Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Bellen naar het buitenland - hoe zit dat?

Geactualiseerd: 14-05-2019

Het is niet iedereen duidelijk: bellen naar buitenlandse telefoonnummers valt buiten de EU-regulering. Waarom? Je maakt hierbij gebruik van het netwerk van je Nederlandse provider. Daardoor is er geen sprake van 'roaming' en dus gelden de EU regels niet. Gelukkig heeft de EU in november 2018 vastgelegd dat ook de tarieven voor bellen naar een EU-land aan maxima gebonden moeten worden. Vanaf 15 mei 2019 is het zover.

Roaming is letterlijk het gebruiken van een ander netwerk dan het eigen (thuis)netwerk. 'Roam like at Home' geldt alleen voor het verbruik in het buitenland (EU-land). 

Bellen naar buitenland hoe zit dat?

Bellen van Nederland naar ander EU-land blijft even duur

Sinds 15 juni 2017 is bellen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper geworden. Je betaalt daar hetzelfde tarief als in Nederland. We noemen dit 'Roam like at Home'. Bel je vanuit Nederland naar een ander EU-land? Daarvoor geldt die regel niet. Je telecomprovider mag je daarvoor nog steeds hogere kosten berekenen. Dat levert de rare situatie op dat bellen vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Duitsland duurder is dan bellen vanuit België naar Duitsland. Bellen vanuit een ander EU-land naar Nederland is sinds 15 juni 2017 dus veel goedkoper dan andersom.

Update november 2018 - EU grijpt in

De Europese commissie heeft onderzocht of het nodig is de tarieven voor bellen naar een ander EU-land te reguleren. Het antwoord is ja, want de prijzen per provider en per land verschillen enorm. Daarom is er op 14 november 2018 bepaald dat providers tot 15 mei 2019 de tijd krijgen om de beltarieven te verlagen naar maximaal 23 cent per minuut (19 cent exclusief btw). Een sms mag maximaal 7 cent per bericht kosten.

Vergelijk de tarieven bellen naar het buitenland

Totdat de EU regulering van kracht is, loont het om de tarieven te vergelijken. Bellen.com heeft hier een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenlandLet op! Het bellen naar een land buiten de EU is niet gereguleerd. Daar mogen providers zelf de tarieven bepalen. Vergelijken loont ook na 15 mei 2019 als je regelmatig naar landen buiten de EU belt. 

Bij een beperkt aantal abonnementen is het bellen naar het buitenland (gedeeltelijk) inbegrepen. We hebben ze op een rijtje gezet:

Abonnementen met bellen naar EU

Provider Abonnement Wat krijg je? Wat kost het?
robin-mobile.gif Alle abonnementen 100 minuten naar o.a. EU vanaf € 9,95
t-mobile.gif Go Abonnementen

120 minuten uit bundel naar EU

vanaf € 19,00
kpn.gif Zorgeloos abonnementen Onbeperkt naar EU vanaf € 40,00
vodafone.gif Red abonnementen 100 minuten naar EU vanaf € 26,00

Bellen.com Peildatum 15-11-2018

Grote prijsverschillen 

Als je bijvoorbeeld naar een vast nummer in België belt, dan zie je aanzienlijke prijsverschillen tussen de aanbieders. We hebben bovenstaande abonnementen even buiten beschouwing gelaten. Het goedkoopste product is Lebara All in International 500 min, met deze prepaid maandbundel kun je 500 minuten naar de EU-landen bellen voor € 15 (omgerekend dus € 0,03 per minuut) en met de Lebara One maandbundel (€ 20) betaal je een starttarief van € 0,09 en vervolgens € 0,01 per minuut. Deze bundels kunnen alleen uit als je behoorlijk veel belt.

Het duurste is ALDI Talk. Daar betaal je maar liefst € 1,16 per minuut voor het bellen naar een vast nummer in de EU, (en let op; het bellen naar een buitenlands mobiel nummer kost € 1,41) daarbij moet je ook nog rekening houden met het starttarief van € 0,07... Bij ALDI betaal je voor het bellen binnen Nederland erg weinig, maar voor bellen naar het buitenland kun je beter op zoek naar een andere partij (prijspeiling november 2018).

Bekijk op Bellen naar het buitenland de actuele tarieven per land. 

Houd er rekening mee dat je gemiddeld zo'n 40 cent per minuut kwijt bent! Je kunt dus goedkoper bellen in het buitenland dan vanuit Nederland naar EU-landen. Betaalde buitenlandse service nummers vallen altijd buiten de bundel, daar betaal je de prijs voor die het bedrijf dat het nummer gebruikt daarvoor rekent, plus de kosten voor het bellen naar het buitenland. Ons advies is die nummers niet te gebruiken. Probeer op een andere manier contact te leggen bijvoorbeeld via e-mail, chat etc.

Alternatieven

  • Bel via 0900 nummers
  • Neem een abonnement met bellen naar de EU in het pakket (zie bovenstaand overzicht).
  • Neem bij je vaste abonnement (als je dat nog hebt) een kortingsbundel voor bellen naar het buitenland. Bij bijvoorbeeld XS4ALL, Online.nl of Caiway is dit mogelijk.
  • Gebruik alternatieve telefonievormen, bijvoorbeeld Skype, Viber of WhatsApp.
  • Bekijk de prepaid opties. Onze ervaring is wel dat deze bundels regelmatig aangepast worden, houd daar rekening mee als je hier voor kiest.

Navigatie