Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Meer mannen dan vrouwen bellen illegaal

Leestijd: 2 minuten

Meer mannen dan vrouwen bellen illegaal - d.w.z. niet handsfree - tijdens het autorijden. Ruim een kwart van de vrouwen doet dat wel eens, maar bijna veertig procent van de mannen. Sms’en tijdens de autorit doet een kleine veertien procent van de vrouwen, terwijl ruim een vijfde van de mannen zich daar schuldig aan maakt.

Dit blijkt uit onderzoek onder duizend mensen in  opdracht van Tomtom in Nederland, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk.  

Het onderzoek richtte zich ook op andere activiteiten tijdens het autorijden. Zo pakken meer mannen dan vrouwen spullen van de achterbank: ruim dertig procent tegenover drieëntwintig. Zo’n vijftien procent van de vrouwelijke bestuurders neemt wel eens een wegenkaart ter hand op verkeerstechnisch ongeschikte momenten, maar onder de mannen is het percentage ruim het dubbele. En er zijn nog meer dingen die mannen aanmerkelijk vaker doen achter het stuur dan vrouwen: hun jas uitdoen, vooroverbuigen om iets te pakken, tijdens het rijden de buitenspiegel aan de passagierskant verstellen. Er is eigenlijk maar één handeling waarbij de vrouwen hoger scoren, en dat is de aandacht van de weg nemen om de kinderen op de achterbank te kalmeren. Voorzichtige conclusie van de onderzoekers: mannen rijden gevaarlijker, vrouwen zijn zorgzamer.

Het mobiel bellen zonder handsfreekit is sinds maart 2002 in Nederland verboden. De bekeuring voor 'handheld bellen' is in 2006 iets verlaagd en bedraagt nu 130 euro. Ook in de meeste andere Europese landen is het handheld bellen tijdens het rijden verboden: België,  Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Turkije, Spanje en Zwitserland. De boetes variëren van 25 euro tot 1520 euro (Noorwegen).

Geactualiseerd: maandag 2 januari 2006
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie