Mobiel naar 0900-nummers bellen

Geactualiseerd: 19-04-2018

Met 0900-inbelnummers wordt telefonische contact met het buitenland een stuk goedkoper, ook vanaf je mobiele telefoon. Toch bestaat  nog steeds het idee dat bellen met 0900-nummers erg duur is. Dit valt tegenwoordig gelukkig wel mee!

Geen extra kosten meer per minuut

Vanaf 1 juli 2013 mogen providers geen extra toeslag meer rekenen voor mobiel contact opnemen met 0900-, 088- en andere niet-geografische nummers. Je betaalt vanaf deze datum hetzelfde als voor de gesprekken naar een vast nummer. Het tarief van het servicenummer zelf komt daar nog wel bij. Sommige mobiele providers hanteerden exorbitant hoge tarieven voor het bellen naar 0900-nummers. Dit gold met name voor prepaid, de toeslag kon oplopen tot € 1,30 per minuut. Vandaar dat dit gereguleerd is. Als je dus een onbeperkt bundel hebt voor vaste nummers, dan valt het telefoneren naar het buitenland via 0900-nummers hier ook onder.

Goedkoper bellen naar 0900-klantenservicenummers

0900-nummers kunnen ook gebruikt worden voor klantenservicediensten. Contact opnemen met een 0900-klantenservicenummer kost vanaf 13 juni 2014 hetzelfde als het gesprek naar een gewoon vast nummer. Het maakt hierbij niet uit of je een vaste of een mobiele telefoon gebruikt. Bedrijven mogen geen extra toeslag per minuut meer rekenen. Een bedrijf kan er wel voor kiezen om een vast bedrag per gesprek te rekenen. Dit is maximaal € 1 plus de gebruikelijke gesprekskosten. Dit verlaagde tarief geldt alleen als je klant bent bij het bedrijf achter het 0900-nummer. Daarbij is geen onderscheid tussen een eenmalige aankoop of een vaste klantrelatie.

Vanaf 1 juli 2017 mag er geen extra bedrag meer in rekening gebracht worden door een aanbieder van een klantenservice. Dit geldt dus niet voor servicenummers waaraan geen klantenservice verbonden is (bijvoorbeeld bij bedrijven die geen klanten hebben).

Regels voor 0900-nummers

  • De aanbieder van de dienst achter het informatienummer mag zelf de prijs van zijn dienst bepalen. Dit kan dus wisselen per informatienummer. Daarom moeten aanbieders van 0900-nummers voordat het gesprek echt begint alle prijzen melden.
  • Ook moeten zij aangeven wat het maximumtarief voor het gesprek is. Dit geldt voor alle 0900-nummers met een tarief vanaf € 0,15 per minuut.

Het tarief dat je betaalt voor het bellen zélf is afhankelijk van het contract dat je hebt met je provider, je betaalt hetzelfde als voor contact met een 'normaal' vast nummer. Deze tarieven kun je terugvinden in de Tariefvergelijking mobiele telefonie.