Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Bellen naar het buitenland - hoe zit dat?

Geactualiseerd: 14-05-2019

Het is niet iedereen duidelijk: bellen naar buitenlandse telefoonnummers valt buiten de EU-regulering 'Roam like at home'. Gelukkig heeft de EU in november 2018 vastgelegd dat ook de tarieven voor bellen naar een EU-land vanuit het eigen land aan maxima gebonden moeten worden. Vanaf 15 mei 2019 is het zover.

bellen-binnen-europa.jpg

Bellen van Nederland naar ander EU-land ook gereguleerd

Sinds 15 juni 2017 is bellen, sms’en en internetten met je mobiele telefoon vanuit een ander EU-land veel goedkoper geworden. Je betaalt daar hetzelfde tarief als in Nederland. We noemen dit 'Roam like at Home'. Bel je vanuit Nederland naar een ander EU-land? Daarvoor geldt die regel niet. Waarom? Omdat je gebruik maakt van het netwerk van je Nederlandse provider is er geen sprake van 'roaming' en dus gelden de EU regels niet. De Europese commissie heeft onderzocht of het ook nodig is de tarieven voor bellen naar een ander EU-land te reguleren. Het antwoord was gelukkig ja, want de prijzen per provider en per land verschilden enorm. Op 15 mei 2019 zijn de beltarieven verlaagd naar maximaal 23 cent per minuut en een sms mag nog maximaal 7 cent per bericht kosten.

Vergelijk de tarieven bellen naar het buitenland

Ook na de invoering van deze regulering kan het lonen de tarieven te vergelijken. Bellen.com heeft hier een speciale vergelijker voor: Bellen naar het buitenland. Want bel je veel naar het buitenland dan kan het nuttig zijn een aanbieder te kiezen die niet standaard het maximale tarief van  23 cent rekent. En niet alle Europese landen horen bij de EU (bijvoorbeeld Zwitserland of Vaticaanstad). Het bellen naar een land buiten de EU is niet gereguleerd, daar mogen providers nog steeds zelf de tarieven bepalen.

Wil je geen extra kosten? Ook al zijn ze een stuk lager dan voor 15 mei 2019? Bij een beperkt aantal abonnementen is het bellen naar het buitenland (gedeeltelijk) inbegrepen. We hebben ze op een rijtje gezet:

Abonnementen met bellen naar EU

Provider Abonnement Wat krijg je? Wat kost het?
robin-mobile.gif Alle abonnementen 100 minuten naar o.a. EU vanaf € 9,95
t-mobile.gif Go Abonnementen

120 minuten uit bundel naar EU

vanaf € 15,00
kpn.gif Zorgeloos abonnementen Onbeperkt naar EU vanaf € 15,50
vodafone.gif Red abonnementen 100 minuten naar EU vanaf € 26,00

Bellen.com Peildatum 22-05-2019

Grote prijsverschillen 

Vooral voor stevige bellers zijn er nog steeds grote prijsverschillen. En is even de opties bekijken vaak lonend. We hebben er een paar bekeken, bovenstaande abonnementen zijn buiten beschouwing gelaten. Het goedkoopste product is Lebara All in International 500 min, met deze prepaid maandbundel kun je 500 minuten naar de EU-landen bellen voor € 15 (omgerekend dus € 0,03 per minuut) en met de Lebara One maandbundel (€ 20) betaal je een starttarief van € 0,09 en vervolgens € 0,01 per minuut. Deze bundels kunnen alleen uit als je behoorlijk veel belt, maar zijn aanzienlijk goedkoper dan bellen tegen het maximale EU-tarief. Stel dat je 500 minuten belt voor € 0,23 per minuut, dan betaal je € 115,00.

Het duurste was ALDI Talk. Daar betaalde je maar liefst € 1,16 per minuut voor het bellen naar een vast nummer in de EU, (en  € 1,41 voor bellen naar mobiel),  daar kwam nog het starttarief van € 0,07 bij. Bijzonder fenomeen, na 15 mei is ALDI Talk één van de goedkoopste partijen, want het minuuttarief is € 0,22 geworden. Bekijk op Bellen naar het buitenland de actuele tarieven per land. 

Betaalde buitenlandse service nummers vallen altijd buiten de bundel, daar betaal je de prijs voor die het bedrijf dat het nummer gebruikt daarvoor rekent, plus de kosten voor het bellen naar het buitenland. Ons advies is die nummers niet te gebruiken. Probeer op een andere manier contact te leggen bijvoorbeeld via e-mail, chat etc.

Alternatieven voor veelbellers

  • Bel via 0900 nummers
  • Neem een abonnement met bellen naar de EU in het pakket (zie bovenstaand overzicht).
  • Neem bij je vaste abonnement (als je dat nog hebt) een kortingsbundel voor bellen naar het buitenland. Bij bijvoorbeeld XS4ALL, Online.nl of Caiway is dit mogelijk.
  • Gebruik alternatieve telefonievormen, bijvoorbeeld Skype, Viber of WhatsApp.
  • Bekijk de prepaid opties. Onze ervaring is wel dat deze bundels regelmatig aangepast worden qua prijs en inhoud, houd daar rekening mee als je hier voor kiest.

Navigatie