Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Wat kost mobiel bellen naar 0900-nummers

Bellen met 0900-nummers heel erg duur? Dat was ooit zo. Maar nu niet meer. Telecomproviders mogen zelf geen extra kosten meer rekenen voor het bellen naar 0900-nummers. Het bellen moet hetzelfde kosten als bellen naar een 'normaal' vast nummer. Maar de kans is groot dat je wel extra moet betalen. En dat mag. Hoe zit dat?

Mobiel naar 0900-nummers bellen mobiel op handen gedragen door 0900

Wat zijn 0900-nummers?

0900-nummers zijn zogenaamde servicenummers. Ze worden vaak gebruikt als informatienummer of als klantenservice-nummer van bedrijven. Ook inbelnummers beginnen met 0900. Met inbelnummers kun je (vaak) goedkoper bellen naar het buitenland. Je toetst dan eerst het inbelnummer (0900-nummer) voor het betreffende land, en daarna voer je het telefoonnummer in waar je naartoe wilt bellen. 

Wat kost bellen naar een 0900-nummer?

Bel je naar een telefoonnummer dat begint met 0900, 0906, 0909 of 18? Dan betaal je meestal extra kosten. Je betaalt namelijk ook voor de dienst die het bedrijf via het nummer levert. Bijvoorbeeld een doorschakeldienst of belspel. Voor betaalde informatienummers gelden daarom regels.

Als je een informatienummer belt, hoor je eerst wat het kost. Je betaalt pas nadat je deze informatie hebt gekregen. Vind je het tarief te hoog, dan kun je nog ophangen. Hoeveel je betaalt hangt af van het informatienummer en je abonnement. Je betaalt 2 tarieven:

  • Het beltarief: dit zijn je normale belkosten. De hoogte hangt af van je abonnement. Weten wie het laagste tarief hanteert? Vergelijk de beltarieven van alle providers
  • Het informatietarief: dit bedrag betaal je voor de informatie of de dienst. Bijvoorbeeld een doorschakeldienst of een belspel. Het bedrijf achter het informatienummer bepaalt de hoogte van het informatietarief. Hij kan een bedrag per minuut of per gesprek rekenen. Soms is er ook een starttarief. Je betaalt dit bedrag via je telefoonrekening.

In het verleden brachten telecomproviders daarbovenop nog extra kosten in rekening, voor het bellen met een 0900-nummer. Dat mag niet meer. Er geldt eenzelfde tarief als voor bellen naar 'normale' nummers. 

Bellen naar het buitenland

Door inbelnummers te gebruiken bel je vaak goedkoper naar het buitenland. Vooraf wordt vermeld hoeveel dit per minuut kost. Inbelnummers worden vaak gebruikt voor conference calls met meerdere deelnemers, die verspreid zijn over verschillende landen. Wil je bellen naar het buitenland zonder gebruik te maken van inbelnummers? Op onze pagina 'Bellen naar het buitenland' vind je alle tarieven.

Binnen de EU

Als je reist binnen de EU geldt overal het Nederlandse tarief. Internetten, sms'en en bellen doe je dus voor hetzelfde geld als in Nederland. Check wel even bij jouw provider welke landen hier precies onder vallen, Zwitserland is bijvoorbeeld geen EU-lidstaat! En, rechtstreeks bellen vanuit Nederland naar buitenlandse EU telefoonnummers valt buiten deze regeling! Deze prijzen zijn wel gereguleerd, maar hoeven niet hetzelfde te zijn als het tarief voor het bellen naar Nederlandse nummers.

Geen extra kosten voor klantenservice

Bedrijven mogen sinds 2017 geen extra kosten (meer) rekenen voor bellen naar een klantenservice. Je betaalt dus alleen het normale beltarief. Let op: dit geldt alleen wanneer je klant bent van het bedrijf wiens klantenservice je belt. Maakt niet uit of je bestaande of nieuwe en doorlopende of eenmalige klant bent. Bedrijven die in principe geen eigen klanten hebben (bijvoorbeeld omdat ze fungeren als tussenpersoon) kunnen daarom wel een vergoeding vragen, zodat ze het bieden van de service kunnen bekostigen.  


Geactualiseerd: maandag 3 januari 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Els is als sitemanager telecom verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Els is telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat Els bij de Bencom Group in dienst kwam heeft ze van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor is Els inmiddels 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Els is Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg. Vandaar dat je haar ook op Poliswijzer tegenkomt.

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie