Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opta tikt Vodafone op de vingers

Vodafone moet stoppen met het aanbieden van een abonnee-informatiedienst achter 06-nummers. Dat maakte toezichthouder OPTA donderdag bekend. 

Vodafone Nederland is op de vingers getikt omdat het bedrijf 06-nummers gebruikt voor nummerinformatiediensten. Het moet daar onmiddellijk mee stoppen of een dwangsom betalen. De hoogte van die dwangsom is drie- tot viermaal hoger dan het volgens de waakhond te verwachten directe financiële voordeel  dat  Vodafone uit de opbrengsten van die oproepen haalt (€ 1,30 per gesprek).

Standpunt Vodafone 
Vodafone erkent dat het 06-nummers, die bedoeld zijn voor mobiele aansluitingen, gebruikt voor het aanbieden van abonnee-informatie. Wie een van die nummers draait (06-54500222 of 06-54500200), wordt doorverbonden met de reguliere informatiedienst van Vodafone Nederland.

Het bedrijf stelt dat veel klanten anders geen nummerinformatie kunnen opvragen als zij in het buitenland zijn. Vanuit een aantal landen is het wel mogelijk om een 18xy nummer voor abonnee-informatiediensten te bellen maar vanuit de meeste landen is dit niet mogelijk. Om abonnees van dienst te zijn, heeft Vodafone besloten om haar abonnee-informatiedienst vanuit het buitenland toegankelijk te maken door een 06 nummer beschikbaar te stellen.

Telecommunicatiewet
Voor OPTA weegt handhaving van de telecommunicatiewet evenwel zwaarder. Het is volgens de toezichthouder belangrijk dat 06-nummers alleen gebruikt worden als mobiele nummers en niet voor diensten die extra kosten met zich meebrengen, zelfs als klanten vooraf over die extra kosten worden geïnformeerd.

Meer informatie over nummerinformatiediensten (18xy)

Zie ook: Tariefvergelijking nummerinformatiediensten 

 

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie