Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Bellen naar het buitenland - hoe zit dat?

Het is niet iedereen duidelijk: bellen naar buitenlandse nummers valt buiten de EU-regulering 'Roam like at home'. Gelukkig heeft de EU in al november 2018 vastgelegd dat ook de tarieven voor bellen naar een EU-land vanuit het eigen land aan maxima gebonden moeten worden. Op 15 mei 2019 is dit ingegaan.

Ga snel naar:

bellen-naar-het-buitenland.png

Bellen van Nederland naar ander EU-land ook gereguleerd

Sinds 15 juni 2017 is bellen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper geworden. Je betaalt daar hetzelfde tarief als in Nederland. We noemen dit 'Roam like at Home'. Bel je vanuit Nederland naar (mobiele) nummers in een ander land in de EU? Daarvoor geldt die regel niet. Waarom? Omdat je gebruikmaakt van het netwerk van je Nederlandse provider, bijvoorbeeld T-Mobile, is er geen sprake van 'roaming' en dus gelden de EU regels niet. De Europese Commissie heeft onderzocht of het ook nodig is de tarieven voor bellen naar een ander EU-land te reguleren. Het antwoord was gelukkig ja, want de prijzen per provider en per land verschilden enorm. Op 15 mei 2019 zijn de beltarieven verlaagd naar maximaal 23 cent per minuut en een sms mag nog maximaal 7 cent per bericht kosten.

Vergelijk de tarieven bellen naar het buitenland

Ook na de invoering van deze regulering kan het lonen de tarieven te vergelijken. Bellen.com heeft hier een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenland. Want bel je veel naar het buitenland dan kan het nuttig zijn een aanbieder te kiezen die niet standaard het maximale tarief van 23 cent rekent. En niet alle Europese landen horen bij de EU (bijvoorbeeld Zwitserland of Vaticaanstad). Naar die landen kun je dus niet tegen die tarieven bellen. Naar een land buiten de EU bellen is niet gereguleerd, daar mogen providers nog steeds zelf de tarieven bepalen.

Wil je geen extra kosten bovenop je mobiele abonnement? Ook al zijn ze een stuk lager dan voor 15 mei 2019? Bij een beperkt aantal abonnementen is het bellen naar een buitenlands nummer (gedeeltelijk) inbegrepen. We hebben ze op een rijtje gezet:

Abonnementen met bellen naar EU

Provider Abonnement Wat krijg je? Wat kost het?
Logo Budget Mobiel Basis en Onbeperkt 100 minuten naar o.a. EU vanaf € 15,00
Logo T-Mobile Go

120 minuten (uit bundel naar EU)
Alleen onbeperkt bij Unlimited Plus

vanaf € 13,50
Logo KPN Alle abonnementen
(Kids abo uitgezonderd)
Onbeperkt of 150 min naar EU (afhankelijk bundel) vanaf € 16,50
Logo Vodafone Red
(Geldt niet voor Start)
100 minuten naar EU
Alleen onbeperkt bij Red Unlimited
vanaf € 26,00

Bellen.com Peildatum 14-06-2023

Grote prijsverschillen 

Vooral voor stevige bellers zijn er nog steeds grote prijsverschillen. En is even de opties bekijken vaak lonend. We hebben er een paar bekeken, bovenstaande abonnementen zijn buiten beschouwing gelaten. Beste deal is van Lebara. De extra bundel sim only Onbeperkt bellen en sms'en (3000 minuten naar 44 landen) kost maar 5 euro extra per maand.

Het goedkoopste prepaid product is Lebara All in International 500 min, met deze prepaid maandbundel kun je 500 minuten naar de EU-landen bellen voor € 15 (omgerekend dus € 0,03 per minuut) en met de Lebara One maandbundel (€ 20) betaal je een starttarief van € 0,09 en vervolgens € 0,01 per minuut. Deze bundels kunnen alleen uit als je behoorlijk veel belt, maar zijn aanzienlijk goedkoper dan bellen tegen het maximale EU-tarief. Stel dat je 500 minuten belt voor € 0,23 per minuut, dan betaal je € 115,00.

Bekijk op Bellen naar het buitenland de actuele tarieven per land. 

Betaalde buitenlandse servicenummers vallen altijd buiten de bundel, daar betaal je de prijs voor die het bedrijf dat het nummer gebruikt daarvoor rekent, plus de kosten voor het bellen naar het buitenland. Ons advies is die nummers niet te gebruiken. Probeer op een andere manier contact te leggen, bijvoorbeeld via e-mail, chat etc.

Alternatieven voor veelbellers

  • Bel via 0900 nummers
  • Neem een abonnement met bellen naar de hele EU in het pakket (zie bovenstaand overzicht).
  • Neem bij je vaste abonnement (als je dat nog hebt) een kortingsbundel voor bellen naar het buitenland. Bij bijvoorbeeld KPN, Online.nl of Caiway is dit mogelijk.
  • Gebruik alternatieve telefonievormen, bijvoorbeeld Skype, Viber of WhatsApp.
  • Bekijk de prepaid opties. Onze ervaring is wel dat deze extra bundels regelmatig aangepast worden qua prijs en inhoud, houd daar rekening mee als je hier voor kiest.

Geactualiseerd: woensdag 14 juni 2023

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.