Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op bellen.com helpen we jou ook te besparen op je telefoons en abonnementen!
Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en kies de beste deal

Noodcontacten ICE instellen op Android en iPhone

door Jeanet Woldring 15 reacties Leestijd: 4 minuten

Ooit nagedacht over wat er zou kunnen gebeuren als je een ongeluk of een andere noodsituatie hebt gehad waardoor je niet meer met hulpverleners kunt communiceren? Misschien heb je voor dit soort noodgevallen al eens de stap gezet om een ​​ICE-contact (In Case of Emergency) in de contactenlijst op je mobieltje in te stellen. Hoe doe je dat en hoe zit dat met de schermbeveiliging?

ICE-contact toevoegen alleen niet  voldoende: oplossing? 

Helaas is zo'n ICE-contact toevoegen alleen niet meer voldoende. De meeste mobieltjes zijn tegenwoordig met een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning beveiligd. Die beveiliging is belangrijk en nu juist bedoeld om te voorkomen dat derden toegang tot gevoelige gegevens op je mobieltje zouden kunnen krijgen. Voor iedereen met een Android of iPhone mobieltje is er echter een oplossing. In dit artikel laten we zien hoe je eenvoudig je ICE-contacten toch toegankelijk kunt maken voor hulpverleners of omstanders vanaf een vergrendeld mobieltje. Zo kunnen zij ook als je niet aanspreekbaar bent en je mobiel vergrendeld is, toch familie op de hoogte stellen.

Hoe een noodgeval ICE-contact instellen op iPhone?

 1. Ga naar "Instellingen"
 2. Ga naar "Noodmelding"
 3. Ga naar "Wijzig contact voor noodgevallen" (onder het kopje "SOS-CONTACTPERSONEN")
 4. Druk op "Wijzig" rechtsbovenin
 5. Belangrijk: zorg ervoor dat het schuifje "Toon bij vergrendeling" op groen staat
 6. Druk onderaan het scherm op het groene plusje "voeg SOS-contactpersoon toe" en selecteer daarna in je contactenlijst de persoon die je als noodcontact wilt markeren (tip: zorg ervoor dat het noodcontact inclusief het landnummer - bijvoorbeeld +31 voor Nederland - in je contactenlijst staat)
 7. Selecteer je "Relatie" met het noodcontact (bijv. partner, vader/moeder, broer/zus, arts etc.)
 8. Je hebt nu je noodcontact aangemaakt! Om meerdere noodcontacten aan te maken, herhaal je de stappen 6 en 7 totdat je lijst compleet is
 9. Optioneel: voeg in het "Medical Id scherm" nog andere belangrijke zaken voor hulpverleners en omstanders toe, zoals:
  • Geboortedatum
  • Medische aandoeningen
  • Allergieën en reacties
  • Medicijnen
  • Bloedgroep
  • Gewicht
  • Lengte
 10. Druk op "Gereed" rechtsbovenin

Om te testen of je medische ID alle informatie bevat die je hebt toegevoegd, vergrendel je je mobieltje en maak je deze vervolgens weer wakker om het Touch ID / Face ID of toegangscode vergrendelingsscherm in beeld te krijgen. Om te voorkomen dat je toestel gelijk ontgrendelt, kun je ook een ander vragen je mobieltje "wakker te maken". Je ziet dan "Noodgeval" linksonder in beeld komen, waarmee het SOS-scherm te openen is. Linksonder zie je nu: * Medische ID. Druk hierop om je noodcontacten en medische noodinformatie te openen. Deze informatie is nu rechtstreeks vanuit het vergrendelde toestel in te zien en contacten kunnen vanaf hier gelijk gebeld worden.

