Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Opta direct toegang tot Bel-me-niet

door Jeanet Woldring

Toezichthouder Opta en de Stichting Infofilter hebben een samenwerkingsprotocol gesloten dat Opta helpt de wettelijke regels rond telemarketing te handhaven. Infofilter is per 1 oktober voor drie jaar door het ministerie van Economische Zaken aangewezen als de beheerder van het wettelijk Bel-me-niet Register.

In het samenwerkingsprotocol staat onder meer dat Infofilter binnen een werkdag reageert op informatieverzoeken van Opta. De toezichthouder krijgt tevens directe toegang tot het register om te kunnen onderzoeken of bedrijven zich aan de regels rond telemarketing houden.

Telemarketeers moeten voor een campagne het Bel-me-niet register opvragen en hun adresbestand na maximaal vier weken weer verversen. Opta controleert dat actief en reageert ook op binnengekomen klachten via Consuwijzer.

Regels telemarketing
Vanaf 1 oktober is er een wettelijk Bel-me-niet Register om irritatie over ongevraagde telemarketing te verminderen. Telemarketeers mogen geen consumenten bellen die staan ingeschreven in het register, tenzij het bestaande klanten zijn en dan alleen voor dezelfde soort producten of diensten. 

Daarnaast moeten telemarketeers in elk telefonisch gesprek twee vragen stellen: of zij de klant mogen blijven bellen en of de gebelde in het Bel-me-niet Register wil worden opgenomen. Bij een “ja” op de laatste vraag dient de telemarketeer de consument per direct en kosteloos in te schrijven in het register. 

Consumenten die deze vragen niet gesteld krijgen bij een verkooptelefoontje of toch gebeld worden terwijl ze in het register staan ingeschreven, kunnen hierover een klacht indienen bij Consuwijzer. 

Als de Opta een overtreding van de regels constateert, kan zij een boete opleggen van maximaal 450.000 euro per overtreding en/of een last onder dwangsom opleggen om de overtreding te beëindigen.
 

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie