Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Hoe maak je een back-up van je smartphone?

Geactualiseerd: 05-12-2017

back-up-smartphone.jpg

Wanneer je in het bezit bent van een smartphone wil je er zeker van zijn dat je documenten, foto's en contacten niet verloren gaan bij verlies of andere ongemakken. Een back-up maken is dan van belang. Het besturingssysteem van je telefoon is hierbij bepalend. Hoe maak je eenvoudig een back-up? Provider Simyo geeft handige tips, wij vertellen ze graag verder.

Wat is een back-up?

Een back-up is een reservekopie van bestanden die op je smartphone staan. Zorg ervoor dat je regelmatig een back-up maakt, mocht er iets gebeuren met je telefoon.  Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken en voor de meest eenvoudige manier hoef je zelfs helemaal geen moeite te doen. Het was al mogelijk om een reservekopie van bestanden te maken op een computer, cd of USB-stick, maar ‘de cloud’ wordt als back-uplocatie steeds populairder. Bepalend voor het maken van een back-up is het besturingssysteem waarop je telefoon draait.

Wat is een cloud?

Met een reservekopie bevinden de bestanden zich niet alleen op je smartphone, maar in de ‘cloud’. Zo kun je de bestanden terugzetten op een nieuwe of gerepareerde telefoon. Een cloud is een persoonlijke opslagruimte op internet met foto’s, tekstbestanden en telefoonnummers waar jij alleen bij kunt. De gegevens kun je weer eenvoudig ophalen via een computer, tv, smartphone of een ander apparaat met een internetverbinding. Je kunt op twee  manieren een back-up maken in een cloud, namelijk via apps of handmatig bestanden uploaden naar een cloud.

Automatische back-up: al je instellingen en bestanden op dezelfde plaats

Voorbeelden van apps die voor jou automatisch een back-up maken zijn Apple iCloud en de standaard back-up-apps voor Android en Windows Phone. Het voordeel van deze apps is dat ze voor jou de reservekopie up to date houden. Dit kan niet met een back-up die op een cd of USB-stick staat. De app vernieuwt de back-up automatisch als je smartphone verbonden is met een wifi-netwerk en als er nieuwe bestanden op je smartphone staan. Het kost je dus geen MB’s. Voeg je een nieuw telefoonnummer toe aan je contacten, dan staat deze vaak binnen een dag ook in de back-up.

Handmatige back-up: altijd en overal toegang tot je favoriete bestanden

Het handmatig uploaden van je bestanden naar een cloud heeft een voordeel. Je kunt ze overal waar internet is openen. Thuis op een tablet, in de trein op je smartphone en op kantoor op je computer. Dit is niet zo met een automatische back-up. Die kun je alleen gebruiken om bestanden over te zetten naar een gerepareerde of andere smartphone. Je vindt de bestanden terug in de app van de cloud.

Voorbeelden van cloud-diensten waar je bestanden handmatig naar kunt uploaden zijn Dropbox, Apple iCloud, Google Drive en Microsoft OneDrive. Dit kun je ook doen als de opslagruimte van je smartphone vol is. Je uploadt bestanden dan eerst naar de cloud en verwijdert ze vervolgens van je smartphone. Zo bespaar je weer wat ruimte! Dit is vooral handig als bestanden veel ruimte innemen en je ze niet elke dag nodig hebt.

Beveiliging: is mijn cloud goed beveiligd?

Bestanden die je uploadt naar de cloud worden versleuteld opgeslagen. Dit betekent dat je er alleen bij kunt met een wachtwoord. Zorg er wel voor dat dit wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, getallen en leestekens. Zo is je cloud het beste beveiligd!

Kopie van je iOS, Android of Windows telefoon

Met maar een paar klikken kan je een automatisch een back-up maken van je iPhone, Android-smartphone of Windows Phone. De reservekopie zal standaard bestaan uit je telefoonnummers, persoonlijke instellingen en smartphone-apps. Tevens kan je zelf bepalen of je ook een automatische back-up wenst van andere bestanden, zoals foto’s en video’s. Voor het maken van een automatische back-up en de toegang hiertoe heb je een Apple-, Google- of Microsoft-account nodig. Zo'n account kun je gratis aanmaken.

Back-up van iPhone

backup-iphone.jpg

Voor een reservekopie van je Iphone gebruik je iCloud. iCloud is Apple's eigen online-opslagdienst. Een iCloud-account maak je aan door te gaan naar Instellingen > iCloud > Log in met je Apple ID. Voer hier je Apple ID in en je bent klaar om een back-up te maken. De back-up maak je nu als volgt:

 1. Ga naar je instellingen;
 2. Druk op iCloud;
 3. Vink aan waar je een back-up van wilt maken; foto’s, video’s en instellingen van apps;
 4. Vink iCloud-reservekopie aan;
 5. Maak nu een reservekopie.

Zodra je iPhone verbonden is met wifi en tegelijkertijd wordt opgeladen, maakt hij automatisch een reservekopie. Door de verbinding met wifi kost het je geen MB's. Via 'Beheer opslag' (Instellingen > iCloud > Opslag) kun je zien wat je in iCloud hebt opgeslagen. Je kunt hier handmatig nog aan- of uitvinken welke app-data je wilt bewaren. Ook kun je hier een reservekopie verwijderen om ruimte vrij te maken voor een nieuwe. Heb je een nieuwe iPhone? Dan kan je gebruik maken van de reservekopie van je oude iPhone. De reservekopie heeft precies dezelfde instellingen als je oude iPhone.

Kopie WhatsApp-berichten

Wil je een back-up van al je WhatsApp berichten? Dan dien je ook een back-up te activeren. Voor iOS gaat dat als volgt: 

 1. Open WhatsApp;
 2. Ga naar het instellingenmenu van de app;
 3. Druk op Chats;
 4. Druk op Reservekopie;
 5. Druk op Reservekopie maken;
 6. In iCloud wordt er vervolgens een back-up geüpload van alle WhatsApp-gesprekken. Bepaal zelf of je ook een kopie wilt van je video's. Daarnaast kun je kiezen om nooit, dagelijks, wekelijks of maandelijks een back-up te maken.

Back-up van Android

Net als bij iOS maak je voor Android het eenvoudigst een back-up in de cloud. Deze is gekoppeld aan je Google-account en wordt opgeslagenmin Google Drive. Zo maak je een back-up:

backup-android.jpg
 1. Open het instellingenmenu;
 2. Druk op Back-up maken en resetten;
 3. Schuif de slider naast ‘Back-up maken van mijn gegevens’.  

Zodra je de back-up functie hebt aangezet zal Android op de achtergrond automatisch back-ups van je gegevens maken. Heb je een Androidversie lager dan 4.4 dan moet je apart aangeven dat je ook contactpersonen en telefoonnummers wilt opslaan. Bij de meeste Android-smartphones gaat dat als volgt: Contacten > druk op de menuknop om instellingen weer te geven > tik op samenvoegen met Google. 

Van je foto's en video's maak je automatische back-ups door naar de Foto's-app te gaan > druk op de menuknop van je toestel > druk op Instellingen > Automatische back-up en vink de functie aan. Ga naar je Google Dashboard om te zien wat je allemaal hebt opgeslagen. 

Kopie WhatsApp

Ook voor Android geldt dat je zelf een back-up moet activeren. Dit doe je zo: 

 1. Open WhatsApp;
 2. Druk rechtsboven op de drie puntjes;
 3. Klik vervolgens op Instellingen;
 4. Ga naar Chats en oproepen;
 5. Druk op Chat back-up;
 6. Druk op Back-up maken naar Google Drive. Hoe vaak je een back-up van je gesprekken wil laten maken kun je hier bepalen. Bij 'Back-up maken via’ stel je in dat je smartphone alleen via wifi een back-up maakt. Dit kost je geen MB’s.

Back-up van Windows Phone

Heb je een Windows Phone? Dan wordt er een back-up van je telefoon gemaakt naar Microsoft OneDrive. Zo doe je het: 

backup-windows.jpg
 1. Open het instellingenmenu;
 2. Druk op Back-up;
 3. Ga naar apps & instellingen;
 4. Zet de schakelaar om naar Ingeschakeld.

Je Windows Phone maakt automatisch een back-up, zodra je smartphone is verbonden met een wifi-netwerk en wordt opgeladen. Ben je een week niet verbonden met wifi, dan wordt een back-up gemaakt via een mobiele dataverbinding. Zorg er dus in het buitenland voor dat de back-up-functie is uitgeschakeld. Je foto's zijn nu ook vanaf de browser te benaderen. Ga hiervoor naar Microsoft's Onedrive en log in met je Microsoft-account. 

Voor de update Windows Phone 10 gaat het net iets anders: Instellingen > Bijwerken en herstellen > Back-up > zet de schakelaars op Aan. Ga voor het maken van een back-up van foto's en video's naar Instellingen > Systeem > Foto's en camera. Als je een back-up van je sms-berichten wilt maken, ga je naar Instellingen > Systeem > Berichten.

WhatsApp back-up bij Windows Phone

Het is niet mogelijk om op de Windows Phone een back-up te maken van WhatsApp. Je kunt wel een gespreksgeschiedenis mailen naar jezelf. Dit gaat zo:

 1. Open de chat die je wilt exporteren;
 2. Druk op de drie streepjes;
 3. Ga naar informatie of groepsinformatie;
 4. Druk op de drie streepjes;
 5. Ga naar chatgeschiedenis e-mailen;

Wanneer je een gesprek verstuurd hebt kun je het importeren op je nieuwe smartphone in WhatsApp. Het nadeel is dat je niet alles tegelijkertijd kunt mailen. Je zult het één voor één moeten doen, wat veel tijd kost. 

Navigatie