanger het kan lezen. Je kunt ook berichten versturen die na één keer lezen verwijderd worden, vergelijkbaar met de foto’s via Snapchat. Telegram Messenger werd in augustus 2013 uitgebracht door Pavel Durov, mede-oprichter van het Russische Facebook-alternatief VKontakte. De nadruk van de Telegramapp ligt zwaar op bescherming van je privégegevens. Telegram is niet gekoppeld aan telefoons en werkt ook op tablets. Telegram werd erg populair in Nederland, nadat Facebook bekend maakte dat het Whatsapp overneemt. De app is en blijft gratis en vrij van advertenties. De makers zeggen de kosten te betalen met behulp van donaties.

Kik Messenger

Kik Messenger geeft gebruikers de mogelijkheid te chatten en foto's, video's en schetsen naar elkaar te versturen. De app heeft privacy hoog in het vaandel staan: je telefoonnummer wordt, in tegenstelling tot Whatsapp, niet getoond en je gebruikt enkel je gekozen gebruikersnaam om met anderen te chatten. Het Canadese moederbedrijf slaat wel jouw IP-adres op, het is dus niet anoniem. Andere functies, waaronder groepsgesprekken, zoeken naar andere Kik Messenger-gebruikers en diverse notificaties, zijn ook in de app aanwezig.

Talk360

Sinds 2013 is het mogelijk om RingCredible te gebruiken op iPhones en Android smartphones. In 2015 veranderde de naam in Talk360. Talk360 doet ongeveer hetzelfde als Skype, maar je kunt niet gratis internetbellen naar andere gebruikers met dezelfde software. Met de app kun je tegoed kopen waarmee tegen voordelige tarieven naar ieder telefoonnummer gebeld kan worden, maar dan via VoIP. Net als bij andere apps die gebruikmaken van internetbellen, kan de verbindingskwaliteit verschillen met die van een gewone verbinding. Dit soort apps zijn met name handig voor mensen die weinig minuten in hun bundel hebben en op deze manier willen besparen op hun gesprekskosten, of handig bij bellen in het buitenland via een wifi-verbinding. De telefoontarieven wisselen nogal eens, zoek daarom altijd op welk tarief er geldt op de dag van je telefoontje.

Mobile VoIP

Het bellen via mobiel internet wordt ook wel Mobile VoIP of MVoIP genoemd. Kun je hiervoor geen wifi gebruiken? En heb je een kleine data bundel, check dan welke pakketten meer MB's kunnen bieden, vaak tegen een lagere maandprijs.

Naast Skype voor mobiel zijn er al veel alternatieven, zoals Viber, Jitsi, Zoom, Telegram en WhatsApp. Een aantal van deze apps nestelen zich ook in het adresboek, waardoor je direct ziet wie je op die manier kunt bellen.

In tegenstelling tot het versturen van berichten via mobiel internet moet je er wel rekening mee houden dat mobiel voipen veel data kan verbruiken, het is dus belangrijk om de grootte van je databundel goed in de gaten te houden. Ook heb je een goede netwerkdekking nodig, omdat vooral de uploadsnelheid van belang is voor de gesprekskwaliteit. Op het moment dat je gebruik kunt maken van wifi zal de uploadsnelheid meestal ruim voldoende zijn, je kunt dan eenvoudig gratis bellen via het mobiele internet. Google introduceert in augustus 2016 Duo, hiermee kun je videobellen. Vanaf 2017 ook 'gewoon' bellen. Eind 2022 wordt Duo opgevolgd door Google Meet.


Geactualiseerd: donderdag 8 juni 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.