Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Roamingkosten EU vanaf juni 2017 definitief verleden tijd

door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten

Vanaf 15 juni 2017 kost bellen, sms'en en internetten in het buitenland even veel als in eigen land. Het Europees Parlement heeft ingestemd met de afschaffing van de roamingtarieven in 2017. Maar er zit een addertje onder het gras.

Al sinds de komst van mobiele telefoons in de jaren '90 rekenen providers extra kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Vanaf april 2016 zullen de kosten van roaming verder omlaag worden gebracht. Vanaf die datum betalen consumenten de maximale roamingtarieven van 5 cent per minuut, 2 cent per sms en 5 cent per MB. Deze tarieven zijn exclusief btw.  

Op 15 juni 2017 komt dan definitief een einde aan deze roamingtarieven. Vanaf die datum mag het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland niet meer kosten dan in eigen land. Dat betekent dat klanten ook in het buitenland kunnen gaan bellen, sms'en en internetten vanuit hun eigen nationale bel- en databundel.

Fair use policy

Toch is er nog wat onduidelijkheid over de nieuwe regels. Er komt namelijk wel een fair use policy. Dat wil zeggen dat providers extra kosten mogen rekenen na gebruik van een 'fair use' aantal belminuten, sms’jes en MB’s. Dit om misbruik door consumenten via een goedkopere, buitenlandse simkaart te voorkomen. Hoe hoog die limiet wordt, moet nog door de commissie worden bepaald. Dit zal eind 2016 gebeuren.

Uitzondering

Daarnaast is er een uitzondering aan de nieuwe wetgeving toegevoegd. Een provider mag bij de telecomtoezichthouder (ACM) toestemming vragen om een kleine heffing in rekening te brengen wanneer er veel roamende klanten zijn. Deze extra vergoeding mag alleen kostendekkend zijn en niet winstgevend.

Geactualiseerd: dinsdag 23 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.