Mobiel naar 0900-nummers bellen

Geactualiseerd: 07-12-2017

Met 0900-inbelnummers kun je goedkoop naar het buitenland bellen, ook vanaf je mobiele telefoon. 

Geen extra kosten meer per minuut

Vanaf 1 juli 2013 mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor mobiel bellen naar 0900-, 088- en andere niet-geografische nummers. Je betaalt vanaf deze datum net zoveel als bij bellen naar een vast nummer. De kosten van het servicenummer zelf komen daar nog wel bij. Sommige mobiele providers hanteerden exorbitant hoge tarieven voor het bellen naar 0900-nummers. Dit gold met name voor prepaid, de toeslag kon oplopen tot € 1,30 per minuut.

Goedkoper bellen naar 0900-klantenservicenummers

0900-nummers kunnen ook gebruikt worden voor klantenservicediensten. Bellen naar 0900-klantenservicenummers kost vanaf 13 juni 2014 evenveel als bellen naar een gewoon vast nummer. Het maakt hierbij niet uit of je met een vaste of met een mobiele telefoon belt. Bedrijven mogen geen extra tarief per minuut meer rekenen. Een bedrijf kan er wel voor kiezen om een vast bedrag per gesprek te rekenen. Dit is maximaal € 1 per gesprek plus de gebruikelijke gesprekskosten. Het verlaagde tarief geldt alleen als je klant bent bij het bedrijf achter het 0900-nummer dat je belt. Daarbij is geen onderscheid tussen een eenmalige aankoop of een vaste klantrelatie.

Vanaf 1 juli 2017 mogen er naast de gebruikelijke gesprekskosten geen extra kosten meer in rekening worden gebracht door een aanbieder van een klantenservice.

Regels voor 0900-nummers

Aanbieders van 0900-nummers moeten voor het gesprek alle kosten melden. Ook moeten zij aangeven wat het maximumtarief voor het gesprek is. Dit geldt voor alle 0900-nummers met een tarief vanaf € 0,15 per minuut.

Tariefmelding informatienummers

De aanbieder van de dienst achter het informatienummer mag zelf de hoogte van de kosten van zijn dienst bepalen. Het informatietarief kan dus wisselen per informatienummer.

De kosten die je betaalt voor het bellen zélf zijn afhankelijk van het contract dat je hebt met je provider. Deze tarieven kun je terugvinden in de Tariefvergelijking mobiele telefonie.

Let op: Het beltarief voor het bellen met een informatienummer moet eerst uit je belbundel betaald worden. Het informatietarief valt buiten je bundel. Als je belbundel op is dan mogen de kosten van het beltarief niet hoger zijn dan de kosten die je normaal betaalt als je naar een vast telefoonnummer in Nederland belt. Je blijft wel extra betalen voor de kosten die de aanbieder van het informatienummer rekent voor de dienst zoals informatie over het weer of openbaar vervoer. Deze kosten bepaalt je provider niet. Dat doet de aanbieder van het informatienummer.