Hoe een noodgeval ICE-contact instellen op Android

Controleer of de contacten die je wilt gaan gebruiken in het adresboek staan. En dat het telefoonnummer inclusief het landnummer - bijvoorbeeld +31 voor Nederland - in die lijst staat. Bij Android toestellen zijn er verschillende manieren, afhankelijk van de Android versie (en soms ook van het type telefoon). Dit zijn de twee meest gangbare methodes:

Vanuit het Instellingen menu

 1. Ga naar "Instellingen"
 2. Ga naar "Over de telefoon" (onderaan het scherm)
 3. Druk op "Noodinformatie"
 4. Druk op "Contacten voor noodgevallen"
 5. Druk op "Contact toevoegen" en selecteer de persoon die je als noodcontact wilt markeren
 6. Je hebt nu je noodcontact aangemaakt!
 7. Druk op "Gereed" rechtsbovenin

Vanuit het startscherm

 1. Activeer het vergrendelde scherm. Veeg naar boven
 2. Je krijgt nu de vraag om de pincode of vingerafdruk in te geven. Dit doe je niet
 3. Druk op "NOODGEVAL"
 4. Bovenaan het scherm dat nu verschijnt staat "INFORMATIE BIJ NOOD". Klik dit aan
 5. Nu wordt het blokje rood, druk er nog een keer op
 6. Klik in het volgende scherm op het pennetje rechtsboven
 7. Nu moet je wel de pincode/vingerafdruk invoeren
 8. Op het scherm "Informatie bij nood" kun je medische informatie toevoegen en contacten koppelen
 9. Druk op "+ Contact toevoegen"
 10. Selecteer het gewenste contact door het aan te klikken
 11. Herhaal dit als je meerdere ICE-contacten wilt
 12. Klaar

Om te testen of je ICE informatie goed is opgeslagen, vergrendel je je mobieltje en veeg je omhoog vanaf het vergrende scherm. Je ziet nu "NOODGEVAL" in beeld komen, klik daarop. Vervolgens zie je "Noodinformatie", druk daarop. Dan kun je noodcontacten rechtstreeks vanuit het vergrendelde toestel bellen.

De ICE-namen en bijbehorende telefoonnummers zijn te zien door mensen die jouw noodinformatie openen. Je kunt dit gedeeltelijk anonimiseren. Sla het telefoonnummer van bijvoorbeeld jouw partner nog een keer op in het telefoonboek met de naam Partner. Koppel dit aan de "INFORMATIE BIJ NOOD".

Er zijn apps beschikbaar waarin je deze informatie ook kunt invoeren. Bij Apple geldt dat de apps niet gratis zijn en dat ze niet allemaal even goed uit de verf komen. Dat laatste geldt ook voor de PlayStore apps voor Android telefoons. Daar zijn de apps wel gratis. Als jouw smartphone geen "In geval van nood" opties biedt, adviseren wij te overwegen om een nieuwe smartphone aan te schaffen. De kans is groot dat je dan ook andere (veiligheids)issues hebt namelijk. Kijk hier naar de telefoons die nu verkrijgbaar zijn.

Geactualiseerd: dinsdag 26 mei 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (15)

Geplaatst door: Karin ()

Ik ben al maanden aan het proberen op mijn S10 de 'noodcontacten' te vullen. Ik kan alle stappen doorlopen, contacten selecteren, opslaan en dan blijft het scherm leeg. Er zal wellicht nog ergens een vinkje/knopje/schuifje verkeerd staan, maar geen idee waar ik het nog moet zoeken.
Is er iemand die me hiermee kan helpen?

Opmerking van de redactie op 07-10-2020
Goedemorgen Karin,

Om een noodcontact op je Samsung Galaxy S10 in te stellen is het belangrijk om te weten dat je je toestel moet vergrendelen met een pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. Als je dit niet hebt ingesteld zal 'noodcontact' niet op je vergrendelscherm (het scherm dat je ziet voordat je je code invult) verschijnen. Op het vergrendelscherm zie je als het goed is ergens 'noodoproep' staan. Als je hierop klikt zie je de telefoonnummers die je hebt ingesteld als noodcontactpersonen.

Ik hoop dat het met dit antwoord wel lukt om het noodcontact zichtbaar te maken op je vergrendelscherm. Als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag.
Geplaatst door: Saskia van Oostrum ()

Ik heb een Samsung galaxy A50 en bij mij lukt het ook niet om de noodgeval in te stellen

Geplaatst door: Rik ()

Bij een Samsung A20e (misschien bij andere Samsungs): op het vergrendelscherm zie ik links beneden het telefoonicoontje. Bij een ontgrendelde telefoon (let op! Niet naar het startscherm gaan!) open je je contacten door vanaf het telefoonicoontje naar het midden van het scherm te vegen. Klik je eigen contact aan, en nu kun je je medische gegevens en je contacten voor noodgevallen invullen.

Bij een vergrendelde telefoon kun je vervolgens ook weer vanaf het telefoonicoontje naar het midden van het scherm vegen. Je krijgt dan de optie je telefoon te ontgrendelen, maar ook de optie 'noodoproep'. Als je daarop klikt krijg je het telefoontoetsenbord, met links beneden een icoontje 'Medische geg' en linksboven je noodcontact.

Geplaatst door: Rini ()

Marcel bedankt, bij mij werkt het nu wel op Samsung S7 en S8.

Geplaatst door: Albert ()

Voor Samsung gebruikers (S7 Edge en A40 gedaan, dus ik verwacht bij alle te doen).
stap 1: ga naar contacten en klik op je eigen foto.
stap 2: scroll naar de medische gegevens voor noodgevallen.
stap 3: click op ICE contacten bij nood.
Hier kun je aangeven wie er gebeld moet worden in geval van nood.
vergrendel nu je telefoon, en druk op de telefoon hoorn zodat je scherm met 9 punten te voorschijn komt.
onderin staat een vak met "noodoproep", als je daarop drukt opent het toetsenbord en zal boven in de persoon te zien zijn die gebeld moet worden als ICE
Verder staat links onderin het teken van een poppetje met ! waar de medische gegevens te vinden zijn als je die ingevuld hebt.
succes.

Geplaatst door: Alex ()

ICE nrs. plaatsen buiten vergrendeling lukt niet op Samsung S6, Laatste item bij instellingen is "toestel info".
gaarne een reactie,

Geplaatst door: Els ()

Ook bij mij werkt het niet. Heb een fairphone 2

Geplaatst door: Marcel ()

Naar aanleiding van Radio 2 (voor Samsung 9)
1. Ga naar contacten en zoek de juiste persoon
2. Klik op “i”
3. Ga naar “bewerken”
4. Ga naar “groepen”
5. Kies “contacten voor noodgevallen”
6 en eindig met “opslaan”


Bij mij werkt het nu wel

Geplaatst door: Rini ()

Werkt bij mij ook niet op Samsung S7 en S8. Laatste item bij instellingen is Info telefoon en daar is niets te vinden over noodinformatie.

Geplaatst door: tine te brommelstroet ()

Ook ik heb een Huawei p9 versie. Ik kan nergens Noodinformatie vinden en wil graag een oplossing hiervoor.

Geplaatst door: Karin Muller ()

Geachte mevrouw Woldring,

Ik hoorde een vraag van een luisteraar over het instellen van noodcontacten op je telefoon op Radio 2 bij Emely de Wilt. Ben gaf daarop uitleg met de mededeling dat het na te lezen is op de site. Mijn noodnummers staan wel in mijn telefoon, maar dan moet die wel ontgrendeld worden. Vandaar dat mij dit een betere oplossing lijkt. Ik heb het op de site gevonden, maar ik loop gelijk tegen een probleem aan. Ik heb een Samsung A8 2018. Ik kan onder 2 ("Over de telefoon" (onderaan het scherm)) niet vinden. Ik heb alle menu's bij Instellingen doorgelopen om te zien of er iets is wat erop lijkt, maar ik kan het niet vinden of het is erg verstopt. Weet u waar ik dit kan vinden in mijn telefoon?

Met vriendelijke groet
Karin Muller

Opmerking van de redactie op 25-05-2020
Beste mevrouw Muller,

Excuses voor het ongemak. We hebben het artikel aangevuld met een tweede manier om bij Android telefoons ICE-nummers in te stellen. Hopelijk kunt daar mee uit de voeten.

Met vriendelijke groet,

De redactie
Geplaatst door: Lydia ()

Helaas staat niet in de instellingen van mijn Samsung A40
Weten jullie hoe ik dit dan wel kan instellen?

Geplaatst door: Henny van Vliet ()

Stappen werken niet bij mijn telefoon, ik heb een Samsung S7Edge.

Geplaatst door: Nanda van Dillen ()

Werkt bij mij ook niet. Ook ik heb een Huawei p9 lite.

Geplaatst door: Peter Albers ()

Over ICE op Android. Dit werkt niet bij mij Huawei p9 lite. Android versie 7. Namelijk geen noodgeval onderdeel bij "over de telefoon" . Ter info

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.