Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Vodafone schaft FUP af bij mobiel internet

door Jeanet Woldring

Klanten van Vodafone die verlengen of een nieuw abonnement afsluiten, krijgen binnenkort databundels met vaste volumes in plaats van een Fair Usage Policy (FUP). Op deze manier wil de provider meer transparantie bieden aan gebruikers van mobiel internet op de telefoon.

FUP niet transparant
De FUP bepaalde dat klanten met mobiel internet op hun telefoon niet meer dan tien keer het gemiddelde verbruik van alle gebruikers mogen overschrijden. De hoogte van de FUP blijkt voor klanten echter niet transparant. Daarbij maakt de sterke groei in dataverbruik de FUP op termijn onhoudbaar.

Doordat de hoogte van de FUP fluctueert en niet inzichtelijk kan worden gemaakt, is het voor veel klanten onduidelijk hoeveel data ze kunnen verbruiken. Daarom gaat Vodafone meer transparantie bieden in verbruik bij data-abonnementen voor de mobiele telefoon. 

Inzicht in dataverbruik
Consumenten kunnen via de klantenservice direct inzicht krijgen in hun dataverbruik. Tevens ontvangen ze een notificatie via sms voordat het datavolume in de bundel is verbruikt. Bij zakelijke klanten wordt via de online factuur volledig inzicht aan de contractbeheerder geboden. Met een online tool krijgen klanten vanaf 6 september een indicatie van de hoeveelheid data die ze verbruiken bij het downloaden van bijvoorbeeld e-mail of foto’s. 

Alleen voor nieuwe en verlengende klanten 
De wijzigingen gelden voor nieuwe en verlengende consumenten vanaf 6 september, voor zakelijke klanten gaat dit in de loop van oktober in. Bij bestaande abonnementen verandert niets en blijft de Fair Use Policy regeling gehandhaafd.

Bundelgrootte 250 MB of 1 GB
Om klanten niet te benadelen stelt Vodafone de nieuwe bundelgroottes vast op waarden die ruim boven de huidige Fair Use Policy liggen. Klanten die toch meer data willen verbruiken, betalen een buitenbundeltarief of kunnen een Internet Extra databundel kopen.

Directeur Bart Hofker legt uit waarom Vodafone deze wijziging doorvoert: “We willen dat onze klanten de beste internetervaring hebben. Er is een grote toename van smartphones en daarmee een explosief gebruik van mobiel internet. Wij vinden dat er een eerlijke verdeling moet zijn van de capaciteit en dat het voor iedereen duidelijk moet zijn wat ze tegen welke prijs kunnen verbruiken.”

Overzicht van de wijzigingen
Afschaffing van de Fair Use Policy voor nieuwe klanten en bij verlengingen.
Nieuwe mobiele databundels krijgen een volume van 250 MB of 1 GB; 
afhankelijk van het soort abonnement. 
Klanten krijgen meer controle over en beter inzicht in hun dataverbruik. 
Voor consumenten gaan de wijzigingen in per 6 september a.s.; 
voor zakelijke klanten in oktober.

Tevens voert Vodafone nog een tweetal wijzingen door voor consumenten: het afronden op hele minuten en de introductie van een aanvullende betaalde klantenservice.

Gepubliceerd: vrijdag 13 augustus 2010
Geactualiseerd: donderdag 11 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie