Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone voegt als eerste 'Let op! Geld lenen kost geld' toe

door Marit Veldkamp Leestijd: 2 minuten

Vodafone-logo.jpg

1 januari 2017 is het zover. Vanaf dat moment valt de verkoop van toestellen bij een mobiel abonnement onder de Wet financieel Toezicht (WfT). Het verstrekken van een smartphone bij een abonnement wordt voortaan gezien als een koop op afbetaling.  Om deze reden moeten providers voortaan melden dat geld lenen geld kost. Vodafone is de eerste provider die deze ‘slogan’ toevoegt aan haar aanbod.

'Gratis' telefoon = koop op afbetaling

Providers maakten reclame met 'gratis' telefoons, maar het was onduidelijk wat het was: een koop of afbetaling of een subsidie? Mensen wisten niet goed welk deel ze voor het abonnement moesten betalen en welk deel voor het toestel. In 2014 is door de Hoge Raad besloten dat een abonnement in combinatie met een smartphone een koop op afbetaling is. Net als in andere sectoren waarbij een lening wordt verstrekt, moet voldaan worden aan de WfT, denk hierbij aan banken en autodealers.Het gevolg is dat providers voortaan duidelijk moeten aangeven hoe duur een 'gratis' toestel in werkelijkheid is.

Nieuwe regels per 1 januari 2017

Vodafone, geld lenen kost geld.jpgEerdere onderhandelingen van telecomproviders om het toezicht tegen te gaan, liepen uiteindelijk stuk. Consumenten moeten daarom vanaf het nieuwe jaar beter geïnformeerd worden, voordat ze een abonnement afsluiten. Een van deze regels is dat ze een waarschuwing te zien krijgen met de tekst ‘Let op! Geld lenen kost geld’ en het rentepercentage dat ze moeten betalen. 

Belwijzer maakt prijzen transparant

Daarnaast moet een duidelijke specificatie gegeven worden van de kosten: wat betaal ik voor de telefoon en wat voor het abonnement. In de vergelijking op Bellen.com kun je al heel lang zien hoe deze kosten verdeeld zijn, waardoor je exact weet wat je voor de smartphone betaalt en of je misschien beter uit bent met een sim only abonnement + losse telefoon.

Kosten-abo-en-toestel29-12-2016.jpg
(klik op afbeelding voor vergroting)

Ook moeten de aanbieders controleren of de consument de maandelijkse kosten wel kan betalen, dit kan via het BKR. Eerder schreven we al dat een negatieve BKR-registratie van invloed kan zijn op het afsluiten van een abonnement.

Vodafone eerste met waarschuwing

Vodafone is de eerste provider die ‘Let op! Geld lenen kost geld’ toevoegt. De concurrenten KPN, T-Mobile en Tele2 hebben dit nog niet doorgevoerd op hun website.Naar verwachting zal dit een dezer dagen toegevoegd worden.  

Geactualiseerd: donderdag 29 december 2016

Marit Veldkamp
Marit Veldkamp Accountmanager

Marit is sinds 2016 werkzaam bij de Bencom Group. Als accountmanager is zij verantwoordelijk voor de externe contacten met onder andere telecomproviders, daardoor is ze goed op de hoogte wat er speelt in de telecommarkt. Daarnaast houdt Marit zich samen met haar collega's bezig met de content op de telecomwebsites zoals bellen.com en internetten.nl om jou van de meest actuele informatie te voorzien.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie