Onafhankelijk advies, de beste keuze
Ben Woldring
Ook bekend van Gaslicht.com!
Vergelijk en kies de beste deal

Welke telecomproviders bieden abonnementen op maat?

door Jeanet Woldring

Telecomproviders bieden consumenten meer keuze als het gaat om de houdbaarheid van bel-, sms- en datategoed. Dat vindt minister Kamp en ziet daarom geen aanleiding om wettelijke maatregelen te treffen. Is dat terecht? Bellen.com zocht uit welke providers de handschoen hebben opgepakt en abonnementen bieden met langere houdbaarheid of meer maatwerk en flexibiliteit.

Afrekentrucs

Wie een mobielabonnement heeft dat niet bij zijn profiel past, kan verrast worden door een hoge telefoonrekening. Heb je een te kleine bel- en/of databundel, dan krijg je vaak te maken met hoge buitenbundelkosten en heb je een te grote bundel, dan vervalt je tegoed in negen van de tien gevallen.

Je factuur kan ook hoger uitpakken door de afrekenmethode van je provider. Stel, je kiest een bundel van 200 belminuten en er wordt per minuut afgerekend. Dat betekent:1 minuut en 1 seconde bellen = 2 minuten betalen. Daardoor ben je veel sneller door je bundel heen. Bij een gemiddelde gespreksduur van anderhalve minuut krijg je hierdoor 30 procent meer minuten in rekening gebracht dan je werkelijk hebt gebeld. Dat betekent dat je voor circa 60 minuten het vele malen hogere buitenbundeltarief betaalt!

Iets minder erg is als je aanbieder altijd een minimumduur afrekent. Na de eerste minuut vindt dan afrekening per seconde plaats. In dat geval ben je ongeveer 18 procent meer kwijt dan waarop je had gerekend. Vooral als je voornamelijk korte gesprekken voert, ben je nadelig uit, maar ook elke keer dat je 'ophangt' bij het horen van de voicemail, tikt er weer een minuut weg.

Bij welke mobiele abonnementen hoeven we niet bang te zijn voor het vervallen van tegoeden, hoge buitenbundelkosten of nadelige afrekenmethodes? We hebben uitgezocht welke ontwikkelingen ervoor gezorgd hebben dat je een passend abonnement kunt kiezen dat aansluit bij je daadwerkelijke verbruik. En bij welke provider je dan het beste af bent.

Abonnementen Maatwerk Maandabo Tegoed langer houdbaar
dan 1 maand
Speeddrop Onbeperkt bellen/ sms Onbeperkt bellen/ sms/ data Bundel naar beneden bijstellen
³
n.v.t. **
²
³ * *
  1. Bij de sim only abonnementen van Ben kun je zelf je bundel kiezen, bij de toestelabonnementen heeft de provider een paar vaststaande combinaties.
  2. Tele2 Sim only abonnementen zijn maandcontracten, abonnementen met toestel zijn 2-jarige contracten
  3. Hollandsnieuwe biedt abonnementen met een houdbaarheid van 3 maanden; alleen bij Vodafone Bel+SMS+Web 1GB + toestel is de houdbaarheid van het tegoed 12 maanden.
  • * Je bundelmix kosteloos omhoog of omlaag aanpassen is wel mogelijk bij het Vodafone Hybride product.
  • ** Bij het goedkoopste product 'Gewoon Snel' vindt er geen speeddrop plaats.

Abonnement op maat

Veel abonnementen zijn flexibeler geworden. Sommige providers bieden abonnementen aan van uiteenlopende omvang waarbij data-, bel- en sms-bundels losgekoppeld worden. Hierdoor hoef je niet voor een vaste combinatie te kiezen, maar kun je als het ware 'la carte' de omvang van je bundel kiezen.
Kortom, je kunt je abonnement min of meernaar eigen wens samenstellen. Telfort, T-Mobile en Tele2 (sinds kort) zijn providers die abonnementen op maat aanbieden. Ook Ben (alleen Sim only), Hi, hollandsnieuwe, MTV Mobile, Simyo en Youfone leveren maatwerk.

Niet vastzitten aan een contract

Daarnaast is er meer keus in maandabonnementen, waarbij je dus niet vastzit aan een langlopend contract van 1 of 2 jaar. Voorbeelden zijn Ben, Choozze, Simyo, Robin Mobile, Tele2, Youfone en Ziggo.

Tegoed langer houdbaar dan 1 maand

Het tegoed langer houdbaar maken, is nog niet gebeurd. Alleen Vodafone kwam onlangs met een verbetering op het gebied van houdbaar bel- en datategoed. Het gaat echter maarom één abonnement, waarbij tegoed een jaar houdbaar is. Dit abonnement is ook nog eens erg beperkt, want het kan alleen in combinatie met een toestel worden gekocht en heeft maar één bundel. Alleen bij hollandsnieuwe is je bundel 3 maanden houdbaar, bij alle andere providers slechts 1 maand! Bij abonnementen met onbeperkt bellen, sms'en en/of internetten is de houdbaarheid niet van toepassing. Om die reden staat er bij Robin Mobile n.v.t. want deze provider is alles onbeperkt.

Speeddown-snelheid: geen buitenbundelkosten voor data

Sommige providers bieden een speeddown-snelheid voor internet buiten de bundel, waarmee hoge buitenbundelkosten uitblijven. Bij Hi, KPN, MTV Mobile, Robin Mobile, Tele2, T-Mobile Vodafone en Youfone is dit het geval. Bij de anderen moet je dus nog uitkijken voor hoge buitenbundelkosten!

Onbeperkt bellen en sms'en

Het aanbod van onbeperkt bellen en sms’en is verruimd en nu ook in ruime mate in de markt aanwezig. Dit maakt de houdbaarheid niet meer relevant. Bij acht providers is dit het geval. Wel ben je dan relatief gezien duur uit. Het kan alleen uit als je veel belt. Bij Robin Mobile en Choozze kun je daarnaast ook voor onbeperkt mobiel internet kiezen.

Bundel omhoog/omlaag bijstellen

Tenslotte bieden aanbieders steeds meer mogelijkheden om de omvang van de bundels maandelijks bij te stellen. Behalve om bundels naar boven bij te stellen, kun je deze ook kosteloos naar beneden aanpassen. En dat is fijn voor mensen die een onregelmatig belpatroon hebben. Bij Ben, Choozze, Simyo, Tele2 en Ziggo is dit mogelijk.

Belwijzer zoekt het uit

Moet je dit allemaal zelf uitzoeken als je een nieuw abonnement nodig hebt? Nee, gelukkig niet! Onze Belwijzer houdtrekening met al deze afrekentrucs en addertjes onder het gras, zodat je altijd een passend abonnement krijgt dat aansluit bij je daadwerkelijke verbruik. Ook kun je je telecomfacturen gratis laten analyseren. Deze week bespaarde de RekeningScan Bellen.com bezoekers ruim 80.000 euro!

Gepubliceerd: woensdag 24 september 2014
Geactualiseerd: donderdag 18 juni 2020

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Vergelijk en kies de beste deal

Op Bellen.com vergelijken we gratis alle Sim Only pakketten en providers. Geef aan wat je belangrijk vindt, wij zetten dat op een rijtje. Dan kun jij gemakkelijk een keuze maken.

Navigatie