Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!

Terug naar het nieuwsoverzicht

XS4ALL abonnees kunnen eigen video`s publiceren

XS4ALL heeft afgelopen vrijdag een videoplatform gelanceerd. Abonnees van XS4ALL krijgen daarmee de mogelijkheid om op eenvoudige wijze video's te plaatsen op internet. Voor de implementatie van de experimentele dienst werkt de provider samen met Noterik, een videotechnologiebedrijf gevestigd in Amsterdam en in de Ukraine. 

Anders dan de meeste online videodiensten accepteert de dienst van XS4ALL video's van hoge kwaliteit en vertaalt de video automatisch naar alle populaire videoformaten (transcoderen). Zo is de video te bekijken in diverse programma's en op diverse afspeelapparatuur. Er is een speciale pagina voor mobiel internet ingericht, waar inmiddels zo'n 500 filmpjes gepubliceerd zijn. De onderwerpen zijn zeer divers: van 'Raket op Eneco' tot 'Woestijnbuizerd op nest'.

Iedere internetter kan de video's bekijken in een gewone webbrowser, op de mobiele telefoon, als podcast op een mp3-speler of via een rss-reader in bijvoorbeeld iTunes. De nieuwste video's draaien in een videocarrousel en naast elke video wordt een reeks snapshots getoond.

De videodienst van Xs4all valt onder het Nederlands recht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youtube. Ook op andere vlakken verschilt de dienst, mede door het feit dat de dienst deels besloten is. Zo kan iedereen video's bekijken, maar alleen Xs4all-klanten kunnen video's uploaden.

"We willen een extra dienst aanbieden aan onze klanten. Ook is het voor ons op die manier een stuk gemakkelijker om gebruikers aan te spreken op hun upload-gedrag", zo stelt woordvoerder XS4ALL tegenover Webwereld. Voor de videodienst gelden dezelfde gebruikersvoorwaarden als voor homepages of podcasts van klanten.

Online video is al lang niet meer uniek. Youtube behoort tot de best bezochte websites van internet, en ook andere grote partijen hebben de markt betreden. Onlangs werd bekend dat NBC Universal en News Corp een eigen videosite gaan beginnen. KPN heeft al twee jaar Shoobidoo, maar die site is geen succes. Kabelbedrijf @Home heeft sinds kort Zizone, waarbij je ook op een digitaal tv-kanaal kunt komen. Andere Nederlandse videosites zijn 1001filmpjes en 123video die vorige maand nog tegen problemen aanliep vanwege auteursrecht.  Dergelijke sites staan onder grote druk van mediabedrijven om content te verwijderen, of filtertechnologie te installeren die moet voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk materiaal uploaden.

XS4ALL kent al verschillende andere publicatieplatformen. Zo biedt de provider zijn abonnees onder meer een podcastdienst en de mogelijkheid om te webloggen. Ook kunnen klanten een eigen radio- of tv-station beginnen met behulp van de livestreamdienst. 

Wie over wil stappen op XS4ALL ADSL, kan zich hier online aanmelden om te profiteren van 'sneller internet voor minder geld'.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Navigatie