Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Verbruikt GPS op je smartphone data?

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

GPS-ontvangers zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In de auto, op je smartphone, als los kastje. Toch bestaat er nog onduidelijkheid over het gebruik van navigatie op je telefoon. Verbruikt de GPS-functie op je smartphone wél of juist geen data? Provider Simyo zocht het uit en geeft tips. Bellen.com deelt ze graag en giet er een 'huisgemaakt' sausje over.

Twee soorten GPS op je smartphone

GPS is een afkorting van Global Positioning System. GPS op je smartphone bestaat uit twee onderdelen: GPS & A-GPS. GPS bepaalt met de hulp van satellieten de locatie van je smartphone. A-GPS maakt gebruik van telefonie-en datanetwerken, zoals WiFi en 3G/4G, om de locatie te bepalen. De A van A-GPS staat voor Assistent. GPS met een beetje hulp dus. De ondersteuning komt van het mobiele netwerk. Het voordeel van A-GPS is dat de eerste positiebepaling (de first fix) van de GPS-ontvanger een stuk sneller gaat. Normaal duurt het vrij lang voor de ontvanger de juiste satellieten gevonden heeft en de positie bepaald heeft.

Verbruikt GPS data?

GPS verbruikt géén data. Het GPS-systeem dat op je smartphone staat is hetzelfde systeem als dat van het gemiddelde navigatietoestel in een auto. Deze navigatietoestellen beschikken niet over telefoon- of datanetwerken en toch kunnen zij jouw positie bepalen. Het misverstand dat mensen denken dat GPS data verbruikt komt omdat GPS en A-GPS vaak als hetzelfde gezien wordt. Veel navigatie-apps maken gebruik van A-GPS, A-GPS gebruikt namelijk wel data, al is het heel weinig, soms maar een paar kb’s. Het maakt verbinding met zendmasten maar er worden geen grote bestanden gedownload. Zit je in een situatie waarbij je geen data wilt gebruiken zoals in het buitenland of als jouw mobiele provider elk contactje ziet als een sessie en die sessie steeds per MB afrekent waarbij een MB duurder is dan bijvoorbeeld een cent en je snel oplopende kosten kunt verwachten, zet dan alle mobiele data op je telefoon uit. 

Tips voor minder verbruik van A-GPS (GPS met dataverbruik)

1. Zet locatievoorzieningen uit
Apps en websites waar ‘locatievoorzieningen’ zijn ingeschakeld, kunnen gebruik maken van A-GPS om de locatie te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan de incheckfunctie op Facebook of Marktplaats, waar via A-GPS gezocht wordt naar contacten in de buurt. Andere voorbeelden van apps die A-GPS kunnen gebruiken zijn Flitsmeister, RunKeeper, Parkmobile, WhatsApp. Zet je locatievoorzieningen van deze app uit om geen data te verbruiken. 
• iOS -> Instellingen -> Privacy -> Locatievoorzieningen. 
• Android -> Instellingen -> Locatie -> Mijn Locatie 

2. Download maps op je smartphone 
Er zijn ook locatie-apps die gratis en offline te gebruiken zijn. Op deze manier navigeer je makkelijk en kosteloos in het buitenland. Google Maps is één van deze apps. Google Maps maakt het mogelijk om kaarten te downloaden voor offline gebruik. De afbeelding laat zien hoe je kaarten kunt opslaan op Google Maps voor Android en iOS. Een andere mogelijkheid om zonder A-GPS te navigeren is om apps te downloaden als Citymaps2go en CoPilot.

Conclusie

GPS verbruikt geen data, A-GPS wel, al is het heel erg weinig. Dit komt omdat bij A-GPS gezocht wordt naar een locatie via WiFi en een internetverbinding. Door A-GPS functies uit te zetten verbruikt je smartphone minder data. Heb je nog andere tips of gebruik je goede offline navigatie apps? Deel ze hieronder.

Meer lezen over GPS? 'Vijf misverstanden over GPS', een interessant artikel van iCulture.nl.

Geactualiseerd: vrijdag 24 maart 2017

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.