Nieuw systeem voor Bel-me-niet Register op komst
door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 3 minuten
Het Bel-me-niet Register verdwijnt per 1 juli 2021. De Eerste Kamer keurde 9 februari een aanpassing van de Telecommunicatiewet goed, waardoor de situatie omkeert. Van Bel-me-niet naar Bel-me-wel. Er komt er een ‘opt-in’-systeem waar telemarketeers zich aan moeten houden. Jou bellen mag niet meer, tenzij jij er zelf toestemming (opt-in) voor hebt gegeven. Ben je daardoor af van die ongewenste telefoontjes?
Ongevraagd benaderd
Nu mag je nog ongevraagd worden opgebeld, tenzij je in het Bel-me-niet Register bent ingeschreven of op een andere manier te kennen hebt gegeven dat je niet wil worden gecontacteerd. Het Bel-me-niet register bestaat sinds 2009 en bevat zo’n tien miljoen telefoonnummers van mensen die niet gebeld willen worden.
Alleen gebeld worden met toestemming
Vanaf 1 juli mag telemarketing niet meer plaatsvinden, tenzij je hiervoor expliciet toestemming hebt gegeven. Je hoeft daarvoor niets te doen: bedrijven mogen je bij het nieuwe systeem niet zomaar meer bellen. Je hoeft je dus niet meer te registreren om geen ongewenste telefoontjes meer te ontvangen.
Verbod op telemarketing onder voorwaarden
Ben je dan voorgoed af van die vervelende telemarketeers die je een goedkoop telefoonabonnement of energiecontract aan willen smeren? Nee, helaas niet. Ook onder de nieuwe wet kun je nog steeds gebeld worden door bedrijven waar je klant bent of bent geweest, tot wel drie jaar na dato. Ook kun je nog gebeld worden als je ergens een ‘opt-in’ toestemming hebt gegeven, bijvoorbeeld via een vinkje op een website of door privacy voorwaarden te accepteren. Zelfs als dit voor het ingaan van de nieuwe wet heeft plaatsgevonden.
'Wet moet strenger'
Experts en sommige politici vinden dat de nieuwe wet niet streng genoeg is en dat je ook met dit nieuwe systeem onvoldoende beschermd bent. Ook de Consumentenbond vindt dat de wet strenger moet.
Het recht van verzet: 'ik wil dat je me niet meer belt'
Als je nummer in het Bel-me-niet Register is opgenomen, mag je toch nog worden gecontacteerd door bedrijven waar je klant van bent of geweest bent. Tijdens het telefonische gesprek kun je je wel op je recht van verzet beroepen en aangeven dat je niet meer door de beller wil worden benaderd. Het bedrijf moet je van dit recht op de hoogte brengen en op jouw vraag je nummer kosteloos uit zijn bellijst schrappen.
Hoe maak je gebruik van je recht van verzet?
Gerard Spierenburg van de Consumentenbond legt het duidelijk uit in de uitzending van Kassa (13-2-2021). "Het recht van verzet is niet meer dan zeggen: 'Ik wil dat je me niet meer belt'. ConsuWijzer legt het zo uit: Geef tijdens het gesprek aan dat het bedrijf je niet meer mag bellen. Vertel dat je het recht van verzet hebt. De verkoper aan de lijn moet dit meteen voor je regelen. Het bedrijf mag jou dan in de toekomst niet meer bellen.
Je zegt bijvoorbeeld:
- ik wil dat u mij nooit meer belt
- ik wil dat u mij NU uit de bellijst haalt
- ik heb het recht van verzet
- ik wil dat u met een brief of een e-mail bevestigt dat u mij niet meer gaat bellen
Na het gesprek kun je een e-mail of een brief naar het bedrijf sturen. Met deze mail of brief bevestig je je recht van verzet. Gebruik de voorbeeldbrief van ConsuWijzer.

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (2)
Ik maak gebruik van mijn Recht van Verzet
ik ben het niet mee eens met wat gezegd moet worden, Gezegd moet worden : Meneer ik wil graag gebruik maken van mijn recht van verzet
Laatste nieuws
-
Column: De killer-apps van 5G komen eraan
20 mrt Heb jij het door dat we een beetje nep 5G hebben? Volgens Erwin Boogert niet erg; hij verwacht veel ...
-
Onbekend telefoonnummer uit het buitenland? Niet terugbellen
8 mrt Als je een nummer niet herkent, raadt fraudehelpdesk af om terug te bellen. Vaak gaat het om de zoge...
-
In 2023 eindelijk echt hoge snelheid op ons mobieltje?
25 jan Hoe staat het met 5G? Bieden ook de kleinere providers 5G aan of kun je alleen terecht bij KPN, T-Mo...
-
Doorschakeldiensten naar 0800-nummers binnenkort verboden
23 nov Doorschakeldiensten naar gratis informatienummers per 16 dec verboden. Doorschakelen via 0906-nummer...
-
KPN, Vodafone en T-Mobile stoppen met overnemen elkaars abonnees bij storingen
23 nov KPN, Vodafone en T-Mobile helpen elkaar niet langer bij een grote telefoonstoring. Lees waarom dat n...