Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Offline navigeren met je smartphone

door Margot Meendering

Door de opkomst van navigatieapps als Google Maps en Waze is het bijna niet meer mogelijk om te verdwalen. Je smartphone vertelt je foutloos waar je links en rechts moet en weet zelfs waar er file staat. Heel handig dus! Maar wat als je databundel opraakt? Of als je helemaal niet afhankelijk wilt zijn van je internetverbinding? Dan is offline navigeren een uitkomst. Wij hebben een aantal apps op een rij gezet die je, zonder internet, van A naar B brengen. 

GPS of data?

Veel navigatie apps maken gebruik van internet en/of GPS om kaarten te downloaden en te verversen tijdens de rit. GPS op een smartphone bestaat uit twee delen: GPS en A-GPS. GPS staat voor Global Positioning System, de A in A-GPS staat voor Assisted. GPS gebruikt satellieten om te bepalen waar je telefoon zich bevindt. A-GPS doet dit ook, maar gebruikt WiFi en 3G en 4G om je locatie te bepalen. Hierdoor kan je locatie met A-GPS veel sneller worden vastgesteld.

Een misverstand is dat A-GPS (veel) data verbruikt. Dit is niet het geval. Je smartphone maakt via A-GPS verbinding met zendmasten om je locatie te bepalen. Hierbij worden geen grote, dataslurpende bestanden gedownload. In de praktijk verbruikt een navigatie app ongeveer 35 MB per uur. In het buitenland, of wanneer je provider afrekent per MB kan het handig zijn om offline navigatie te gebruiken. Hierbij gebruik je dus geen internet en gaat het navigeren niet van je databundel af.

Google Mapsgoogle-maps.jpg

De meest bekende navigatie app is Google Maps. De app staat op veel smartphones automatisch geïnstalleerd. Om offline gebruik te maken van navigatie kun je gebieden downloaden. Geen stad of land, maar een rechthoekig gebied. In het menu kies je voor ‘offline kaarten’ en kies je het gebied dat je wilt downloaden. Om kaarten te kunnen downloaden moet je ingelogd zijn met een Google account. Google Maps is goed bruikbaar voor alle verkeersdeelnemers en je kunt ook je reizen met het openbaar vervoer plannen via de app. 

apple-kaarten.pngApple Kaarten

De standaard navigatie app van Apple is Apple Kaarten. De app staat automatisch geïnstalleerd op je iPhone. Offline navigatie met de app is mogelijk, maar kaarten downloaden niet. Je kunt je route opzoeken op het moment dat je internetverbinding hebt. De route wordt dan kort opgeslagen op je iPhone. 

waze.pngWaze

Offline navigeren met de app Waze werkt op dezelfde manier als bij Apple Kaarten. Je kunt geen routes downloaden, maar wel gebruik maken van offline navigatie met een vooraf opgezochte route. Waze is een app die juist bekend staat om zijn goede, up to date informatie over de realtime situatie op de weg. Gebruikers kunnen flitsers, omleidingen en files doorgeven. De app is daardoor juist geschikt voor online navigeren. Als je de app zonder internet gebruikt heb je geen toegang tot de actuele situatie op de weg.

herewego-logo.pngHere WeGo

Here WeGo stond vroeger bekend als Here Maps en werd ontwikkeld door Nokia. De app is erg geschikt voor offline navigatie en niet alleen gericht op automobilisten. Ook je reis met het openbaar vervoer kun je plannen met de app. Here WeGo laat je gratis bijna alle landen ter wereld downloaden. Daarna kun je volledig offline je trip voorbereiden.

tomtom-go-0.pngTomTom GPS

TomTom is al jaren een bekend merk op het gebied van navigatie. De app van het bedrijf is zeer uitgebreid en volledig. Tijdens de installatie kun je meteen kiezen welke kaarten je wilt downloaden. Deze kaarten kun je dan helemaal offline gebruiken. De app is, als enige in deze lijst, niet helemaal gratis. Je kunt per maand 75 kilometer gratis navigeren. Als je een langere reis wilt maken heb je een premium account nodig. Dit kost €19,99 per jaar. 

Margot Meendering

Online content marketeer
Margot Meendering
Ik ben Margot, sinds juni 2019 werkzaam als online content marketeer bij de Bencom Group. Ik schrijf graag over nieuwe ontwikkelingen in de telecom branche. Mijn naam kom je tegen bij artikelen over telecom gerelateerde zaken.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Navigatie